Παρουσίαση της Altec στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών

Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2006 11:55

Τη βεβαιότητά του για την ανοδική πορεία τόσο της αγοράς όσο και της εταιρίας εξέφρασε ο πρόεδρος του Ομίλου Altec κ. Αθανάσιος Αθανασούλης, στη διάρκεια της σημερινής παρουσίασης της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «η πληροφορική τρέχει, αλλά το ζητούμενο είναι ποιος άραγε μπορεί να ακολουθήσει». O κ. Αθανασούλης υποστήριξε ότι ο κλάδος της πληροφορικής δεν απαξιώθηκε, όπως κάποιοι θέλουν να πιστεύουν, αλλά αντίθετα αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη νέα εποχή. Τόσο οι επιχειρήσεις όσο και ο δημόσιος τομέας, δεν έχουν δυνατότητα επιλογής, παρά μόνο να ακολουθήσουν την τεχνολογία και τις εξελίξεις προκειμένου να εκσυγχρονιστούν και να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πελάτες τους και στους πολίτες. «Η ελληνική αγορά πληροφορικής είναι άκρως ανταγωνιστική σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές αγορές», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανάσιος Αθανασούλης, ενώ αναφερόμενος στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, υποστήριξε ότι «η αγορά των τηλεπικοινωνιών συνεχώς αυξάνεται και μετασχηματίζεται, συγκλίνοντας στην αγορά της πληροφορικής».

Αναφέρθηκε και στις αλλαγές που υπάρχουν τόσο στην αγορά κινητής όσο και σταθερής τηλεφωνίας σημειώνοντας, ότι «η μεν αγορά κινητής έχει φθάσει στο όριο ανάπτυξης της και αναζητά υπηρεσίες πληροφορικής να ενσωματώσει στο portfolio της, ενώ η σταθερή χαρακτηρίζεται από την τάση ανάπτυξης ευρυζωνικών δικτύων και υπηρεσιών». Για την αγορά του Retail ο πρόεδρος της ALTEC σημείωσε ότι τα «επιχειρηματικά σχήματα είναι λιγότερα και προσεκτικότερα αν και το domino δεν έχει τελειώσει ακόμα. Οι πολυεθνικές εταιρείες εμφανίζονται απρόθυμες να επενδύσουν σε πλήθος καταστημάτων και επιχειρούν στην αγορά υιοθετώντας την πολιτική megastores». Το ζητούμενο όμως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ομίλου ALTEC, είναι να δώσουν οι επιχειρήσεις επιτυχείς απαντήσεις στα εξής: ελεγχόμενο - χαμηλό κόστος λειτουργίας, υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που παράγονται ή μεταπωλούνται από το κατάστημα, εξειδίκευση.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρόεδρος της ALTEC στην αλλαγή στρατηγικής που έκανε η εταιρεία τα τελευταία χρόνια σε δραστηριότητες υψηλής απόδοσης και κερδοφορίας, τα αποτελέσματα της οποίας είναι πλέον ορατά «δια γυμνού οφθαλμού», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Οι βασικοί οικονομικοί δείκτες της εταιρίας σημειώσουν σημαντική βελτίωση και αποτυπώνουν την υγιή διάρθρωσή της. Στο 9μηνο του 2005, το περιθώριο μικτών κερδών, βελτιώθηκε και διαμορφώθηκε σε 33,92% από 31,55% το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2004. Το περιθώριο EBITDA από 15,86% το 2004 ανέβηκε στο 18,80% πέρυσι. Ανάλογη η εικόνα και στο περιθώριο των προ φόρων κερδών που ανήλθε σε 6,98% από 4,64% το 9μηνο του 2004.

Ιδιαίτερα αξιόλογη ήταν και η μείωση του δανεισμού της εταιρείας, τομέας στον οποίο δίνεται βαρύτητα. Η βελτίωση τόσο σε ενοποιημένη βάση όσο και σε επίπεδο μητρικής είναι σημαντική. Στο τέλος του 9μηνου σε ενοποιημένη βάση ο συνολικός δανεισμός μειώθηκε κατά 12,3% και σε επίπεδο μητρικής η μείωση που επιτεύχθηκε ήταν 11,7%.

Η ALTEC, όπως αναφέρθηκε, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης και αποτέλεσμα αυτού είναι να καταταγεί ανάμεσα στις 700 πρώτες Ευρωπαϊκές εταιρείες που επενδύουν στον τομέα αυτό. Η επιλογή της διοίκησης για την αναδιάρθρωση του Oμίλου και την ανανέωση της επιχειρηματικής στρατηγικής, εξελίσσεται και εκτιμάται ότι θα αποδώσει ακόμη μεγαλύτερα οφέλη το επόμενο χρονικό διάστημα, σε συνδυασμό με τις νέες επενδύσεις που υλοποιούνται.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα