Market Beat: Εβδομάδα που οι θεσμικοί διεθνώς ζυγίζουν τις προσδοκίες τους κόντρα στα γεγονότα 

Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2019 09:54
UPD:09:54
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Πολλά στοιχεία δείχνουν πως η άνοδος του μέσου όρου στα επίπεδα των 900 μονάδων έχει επιτελεστεί με τη βοήθεια του «κανόνα» των αγορών, «αγόραζε στη φήμη και πούλα στο γεγονός». Είναι λογικό συνεπώς, τώρα που το «γεγονός» αποτελεί τρέχουσα πραγματικότητα, να υπάρξουν πιέσεις των οποίων η απορρόφηση δε συμφέρει σχεδόν κανένα.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η εικόνα της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ κλάδεψε τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων της Fed στο τέλος του μήνα. Αυτό προκαλεί την πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ασία σήμερα το πρωί, αφού όλα εμφανίζουν μεγάλες απώλειες και δεν αποκλείεται αυτό το κλίμα να περάσει στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών. Παράλληλα η ένταση στη σχέση των ΗΠΑ με το Ιράν μεγαλώνει, αλλάζοντας την ατμόσφαιρα και στην αγορά των commodities. Ενώ η λίρα της Τουρκίας μπήκε σε περιπέτειες μετά την απόλυση του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας από τον Νταγίπ Έρντογαν.

Απέναντι σε αυτό το σκηνικό οι επενδυτές στην Αθήνα γνωρίζουν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που έχουν θέση στην Βουλή και δηλώνουν πιστά στο κοινό νόμισμα έχει μεγαλώσει αφού το αμφισβητούν μόνο η Ελληνική Λύση και το ΚΚΕ. Είναι συνεπώς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό περίοδος όπου, μετά από κομβικού χαρακτήρα γεγονότα, θα ζυγίσουν τις αποκλίσεις της πραγματικότητας από τις προσδοκίες που είχαν ως σήμερα οδηγήσει τις τιμές.

Στο διεθνές πεδίο αναφερόμαστε στις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τη Fed, ενώ στο εσωτερικό είχαμε τις προσδοκίες για πολιτική σταθερότητα μετά τις πρόωρες εθνικές εκλογές. Η Fed μέσω του κ Πάουελ θα δώσει κάποια μηνύματα στο κείμενο της κατάθεσής του στο Κογκρέσο για την οικονομία ενώ στην Αθήνα η αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ και ο ισχυρός αντίπαλος πόλος ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια λύση που δεν γεννά πανικό σε κανένα τύπο επενδυτών.

Από το σχόλιο του Κώστα Φέγγου της Versal ΑΕΠΕΥ αναφέρουμε όσα σχετίζονται με την επόμενη των εκλογών μέρα: «Σήμερα επανακάμπτουμε στα επίπεδα τιμών του Φεβρουαρίου του 2015, κυρίως βασιζόμενοι σε προσδοκίες. Αν τη Δευτέρα δεν έχουμε μια σταθερή αυτοδύναμη Κυβέρνηση, οι προσδοκίες θα αναστραφούν.

Αν από την άλλη, τη Δευτέρα έχουμε μια σταθερή αυτοδύναμη Κυβέρνηση, η ευφορία θα συνεχιστεί για λίγο, αλλά οι Επενδυτές θα απαιτήσουν από την Κυβέρνηση να τους εντυπωσιάσει. Η νέα Κυβέρνηση θα έχει λίγο χρόνο στη διάθεσή της, για να εντυπωσιάσει τις Αγορές. Οι Αγορές για να εντυπωσιαστούν περιμένουν κάποια άμεσα αποτελέσματα στις Αποκρατικοποιήσεις και στα επενδυτικά σχέδια που βρίσκονται σε μακρόχρονη εκκρεμότητα, αλλά και στο θέμα των “κόκκινων” δανείων των Τραπεζών, που ήδη προχωρά προς επίλυση».

Η αγορά της Αθήνας είχε εισέλθει στην περίοδο προς τις εκλογές και στα στοιχήματα για το αποτέλεσμά τους, από την ώρα που έγινε σαφές, κατόπιν δηλώσεων του πρωθυπουργού, πως θα είναι πρόωρες με ημερομηνία διεξαγωγής στις 7/7. Στην τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου είχαμε στο φινάλε της τρεις ανοδικές συνόδους και με τις πέντε της πρώτης εβδομάδας του Ιουλίου η αγορά απόκτησε μια αλυσίδα οκτώ ανοδικών κλεισιμάτων. Αυτή οδήγησε τον ΓΔ πολύ κοντά στο ψυχολογικής σημασίας επίπεδο των 900 μονάδων, που είχε να προσεγγίσει από τις μέρες του Φεβρουαρίου του 2015!

Ο πυρετός των στοιχημάτων για το εκλογικό αποτέλεσμα, έδωσε στην αγορά ανοδική ορμή τόσο ισχυρή, ώστε ακόμα και τη βδομάδα αποκοπής μερισμάτων στις μετοχές με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στο σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών, το τελικό αποτέλεσμα είναι ανοδικό. Ο ΓΔ ενισχύθηκε  κατά 3,01%, με επίδοση έτους 45,88%, ο FTSE25 κατά +1,21% και στο 2019 κερδίζει +39,98%, με τον FTSEM σε άνοδο +3,33% και στο έτος αποδίδει +40,66%. Η παρακολούθηση των ροών κεφαλαίου στην αγορά αποκαλύπτει ότι στις συναλλαγές συμμετείχαν σαν αγοραστές των Ιούνιο οι εγχώριοι επενδυτές, με τους θεσμικούς του Λονδίνου να ρευστοποιούν θέσεις και πιθανότατα για τη βδομάδα που πέρασε «ευθύνη» έχουν οι εγχώριοι παράγοντες.

Η κίνηση της αγοράς το τρέχον έτος, είναι βέβαιο, πως είχε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Τα νέα ρεκόρ υψηλών στον φάρο των χρηματιστηρίων γράφονται από τις προσδοκίες για μέτρα χαλάρωσης μέσω της νομισματικής πολιτικής των μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών. Οι αιτίες για τις κρίσεις πανικού, αλλά και της ανακούφισης που φέρνει άνοδο αμέσως μετά, σχετίζονται με την εντυπωσιακή επικοινωνιακή πολιτική που χρησιμοποιεί η διακυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ.

Η τρέχουσα παγκοσμίως δυναμική, ευνοεί από μόνη της συγκεκριμένους κλάδους και στο τραπεζοκεντρικό ΧΑ, ο Τραπεζικός έχει τα μεγαλύτερα οφέλη. Για αυτό μια εβδομάδα που έκοβαν μερίσματα οι πιο δεικτοβαρείς μετοχές εκτός τραπεζών, ήταν τα τραπεζικά Blue chip μαζί με τη ΔΕΗ και τις εταιρίες κατασκευών και ενέργειας, που ανέτρεψαν την «παραδοσιακή» διόρθωση που λόγω συντελεστών βαρύτητας «επιβάλλεται».

Για σήμερα, είναι προγραμματισμένο το τακτικό Eurogroup, στο οποίο θα εξετασθεί η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και οι επιπτώσεις των προεκλογικών εξαγγελιών, για τις οποίες, πιθανόν, θα γίνουν κάποιες συστάσεις.

Την Τετάρτη, ο ΟΔΔΗΧ έχει την προγραμματισμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων, με το επιτόκιο να φλερτάρει με νέα ιστορικά χαμηλά (προηγ. 0,34%) για την έκδοση, μετά το χαμηλό που σημειώθηκε στην έκδοση των 26 εβδομάδων (0,23%).

 Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος

Τα σημάδια εξάρτησης από τις Κεντρικές Τράπεζες πληθαίνουν

Μια υπέροχη εβδομάδα για τις μετοχές και τα ομόλογα ταυτόχρονα, ήταν η πρώτη του Ιουλίου. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες και οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν αντίστροφα, με τους επενδυτές να εκφράζουν ανακούφιση για τις εξελίξεις της διαπραγμάτευσης για το εμπόριο και προσδοκίες για μεγαλύτερη νομισματική χαλάρωση. (Υπενθυμίζουμε πως όταν ανεβαίνει η αξία των ομολόγων μειώνονται οι αποδόσεις τους). Οι βασικοί δείκτες στην Wall Street εμφάνισαν νέα ρεκόρ υψηλών βίου, μετά από ένα ήπιο ράλι, που την Παρασκευή κατέληξε με πτώση. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες παρακολούθησαν την τάση των αμερικανικών και ευνοήθηκαν ιδιαίτερα της Αθήνας και του Μιλάνου, με κέρδη στη βδομάδα πάνω από +3%, για ειδικού τύπου αίτια.

Κλώτσησαν  το τενεκεδάκι συναινετικά

Προσπαθήσαμε να ανακαλύψουμε τη βάση της ανακούφισης, μετά τη συνάντηση Τραμπ – Ξι στην Οσάκα. Αφού σε πρώτη ανάγνωση, δεν ήταν η καλύτερη από τη δέσμη των εκφρασμένων προσδοκιών της αγοράς παγκοσμίως, γύρω από την ένταση στη διαμάχη για το εμπόριο ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Καταλήξαμε στην εκτίμηση της κατάστασης από τον Dr Yardeni: «Τι μάθαμε λοιπόν από τη σύνοδο της G20 το σαββατοκύριακο; Ο Πρόεδρος Donald Trump θέλει να επανεκλεγεί το επόμενο έτος για δεύτερη θητεία. Ο κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping μπορεί να είναι πρόεδρος για όλη του τη ζωή, αλλά αντιλαμβάνεται ότι ίσως πρέπει να αντιμετωπίσει τον Trump μέχρι το 2024. Ο Xi δήλωσε: «Σαράντα χρόνια μετά, σημειώθηκε τεράστια αλλαγή στη διεθνή κατάσταση και στην σχέση μεταξύ Κίνας-ΗΠΑ. Αλλά ένα βασικό γεγονός παραμένει αμετάβλητο: η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες επωφελούνται από τη μεταξύ τους συνεργασία και χάνουν από την αντιπαράθεση».

Για να επανεκλεγεί, ο Trump χρειάζεται η αμερικανική οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας. Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας απειλεί τώρα να πλήξει την οικονομία των ΗΠΑ, καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους. Πόση αξία θα είχε να προχωρήσει σε αυτό το μέτωπο και να χάσει τις εκλογές; Καλύτερα να κερδισθεί  πρώτα, ακόμα μια θητεία και στη συνέχεια, να επιλεγεί μια σκληρότερη διαπραγματευτική πολιτική απέναντι στην Κίνα.

Έτσι, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ξαναρχίσουν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις και κήρυξαν κατάπαυση του πυρός για τυχόν πρόσθετους δασμούς. Ο Trump είχε την πρόθεση να επιτρέψει στις αμερικανικές εταιρείες να πουλήσουν ορισμένα εξαρτήματα στην Huawei, αλλά όχι εκείνα που αφορούν ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Ισχυρίστηκε ότι οι Κινέζοι θα αγοράσουν σύντομα περισσότερα αμερικανικά γεωργικά προϊόντα.

Όλα αυτά πρέπει να είναι θετικά για τη χρηματιστηριακή αγορά. Πράγματι, παρά τις εμπορικές εντάσεις, ο S & P 500 κέρδισε 6,9% τον περασμένο μήνα, εμφανίζοντας τον καλύτερο του Ιούνιο από το 1955, με αύξηση +17,3% κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2019, η καλύτερη επίδοση εξαμήνου από το 1997. Τα νέα του G20 δείχνουν ότι η Fed θα μπορούσε να αναβάλει τη μείωση του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά τη συνεδρίαση της FOMC στις  30-31 Ιουλίου».    

Οι δυο όψεις του νομίσματος

Κρίνοντας από τη δυναμική των χρηματιστηρίων, οι θεσμικοί όντως θεώρησαν πως η εκεχειρία θα έχει μεγάλη διάρκεια και συμφέρει πολιτικά τους εμπλεκόμενους ηγέτες. Δεν αποκλείεται μάλιστα αυτό να συντηρεί την ανακούφιση. Αλλά από την ώρα που οι εμπορικές εντάσεις θα μετριαστούν, οι πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ επίσης θα λιγοστέψουν. Αυτή η εξέλιξη δεν φέρνει θετικές προσδοκίες στις αγορές μετοχών, που υπολόγιζαν στην αύξηση της ρευστότητας από τις ενέσεις χαλάρωσης της ΕΚΤ της Fed και της Τράπεζας της Ιαπωνίας. 

Την τρέχουσα λοιπόν εβδομάδα θα φανεί, εάν η συνεχής πτώση των αποδόσεων των ομολόγων παγκόσμια θα εμφανίσει κάποια σημάδια εξάντλησης. Οι οθόνες σχεδόν καθημερινά, εμφανίζουν υποχώρηση των αποδόσεων από την  ώρα που οι κεντρικοί τραπεζίτες συνομολόγησαν νομισματικές πολιτικές με ελάττωση επιτοκίων. Στην ίδια κατεύθυνση λειτούργησε η είδηση ​​ότι η Χριστίνα Λαγκάρντ θα είναι η επόμενη επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και δύο προσωπικότητες που είναι υπέρ της χαλάρωσης παρατάσσονται για να ενταχθούν στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Οι αποδόσεις των δεκαετών γερμανικών ομολόγων μειώθηκαν για πρώτη φορά κάτω από το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ -0,40%, η συνολική καμπύλη των αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ αποδίδει λιγότερο από το βασικό επιτόκιο 2,5% της Fed και η αποπληρωμή των 10 ετών της Βρετανίας είναι χαμηλότερη από το επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας.

Η απόδοση των 10ετών του Βελγίου είναι κάτω του μηδενός για πρώτη φορά, ολόκληρη η καμπύλη των Δανικών ομολόγων αποδίδει λιγότερο από μηδέν, η Ελβετία είναι πολύ κοντά στο να κάνει το ίδιο, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η δεξαμενή των ομολόγων με αρνητικές ή τείνουσες σε αρνητικές αποδόσεις σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πλέον πάνω από 13 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Εντούτοις, ορισμένοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων αρχίζουν να δείχνουν σημάδια ανησυχίας και απομακρύνονται από τα ομόλογα.  Η "ευφορία" έναντι των περικοπών των επιτοκίων των ΗΠΑ υποχωρεί και κάποιος από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed αυτή την εβδομάδα τόνισε, ότι οι αγορές κάνουν μερικές φορές λάθος. Αλλά με τόσο ανεβασμένες τιμές στα ομόλογα τώρα, οποιαδήποτε αναβολή στην επιβολή επιπλέον χαλάρωσης θα μπορούσε να προκαλέσει ένα μεγάλο πανικό κατά την… έξοδο από τα ομόλογα.

Η σειρά της Fed

Η εκδήλωση που πιθανόν να καθορίσει εάν οι αγορές θα αποφύγουν μια κρίση από τα κρατικά ομόλογα, θα είναι η αναφορά του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell για την οικονομία στην επιτροπή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων την Τετάρτη.

Με δεδομένα τα ρεκόρ υψηλών των χρηματιστηριακών αγορών στις Η.Π.Α. και τις έντονες παροτρύνσεις για περικοπές επιτοκίων από τον Πρόεδρο Donald Trump, ο Powell θα βαδίσει πάνω σε τεντωμένο σχοινί. Τελευταία όλο και περισσότερο, ο Πρόεδρος Trump γίνεται σκληρά επικριτικός έναντι του Powell, τον οποίο όρισε σε αυτή τη θέση το 2018. Η λογική του Trump είναι ότι καθώς η ζώνη του ευρώ και η Ιαπωνία διατηρούν τα επιτόκια γύρω από το μηδέν, η Fed καθιστά τις ΗΠΑ λιγότερο ανταγωνιστικές παγκοσμίως, επιβάλλοντας να κυμαίνεται το επιτόκιο μεταξύ 2,25% και 2,5%.

Ο Πάουελ κατάφερε να χρησιμοποιήσει την ισχυρή αγορά εργασίας ως βασικό επιχείρημα για την προσεκτικότερη αντιμετώπιση της πολιτικής υπέρ χαλάρωσης. Μπορεί όμως να χρειαστεί να δώσει προσοχή σε άλλες ενδείξεις αδυναμίας που υποβόσκουν, αφού η μέση μηνιαία αύξηση των θέσεων εργασίας εκτός του αγροτικού τομέα ήταν 164.000 μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου του τρέχοντος έτους, έναντι 223.000 το 2018.

Την Παρασκευή, το Τμήμα Εργασίας δήλωσε ότι οι εργοδότες προσέθεσαν 224.000 νέες θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, το ανώτερο σε πέντε μήνες. Μια ανάγνωση της αγοράς εργασίας που κανονικά δεν θα προκαλούσε τη Fed να μειώσει τα επιτόκια.

Η συνεχιζόμενη αύξηση των θέσεων εργασίας, δημιουργεί πιθανά μια αντίθεση με τις αγορές και την απόφασή της στη συνεδρίασή της στις 30-31 Ιουλίου.

Οι αγορές στοιχηματίζουν συντριπτικά ότι η επόμενη κίνηση της Fed θα είναι η πρώτη μείωση επιτοκίων από την οικονομική κρίση πριν από μια δεκαετία. Ο Πρόεδρος Donald Trump ανανέωσε την Παρασκευή το αίτημα για χαμηλότερα επιτόκια προς ενίσχυση της οικονομίας. Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, που θα καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου την Τετάρτη και την Πέμπτη, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Fed λαμβάνει αποφάσεις ανεξάρτητα από τις αγορές και τον Λευκό Οίκο. Ωστόσο η αναβολή στο να επιβάλει μια μείωση επιτοκίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ξεπούλημα θέσεων στις αγορές μετοχών και  στα βραχυπρόθεσμα ομόλογα  πλήττοντας παράλληλα την οικονομία.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου έφερε στους περισσότερους από τους δείκτες που παρακολουθούμε, άνοδο. Ο S&P 500 είχε μεταβολή +1,65%, στο 2019 αποδίδει +19,29%. Ο Dow, με κέρδη +1,21%, στο 2019 κερδίζει +15,41%. Ο S&P400 με +1,05%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +18,21%. Ο δε Nasdaq, με άνοδο +1,94%, διαμόρφωσε κέρδη στο 2019 +23,01%, και ο Russell 2000 ενισχύθηκε +0.58% με ετήσια μεταβολή +16.84%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου ανέβηκε +1,72% στη βδομάδα, ενώ στο 2019 απέδωσε +12,26%. Ο DAX κέρδισε +1,37%, ενώ στο 2019 κέρδισε 19,03%, ο CAC είχε μεταβολή +0,99% και στο 2019 αποδίδει 18,24%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ενισχύθηκε +1,48%, στο έτος κερδίζει 9,31%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με άλμα +3,54%, στο έτος κερδίζει +19,98%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας εκτινάχθηκε +3,09%, με +18,44% επίδοση φέτος, ενώ ο IPC του Μεξικού με μεταβολή +0,57%, με άνοδο +4,24% φέτος. Ο χρυσός υποχώρησε -0,80%, στα 1401,20 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +9,36%. Με υποχώρηση -0,81%, έκλεισε το πετρέλαιο Crude στα 57,73 δολάρια το βαρέλι.  Στο έτος γράφει κέρδη +27,13%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +2,21%, ενώ στο έτος +8,65%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -0,94% και επίδοση στο έτος +3,41%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +0,30%, και αποδίδει στο έτος +9,55%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ανέβηκε +0,81% και στο έτος +11,33%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +1,08% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο έτος +20,74%.

ΧΑ

Το προεκλογικό ράλι όρισε νέα υψηλά

Η αγορά της Αθήνας είχε εισέλθει στην περίοδο προς τις εκλογές και στα στοιχήματα για το αποτέλεσμά τους, από την ώρα που έγινε σαφές, κατόπιν δηλώσεων του πρωθυπουργού, πως θα είναι πρόωρες με ημερομηνία διεξαγωγής στις 7/7. Στην τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου είχαμε στο φινάλε της τρεις ανοδικές συνόδους και με τις πέντε της πρώτης εβδομάδας του Ιουλίου η αγορά απόκτησε μια αλυσίδα οκτώ ανοδικών κλεισιμάτων. Αυτή οδήγησε τον ΓΔ πολύ κοντά στο ψυχολογικής σημασίας επίπεδο των 900 μονάδων, που είχε να προσεγγίσει από τις μέρες του Φεβρουαρίου του 2015!

Ο πυρετός των στοιχημάτων για το εκλογικό αποτέλεσμα, έδωσε στην αγορά ανοδική ορμή τόσο ισχυρή, ώστε ακόμα και τη βδομάδα αποκοπής μερισμάτων στις μετοχές με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στο σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών, το τελικό αποτέλεσμα είναι ανοδικό. Ο ΓΔ ενισχύθηκε  κατά 3,01%, με επίδοση έτους 45,88%, ο FTSE25 κατά +1,21% και στο 2019 κερδίζει +39,98%, με τον FTSEM σε άνοδο +3,33% και στο έτος αποδίδει +40,66%. Η παρακολούθηση των ροών κεφαλαίου στην αγορά αποκαλύπτει ότι στις συναλλαγές συμμετείχαν σαν αγοραστές των Ιούνιο οι εγχώριοι επενδυτές, με τους θεσμικούς του Λονδίνου να ρευστοποιούν θέσεις και πιθανότατα για τη βδομάδα που πέρασε «ευθύνη» έχουν οι εγχώριοι παράγοντες.

Η πρώτη σύνοδος του Ιουλίου έφερε κέρδη μετά από απορρόφηση των πιέσεων που εμφανίστηκαν στη μεγαλύτερη διάρκεια των συναλλαγών. Οι θεσμικοί κίνησαν τις τιμές του μέσου όρου αρχικά αρκετά ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης (868,48). Αλλά οι πιέσεις που ξέσπασαν αμέσως μετά τον κράτησαν σε αρνητικό πεδίο και τελικά με τζίρο 58,712 εκατ. ευρώ και πακέτα αξίας 5,192 εκατ. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,68% και έφθασε στις 874,38 από 868,48 μονάδες αλλά ο 25άρης έκλεισε στις 2225,96 από 2224,50 με μεταβολή +0,07%. Την Τρίτη οι δείκτες κινήθηκαν πλάγια, με κλειδί για τα κέρδη της αγοράς, για δεύτερη μέρα, τις εντολές αγοράς και πώλησης επί των ΔΕΗ ΕΕΕ και των Τραπεζικών μετοχών (-0,73%). Με τζίρο που διαμορφώθηκε στα 64,06 εκατ. ευρώ, ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,01% και έφθασε στις 874,47 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2227,68 με μεταβολή +0,08%. Εκείνη τη μέρα οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων αναφοράς πέρασαν κάτω από το 2,20% μετά από χρόνια.

Την Τετάρτη κλειδί για τα κέρδη της αγοράς ήταν πάλι οι εντολές αγοράς και πώλησης επί των ΔΕΗ (+15,07%) ΕΕΕ (+2,04%) και των Τραπεζικών μετοχών (+1,86%). Τη σύνοδο σφράγισε πολύ καλύτερο, από την προηγούμενη μέρα συναλλακτικό ενδιαφέρον, αφού ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 106,906 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 9,631 εκατ. ευρώ. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,93% και έφθασε στις 891,31 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2269,70 με μεταβολή +1,89%. Το σημαντικότερο δε ήταν ότι η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, κατέληξε στα 60,842 από 59,826 δις ευρώ την Τρίτη. Εμφάνισε δηλαδή κέρδη άνω του ενός δις ευρώ σε μια μέρα. Είναι η καλύτερη ανάγνωση για φέτος, αφού στις επόμενες δυο συνόδους, αν και ο ΓΔ ενισχύθηκε, οι πιέσεις στις μετοχές των ΕΕΕ και ΟΤΕ την ψαλίδισαν χωρίς να την οδηγήσουν κάτω των 60 δις. Τότε κορύφωσε ο 25άρης, σε αντίθεση με τον μέσο όρο, που συνέχισε και την Πέμπτη οδηγήθηκε ψηλότερα +0,18% και έφθασε στις 892,94 μονάδες, ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 2251,51, με μεταβολή -0,80%. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,57%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 79,548 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 3,333 εκατ.

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί κίνησαν τις τιμές του μέσου όρου από τις 11:40 ως τις 16:00 σταθερά χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης (892,94), με άνοδο στα πρώτα 60 λεπτά και μετά τις 16:00 ως και τις δημοπρασίες. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,93%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 96,988 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 3,726 εκατ. ευρώ. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,19% και έφθασε στις 894,66 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2251,42 με μεταβολή -0,00%. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 60,222 δις ευρώ από 59,692 δις ευρώ την Παρασκευή 28/6.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Σε δοκιμασία τα long στοιχήματα από τις τελευταίες συνεδριάσεις

Στην πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, με τη βοήθεια των προεκλογικών στοιχημάτων, ο ΓΔ ενισχύθηκε  κατά 3,01%, με επίδοση έτους 45,88%, ο FTSE25 κατά +1,21% και στο 2019 κερδίζει +39,98%, με τον FTSEM σε άνοδο +3,33% ενώ στο έτος αποδίδει +40,66%. Η παρακολούθηση των ροών κεφαλαίου στην αγορά αποκαλύπτει ότι για τα κέρδη τον Ιούνιο και πιθανότατα για τη βδομάδα που πέρασε, «ευθύνονται» οι εγχώριοι επενδυτές. «Όλα δείχνουν ότι η τρέχουσα εβδομάδα θα έχει αρκετή δράση, δεδομένης της πληθωρικής εικόνας που παρουσιάζουν πλέον οι περισσότερες τεχνικές ενδείξεις». Τόνιζε στο σχόλιό του ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

Η εικόνα της μεταβολής των blue chip στην πρώτη βδομάδα του Ιουλίου περιλαμβάνει τέσσερα πτωτικά που είναι ΕΕΕ -6,46% με 19,73% επίδοση έτους, ΟΤΕ -2,62% (+32,98%), ΕΛΠΕ -1,62% (+23,31%), και ΣΑΡ -0,79% (+26,36%). Όλα έχουν ετήσια επίδοση που τα εντάσσει στην ομάδα με κατώτερη των βασικών δεικτών απόδοση, ήτοι +46% για ΓΔ +40% για 25άρη.  Ακολουθεί η ομάδα με κέρδη κάτω του +3% που είναι η επίδοση του μέσου όρου τον Ιούλιο ήτοι ΑΡΑΙΓ +2,94% (+13,69%) ΕΤΕ +2,90% (+125,45%), ΕΥΡΩΒ +2,89% (+64,81%), ΟΠΑΠ +2,03% (+26,42%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,43% (+18,54%),  ΒΙΟ +0,58% (+70,08%), ΣΕΝΕΡ +0,13% (+21,61%). Οι νικητές στο ποδαρικό του μήνα με διψήφια άνοδο είναι : ΔΕΗ +30,69% (+90,88%), ΦΡΛΚ +10,85% (+39,51%), ΜΠΕΛΑ +10,59% (+47,80%), και ακολουθούν ΕΛΛΑΚΤΩΡ +9,88% (+68,01%), ΛΑΜΔΑ +9,66% (+73,33%), ΤΙΤΚ +6,88% (-5,37% το μόνο πτωτικό από τα blue chip φέτος),  ΠΕΙΡ +5,74% (+285,71%), ΕΧΑΕ +5,51% (+39,73%), ΜΥΤΙΛ +5,42% (+46,78%), ΑΛΦΑ +4,83% (+67,73%), ΟΛΠ +4,55% (+56,89%), ΤΕΝΕΡΓ +4,11% (+31,07%), και ΑΔΜΗΕ +3,86% (+39,07%).

Στην πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου υποχώρησαν οι όγκοι των ΣΜΕ κάθε τύπου, αλλά ανέβηκαν στα options του 25άρη, που ενισχύθηκε κατά +1,21%. Είχαμε μείωση, κατά -47%, του συνολικού όγκου στα ΣΜΕ του, που συνοδεύτηκε από αύξηση κατά +2,48%, των ανοικτών θέσεων. Αυξήθηκε η έκθεση για τον Ιούλιο, μειώθηκε για τον Αύγουστο. Ο 25άρης σταμάτησε στις 2251,42 μονάδες. Ορίστηκε προήγηση του ΣΜΕ κυρίαρχης σειράς έναντι του δείκτη, 8,50 μονάδων.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη, ανήλθαν σε 5.519 συμβόλαια, καταλήγοντας με 16.643 ανοικτές θέσεις. Ο μέσος όγκος της σειράς Ιουλίου διαμορφώθηκε στα 948 από 1.805 ΣΜΕ την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ της επόμενης ανήλθε στα 155 από 279 ΣΜΕ. Οι ανοικτές θέσεις της κυρίαρχης σειράς Ιουλίου κατέληξαν σε 16.248 από 15.741 ΣΜΕ και της επόμενης ανήλθαν σε 395 από 500.

Στα options του ίδιου δείκτη, το ενδιαφέρον δεν απλώθηκε ομοιόμορφα, καθώς στα  calls είχαμε μέσο όγκο 325 συμβολαίων από 318 την προηγούμενη και στα puts 159 από 159 διατηρώντας τη σχέση calls/puts στο 2/1. Οι όγκοι των ΣΜΕ επί τραπεζικών μετοχών, παρέμειναν στις πρώτες θέσεις ενώ το ενδιαφέρον αφορούσε τις σειρές Σεπτεμβρίου αποκλειστικά.

Η προήγηση του ΣΜΕ και το πλήθος των ανοικτών συμβολαίων για τη σειρά Ιουλίου υπογραμμίζουν τον αέρα αισιοδοξίας που κατέλαβε τους επενδυτές μια εποχή που οι εξελίξεις οδηγούν σε φυγή από το ρίσκο.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ

Πρώτη φορά είδαμε κλεισίματα πάνω από τις 886 μονάδες. Αυτό είχαμε να το δούμε από 26 Φεβρουαρίου του 2015. Δεν μπορώ παρά να θυμηθώ με τρόμο, τις εφιαλτικές μέρες που ζήσαμε τέτοια περίοδο το 2015. Το Χρηματιστήριο ήταν κλειστό όλο τον Ιούλιο, λόγω της επιβολής των “capital controls”.

Είχαμε την 17ωρη διαπραγμάτευση, που μας οδήγησε σε ένα νέο σκληρό (και αχρείαστο) μνημόνιο. Στην Αγορά κυκλοφορούσαν τρομοκρατικά σενάρια, σαν να ερχόταν το τέλος του Κόσμου. Ακόμα και όσοι είχαν ρευστοποιήσει και είχαν χρήματα, ή είχαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, φοβόντουσαν.

Το Χρηματιστήριο άνοιξε στις 3 Αυγούστου του 2015 και αυτό έφερε την κατάρρευση των τιμών. Ακολούθησε η καταστροφική ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών το Φθινόπωρο του 2015, όπου πουλήσαμε τις Ελληνικές Τράπεζες για 750 εκατομμύρια ευρώ. Τράπεζες που άξιζαν στο Χρηματιστήριο 45 δισεκατομμύρια ευρώ τον Απρίλιο του 2014.

Τα επόμενα χρόνια, πολλές φορές προσπαθήσαμε να ανακάμψουμε, αλλά ποτέ δεν το καταφέραμε. Σήμερα επανακάμπτουμε στα επίπεδα τιμών του Φεβρουαρίου του 2015, κυρίως βασιζόμενοι σε προσδοκίες. Αν τη Δευτέρα δεν έχουμε μια σταθερή αυτοδύναμη Κυβέρνηση, οι προσδοκίες θα αναστραφούν.

Αν από την άλλη, τη Δευτέρα έχουμε μια σταθερή αυτοδύναμη Κυβέρνηση, η ευφορία θα συνεχιστεί για λίγο, αλλά οι Επενδυτές θα απαιτήσουν από την Κυβέρνηση να τους εντυπωσιάσει. Η νέα Κυβέρνηση θα έχει λίγο χρόνο στη διάθεσή της, για να εντυπωσιάσει τις Αγορές.

Οι Αγορές για να εντυπωσιαστούν περιμένουν κάποια άμεσα αποτελέσματα στις Αποκρατικοποιήσεις και στα επενδυτικά σχέδια που βρίσκονται σε μακρόχρονη εκκρεμότητα, αλλά και στο θέμα των “κόκκινων” δανείων των Τραπεζών, που ήδη προχωρά προς επίλυση. Περιμένουν αποτελέσματα και σωστή στόχευση των αναπτυξιακών Νόμων και τέλος περιμένουν άμεση βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Δημοσίου. Κανείς δεν θέλει μείωση του Δημοσίου, γιατί αυτή έχει ήδη γίνει. Αποτελεσματικό και φιλικό Δημόσιο ζητάνε όλοι.

Αν η νέα Κυβέρνηση τα καταφέρει, θα αφήσουμε πίσω μας την κρίση.

Αλλιώς καλημέρα νέο μνημόνιο.

Σε όλο αυτό το επενδυτικό Eldorado που προσδοκούν οι Επενδυτές, το Χρηματιστήριο θα πρέπει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο. Μέχρι τώρα οι Τράπεζες χειρίζονται το θέμα του δανεισμού και το Κράτος το θέμα των επιδοτήσεων. Στο θέμα της χρηματοδότησης κεφαλαίου (equity financing), αυτή γίνεται εξωχρηματιστηριακά χωρίς να διασφαλίζεται η απαραίτητη διαφάνεια, ή μέσω Ξένων Χρηματιστηρίων.

Ας ελπίσουμε η νέα Κυβέρνηση, να δώσει την πρέπουσα σημασία και σε αυτό το θέμα.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Η εβδομάδα προς την τελική ευθεία των εκλογών έκλεισε με θετικό πρόσημο και στις πέντε συνεδριάσεις της. Το γεγονός αυτό θα περνούσε απαρατήρητο αν δεν μεσολαβούσαν σημαντικές αποκοπές μερισμάτων σε αξία, οι οποίες ήρθαν πάνω σε κέρδη Γενικού Δείκτη άνω του 40%. Η Αγορά είχε κάθε λόγο να διορθώσει, να αναμείνει και να γίνει πιο επιλεκτική ενόψει των γεγονότων που έχει μπροστά της.

Η αγοραστική επιμονή και η ήπια αλλαγή κερδισμένων θέσεων, έδειξε ότι υπάρχει αρκετή ρευστότητα στο περιθώριο, που αναζητά την στιγμή της αδυναμίας για να τοποθετηθεί απορροφώντας την προσφορά. Στην μείωση της δυναμικής της ανόδου πάντως, έχει παίξει ρόλο και το γεγονός ότι η Ελληνική Αγορά δεν είναι εξόφθαλμα φθηνή, υπό την έννοια ότι πολλές αποτιμήσεις, κυρίως Εμποροβιομηχανικών τίτλων, βρίσκονται κοντά σε πολυετή υψηλά, ενώ άλλες κινούνται αποκλειστικά στην λογική της επόμενης ημέρας.

Η κερδοφορία έχει διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, οι ρυθμοί ωστόσο αύξησης των τιμών έχουν ξεφύγει, δημιουργώντας εικόνα επιμέρους υπερβολών. Πλέον το ράλι της Αγοράς έχει προσεγγίσει το 46% και αν θα θέλαμε να δούμε αυτή την ισχυρή ανοδική διαδρομή ως μέρος των προσδοκιών που σταδιακά ενσωματώθηκαν στον Δείκτη, θα μπορούσαμε να κάνουμε τις εξής παραδοχές:

Η άνοδος από τις 600 έως τις 700 μονάδες είχε την βάση της στο πρώτο κύμα μείωσης των επιτοκίων των 10ετων ομολόγων και στην ομαλοποίηση της εικόνας των αποτιμήσεων, υπό την έννοια της μείωσης των μεγάλων εκπτώσεων στις κερδοφορίες και τις καθαρές θέσεις.

Η επόμενη στάση του Δείκτη στις 750 μονάδες είχε τον χαρακτήρα της μείωσης της αβεβαιότητας που συνεπαγόταν η Προεδρική εκλογή το 2020, καθώς ο απαιτούμενος πήχης των θετικών ψήφων είναι πλέον 151.

Από τις 750 μονάδες έως και σήμερα διαδοχικά αποτιμήθηκαν: η συρρίκνωση του εκλογικού χρόνου, η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών μετά τις Ευρωεκλογές και το καθαρό προβάδισμα του πρώτου Κόμματος με αυτοδυναμία.

Αυτό που δεν είναι αποτιμημένο είναι μια διαφορά άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων και μια άνετη αυτοδυναμία που θα δώσει αρκετούς βαθμούς ελευθερίας στην υλοποίηση του Κυβερνητικού προγράμματος, αλλά και ένα μήνυμα έντασης στην πολιτική εντολή.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται αντιμέτωπος με την ολοκλήρωση ενός μακροχρόνιου πυθμένα, που είχε χαμηλό στις 600 μονάδες .Οι αντιστάσεις που μεσολαβούν από το χαμηλό έχουν πέσει με συστηματικό τρόπο, η δομή της αντιστροφής είναι αρκετά δουλεμένη με συναλλαγές και ενδιάμεσες διορθώσεις, γεγονός που συνιστά συμπαγή και ποιοτική την έως τώρα πορεία.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται εκ νέου σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών, τόσο σε ημερήσια όσο και σε εβδομαδιαία διαγράμματα, όμως η έξοδός του από την κύρια ζώνη αντίστασης των 895 μονάδων, δικαιολογεί την υπερβολή της… υπερβολής των ταλαντωτών (overshoot) προς την επόμενη αντίσταση των 950 μονάδων.

Όλοι οι κινητοί μέσοι είναι αγορασμένοι, ο MACD ξαναγύρισε ανοδικός μετά την μικρή κόπωση του Δείκτη και η Αγορά έχει πλέον επιστρέψει στα επίπεδα διαπραγμάτευσης του Φεβρουαρίου του 2015, λίγες ημέρες πριν την αλλαγή Κυβερνητικής σκυτάλης στην Ελλάδα, συμβαδίζοντας πιθανότατα και με την ολοκλήρωση ενός κύκλου εξουσίας.

Όλα δείχνουν ότι η επόμενη εβδομάδα θα έχει αρκετή δράση, δεδομένης της πληθωρικής εικόνας που παρουσιάζουν πλέον οι περισσότερες τεχνικές ενδείξεις. Σε αυτό το κλίμα αυξημένης μεταβλητότητας, όπου τα γεγονότα θα κληθούν να μετρήσουν τις αποκλίσεις από τις προσδοκίες, δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί το νέο αφήγημα, η διαμόρφωση δηλαδή νέων προοπτικών και ροής γεγονότων που θα λειτουργήσει ανασταλτικά στην επικράτηση της κατοχύρωσης κερδών ενόψει της είδησης, στάση που είθισται να επικρατεί μετά από κάθε κομβικό γεγονός.

Ο βαθμός απορρόφησης των ευκαιριακών επενδυτών, που κινήθηκαν με βάση την δυναμική της περιόδου από το τέλος Μαΐου έως και την παραμονή των εκλογών, θα αποτελέσει ένα ακόμα σημείο αναφοράς για την ποιότητα του Επενδυτικού Κοινού που αποφάσισε να τοποθετηθεί τους τελευταίους μήνες και τις συναλλακτικές δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε να επιχειρηθεί μια άμεση κίνηση προς το ψυχολογικό ορόσημο των 1.000 μονάδων.

Πέρα από τις μετεκλογικές εξελίξεις η ερχόμενη εβδομάδα έχει και τις καθιερωμένες εταιρικές πράξεις και προγραμματισμένα γεγονότα.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Δευτέρα 8/7 μετά από ισχυρά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, που μείωσαν τις προσδοκίες για περικοπή του επιτοκίου της Fed, ενώ η τουρκική λίρα κυμάνθηκε κοντά σε χαμηλά επίπεδα δύο εβδομάδων λόγω ανησυχιών για την ανεξαρτησία της τοπικής κεντρικής τράπεζας.

Το φρόνημα των επενδυτών επηρεάστηκε επίσης από την απόφαση της αμερικανικής τράπεζας επενδύσεων Morgan Stanley να μειώσει την έκθεσή της σε μετοχές παγκόσμια, λόγω αμφιβολιών σχετικά με την ικανότητα των πολιτικών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα ασθενέστερα οικονομικά δεδομένα.

Οι μετοχές της Ασίας ήταν γενικά πιο αδύναμες σήμερα, παρακολουθώντας τη Wall Street, η οποία έπεσε από τα ρεκόρ βίου που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα στην τελευταία σύνοδο.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας έχασε περίπου -1,5%, αφού κάθε ασιατική αγορά ήταν πτωτική.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε -1,10%. Οι κινεζικές μετοχές ξεκίνησαν χαμηλότερα με τον δείκτη CSComposite με απώλειες στις 8:45  -2,7% και τον δείκτη Hang Seng του Hong Kong με μεταβολή -1,86%. Ο KOSPI της Νότιας Κορέας έχασε -2,08% και οι μετοχές της Αυστραλίας υποχώρησαν περίπου 1,12% σε χαμηλό 5 εβδομάδων.

Οι υψηλές αποτιμήσεις και η πίεση επί των εταιρικών κερδών ήταν μεταξύ των λόγων για την υποβάθμιση, δήλωσε η Sheets, ενώ η τράπεζα αύξησε την έκθεσή της σε αγορές κρατικών ομολόγων από αναδυόμενες οικονομίες και στα ασφαλή καταφύγια των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων.

Οι παγκόσμιες μετοχές ενισχύθηκαν γενικά από τις προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα οδηγήσουν τα επιτόκια χαμηλότερα ή θα τα διατηρήσουν στα χαμηλότερα επίπεδα ρεκόρ για να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη. Αυτές οι προσδοκίες μετριάστηκαν από μια έκθεση επί των νέων θέσεων εργασίας των Η.Π.Α. που έδειξε ότι αυξήθηκαν κατά 224.000 τον Ιούνιο, χτυπώντας τις προβλέψεις για 160.000.

Δεδομένης της έντασης που εμφανίζεται σε αυτά τα δεδομένα, οι επενδυτές αναμένουν τώρα ότι ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, θα επιβραδύνει τη μείωση των επιτοκίων φέτος.

Τα στοιχήματα για επιθετικές διευκολύνσεις από τη Fed είναι ήδη ανοικτά, με την αγορά τώρα να έχει καταλήξει σε προσδοκία  για χαλάρωση 27 μονάδες βάσης αυτό το μήνα, από 33 μονάδες βάσης πριν από την έκθεση. Ο Πάουελ θα παράσχει περαιτέρω συμβουλές σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη προοπτική της νομισματικής πολιτικής αυτή την εβδομάδα κατά την εξαμηνιαία μαρτυρία του προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα