Η εξαγορά της Arcelor στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2006 18:08

Σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χοσέπ Μπορέλ συναντήθηκε με τον ινδό μεγιστάνα του χάλυβα Λακσμί Μιττάλ, Πρόεδρο της MITTAL STEEL ύστερα από αίτημα του τελευταίου, «προκειμένου να του εξηγήσει τα επιχειρηματικά του σχέδια».

«Ακουσα τον κ. Μιττάλ και επιθυμώ να ακούσω όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή, όπως τους εκπρόσωπους της Arcelor και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Πράγματι, πρόκειται να συναντήσω αυτή την εβδομάδα τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταλλουργών.

Με τη σύμφωνη γνώμη όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών προτίθεμαι να φέρω το θέμα αυτό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Ο κ. Μιττάλ κατέθεσε πρόταση εξαγοράς του μεγαλύτερου αντιπάλου του στη διεθνή αγορά, της Arcelor, ενός ευρωπαϊκού βιομηχανικού ομίλου μείζονος σημασίας, που απασχολεί 80.000 εργαζόμενους στην Ε.Ε. Η πρόταση απερρίφθη. Το δ.σ. της εταιρείας επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι ο κ. Μιττάλ θα προχωρήσει σε απολύσεις, και υπάρχει ψαλίδα στην εταιρική κουλτούρα.

Η επίσημη προσφορά για την εξαγορά της Arcelor, που υπεβλήθη την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, ήταν 18,6 δισ. ευρώ, κατά 27% μεγαλύτερο της κεφαλαιουχικής αξίας της εταιρείας εκείνη την ημέρα. Οι «Financial Times» χαρακτηρίζουν κοντόφθαλμη την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Arcelor να απορρίψει την προσφορά.

H Arcelor δημιουργήθηκε το 2002 από τη συγχώνευση της λουξεμβουργιανής Arbed, της γαλλικής Usinor και της ισπανικής Aceralia και είναι ένας από τους πυλώνες της ευρωπαϊκής βαριάς βιομηχανίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα