Το αίτημα για σταθερότητα και προοπτική, έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα οικονομικής συρρίκνωσης, έλλειψης πολιτικής για την ανάπτυξη και αβεβαιότητας, εκτιμά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, πως έστειλαν οι πολίτες με τη χθεσινή τους ψήφο.
«Οι προτεραιότητες που θα πρέπει να θέσει η νέα κυβέρνηση είναι σαφείς και αναγκαίες προκειμένου να ξαναπάρει μπρος η ατμομηχανή της οικονομίας, που τα τελευταία χρόνια μετά βίας δείχνει να προχωρά» τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης επισημαίνοντας «πως είναι απαραίτητη η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, ως προϋπόθεση για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, τόσο των επιχειρήσεων όσο και της ελληνικής οικονομίας».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΘ «απαιτείται η εφαρμογή μιας νέας εθνικής πολιτικής για τη μεταποίηση – με ενίσχυση δυναμικών κλάδων, πολιτικές για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και νέα στρατηγική για τη χρηματοδότηση επενδύσεων – αλλά και συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας: ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, κίνητρα και παρεμβάσεις που ευνοούν την επιχειρηματική μεγέθυνση, την εξωστρέφεια και την πρόσβαση στην καινοτομία».
«Βασικό ζητούμενο είναι η εξυγίανση και η βελτίωση του χρηματοδοτικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις. Χωρίς υγιείς τράπεζες, χωρίς νέες πιστώσεις, χωρίς ανταγωνιστικά επιτόκια, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε βιώσιμη ανάπτυξη» αναφέρει ο κ. Καπνοπώλης υπογραμμίζοντας πως «το ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης. Η αναμόρφωση του,προκειμένου να καταστεί βιώσιμο, αξιόπιστο, δίκαιο και ταυτόχρονα φιλικό προς την ανάπτυξη και την απασχόληση κρίνεται επιτακτική. Αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου είναι ο εξορθολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών, που σήμερα επιβαρύνουν δυσανάλογα το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας, καθώς και η θέσπιση πλήρους φοροαπαλλαγής για την ιδιωτική ασφάλιση».
«Παράλληλα απαιτείται η προώθηση μίας σειράς μεταρρυθμίσεων και μέτρων, οι οποίες θα συμβάλουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και θα επιταχύνουν την ανάπτυξη» σημειώνει.