Ευάλωτα τα κινητά τηλέφωνα στις παγίδες του Διαδικτύου

Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2006 17:30

Τα κινητά τηλέφωνα ή τα λεγόμενα smart phones (έξυπνα τηλέφωνα, που συνδυάζουν λειτουργίες κινητών και υπολογιστών), είναι ευάλωτα σε όλους τους κινδύνους που υπάρχουν σήμερα στο Ιντερνετ, σε ιούς ή και σε υποκλοπές, καθώς διαθέτουν τη δυνατότητα και την τεχνολογία σύνδεσης στο Διαδίκτυο, επισήμανε ο επικεφαλής ελεγκτής της υποδιεύθυνσης Ελέγχου Ασφάλειας Συστημάτων και Τηλεπικοινωνιακής Απάτης του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Μαβής, σε εκδήλωση εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη, η Ε.ΚΑΤ.Ο. (Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση).

Μερικοί από τους πιο γνωστούς και συχνούς κινδύνους για τα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο είναι οι "dialers", παγιδευμένοι σε ιστοσελίδες, κυρίως τυχερών παιχνιδιών, τζόγου, μουσικής, ringtones κλπ. και μπορούν να "επιτεθούν" στα κινητά τηλέφωνα, όταν τις επισκεφτούμε.

«Σε περίπτωση που ένα κινητό προσβληθεί από έναν dialer θα παίρνει εντολές να πραγματοποιεί κλήσεις σε κάποιο άλλο. Το αποτέλεσμα είναι κάποιος, εν αγνοία του, να χρεώνεται με υπέρογκα ποσά, ή ακόμη να πέσει θύμα υποκλοπής», δήλωσε ο κ. Μαβής και συμπλήρωσε: «Μπορεί να δοθεί εντολή στο κινητό σας να καλέσει κάποιον άλλον, προκειμένου αυτός να ακούει μία σημαντική σύσκεψη στην οποία βρίσκεστε».

Η ενεργοποίηση ενός dialer μπορεί να γίνει μέσω της λειτουργίας του Bluetooth. Οι χρήστες κινητών μπορούν να προστατευτούν, εάν τηρούν κάποιες βασικές αρχές, όπως για παράδειγμα να έχουν απενεργοποιημένο το Bluetooth της συσκευής τους και να αποφεύγουν τα παιχνίδια μέσω του Διαδικτύου (π.χ. το "Kill Saddam" και το "Mosquitos") και να αναβαθμίζουν το λογισμικό τους με σύγχρονες τεχνολογίες προστασίας (farewell).

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα