Στο υψηλότερο επίπεδο κατά τη μεταπολεμική εποχή διαμορφώθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές το 2005, προσεγγίζοντας τα 14 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων.
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων σημαντική αύξηση των εξαγωγών σημειώθηκε προς την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πολωνία, τις ΗΠΑ και την Τουρκία, ενώ ισχυρή ήταν και η άνοδος των εξαγωγών προς Κίνα και Ινδία.
Η υψηλότερη άνοδος (31,3%) σημειώθηκε στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της βορείου Αφρικής. Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι ειδικά προς τη Σιγκαπούρη η αξία των εξαγωγών υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ, όπως και στη Συρία, ενώ στα Εμιράτα οι εξαγωγές υπερβαίνουν τα 200 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση των εξαγωγών από πλευράς προϊόντων, σύμφωνα πάντα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων:
-Τη μεγαλύτερη άνοδο 56% εμφανίζουν τα καύσιμα, που αποτελούν, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις, σταθερή εξαγώγιμη κατηγορία πάνω από τρεις δεκαετίες
-Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων σημείωσαν αύξηση 24,2%
-Οι εξαγωγές χημικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 26%
Προβληματισμό πάντως προκαλεί το γεγονός ότι η άνοδος των βιομηχανικών προϊόντων (7,7%) υπολείπεται της συνολικής αύξησης των εξαγωγών.
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων εκτιμά ότι οι εξαγωγές θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία και το 2006 λόγω των μέτρων που λαμβάνονται συνεχώς για την ενίσχυση της εξαγωγικής προσπάθειας.
Ωστοσο, όπως επισημαίνεται, χρειάζονται και νέες πρωτοβουλίες, όπως και νέα προϊόντα, για την εδραίωση των ελληνικών προϊόντων στις ξένες αγορές. Για παράδειγμα, αναφέρεται η αναγκαιότητα αύξησης των επώνυμων και καινοτομικών προϊόντων, η τυποποίηση της εξαγώγιμης παραγωγής και η παραγωγή και διάθεση νέων προϊόντων που να καλύπτουν τις νέες καταναλωτικές ανάγκες. Παράλληλα, προτείνεται η αξιοποίηση των ειδικών κοινοτικών αναπτυξιακών προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων που δεν αξιοποιούνται από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις γιατί δεν διαθέτουν κατάλληλους μηχανισμούς.
Πηγή ΑΠΕ