Τα βελτιωμένα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ πίεσαν τις αγορές

Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2019 20:49
UPD:20:50
REUTERS/SHANNON STAPLETON

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Στον ρυθμό των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ κινήθηκαν οι αγορές, η ανακοίνωση των οποίων ανέστρεψαν το θετικό κλίμα που περιέβαλε τα χρηματιστήρια σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, καταγράφοντας κατά την τελευταία συνεδρίαση απώλειες.

Οι νέες θέσεις εργασίας, εκτός του αγροτικού κλάδου, στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 224.000, έναντι 72.000 θέσεων τον Μάιο, ξεπερνώντας αισθητά τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για αύξηση κατά 165.000 θέσεις.

Στα κατά πολύ βελτιωμένα στοιχεία για την αγορά εργασίας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα χρηματιστήρια αντέδρασαν αρνητικά, καθώς στους επενδυτικούς κύκλους αναδύθηκε η αίσθηση ότι η Fed, ακριβώς εξαιτίας της βελτιωμένης αυτής εικόνας, θα προχωρήσει σε μετριοπαθή μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Στη Wall Street η συνεδρίαση κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος από το ξεκίνημά της, με τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να καταγράφουν περιορισμένες απώλειες.

Στην Ευρώπη οι αγορές «αισθάνθηκαν» περισσότερο τη μεταστροφή του κλίματος από τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τα στοιχεία για τις παραγγελίες των εργοστασίων στη Γερμανία τον, Ιούνιο που συρρικνώθηκαν κατά 8,6% σε ετήσια βάση, υποχωρώντας για έκτο συνεχόμενο μήνα.

Τα στοιχεία από τη Γερμανία τράβηξαν προς τα πίσω κατά 1,89% τον κλάδο βιομηχανικών προϊόντων και υπηρεσιών και τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600 κατά 0,72%.

Με απώλειες έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη (0,49%), Λονδίνο (0,66%), Παρίσι (0,48%) και Μιλάνο (0,61%).

Στην Ασία, με μία άνευρη συνεδρίαση ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι αγορές, παρουσιάζοντας μικρές μεταβολές, σε μία εβδομάδα που το επενδυτικό ενδιαφέρον περιστράφηκε γύρω από την πορεία των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας, με την προσμονή του αποτελέσματός τους να επιφέρει μία νευρικότητα στους επενδυτές και κατ’ επέκταση στα χρηματιστήρια σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδος.

Το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με άνοδο 0,20%, ακολουθούμενο από απόσταση αναπνοής από αυτό της Σανγκάης (0,19%). Ανεπαίσθητα κέρδη 0,09% κατέγραψε το χρηματιστήριο της Σεούλ, ανεπαίσθητες απώλειες 0,07% από την άλλη για το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα