Market beat: Τα στοιχήματα για τις εκλογές τελειώνουν, οι Τράπεζες πρωταγωνιστούν

Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2019 09:15
UPD:09:17
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η προεκλογική περίοδος και το “buy the rumors” (αγόραζε στη φήμη) φτάνει σήμερα στο τέλος της. Το κλίμα διεθνώς είναι θετικό ως ουδέτερο με τους επενδυτές να συμμετέχουν άτονα στις συναλλαγές περιμένοντας την έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Τα δεδομένα από αυτή θα καθορίσουν τις προσδοκίες των θεσμικών αναφορικά με τη νομισματική πολιτική της Fed. Χθες, με μια δέσμη αρνητικών δεδομένων από τις συναλλαγές στο πρώτο μέρος, από την ακινησία των ομολόγων ως την απουσία κατεύθυνσης από τις αγορές στις ΗΠΑ, το ΧΑ με τη συνήθη μέθοδο έκλεισε ψηλότερα. Ξεπέρασε τις σίγουρες, λόγω μερισμάτων, απώλειες στις δυο βαρύτερες στη διαμόρφωση της τιμής των βασικών δεικτών μετοχές, με τις εντολές αγοράς στη διάρκεια των δημοπρασιών. Αλλά η απορρόφηση των απωλειών, ενδοσυνεδριακά, που από την αρχή ήταν μεγάλες δίνουν μήνυμα για την σταθερότητα της εμπιστοσύνης των θεσμικών.

Οι ρυθμοί συναλλαγών που σφράγισαν τις πρώτες ώρες, όπου δύο φορές επιβεβαιώθηκε η «σκληρότητα» του πυθμένα στις 881, ήταν σχετικά καλοί. Αφού στις 13:00 ο τζίρος ήταν λίγο κάτω από τα 30 εκατ. ευρώ. Την σχεδόν κατάκορφη πτώση από την τιμή στο άνοιγμα (890,72) κατά 10 σχεδόν μονάδες, την προκάλεσαν οι αποκοπές μερισμάτων που έδιδαν στις 13:05 πτώση στην ΕΕΕ της τάξης του -7% με τον ΟΤΕ στο -2,3%. Έτσι παρά τα κέρδη της ΔΕΗ +2,31% και του τραπεζικού δείκτη +0,9% ο ΓΔ βρισκόταν στις 884,5 μονάδες και ο 25άρης στο -2% χονδρικά. Οι βασικοί δείκτες στην Ευρώπη την ίδια ώρα, είχαν οριακά κέρδη οι περισσότεροι. Στα 10ετή ελληνικά ομόλογα δινόντουσαν μάχες με μηδενικό αποτέλεσμα.

Δυο ώρες μετά, στις 15:10, ο ΓΔ ήταν μόλις μια μονάδα κάτω από το άνοιγμα και οι συναλλαγές είχαν προσθέσει 20 εκατομμύρια στον τζίρο. Το πλήθος των καθοδικών blue chip ήταν πέντε και άλλα τόσα ήταν αμετάβλητα. Ο 25άρης έχανε -1,5%, ο ΓΔ -0,15% αλλά ο FTSEM κέρδιζε +1,3%, επιβεβαιώνοντας την εκτίμησή μας πως τα κέρδη θα έρχονται πλέον και από μετοχές εκτός της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Στις 17:00 η περιπέτεια είχε τελειώσει, και ο μέσο όρος ήταν στα επίπεδα της τιμής ανοίγματος ήτοι 1,16 μονάδες χαμηλότερα, έχοντας περάσει για λίγο μετά τις 16:10 ψηλότερα του μέγιστου 4,5 ετών. Οι δημοπρασίες τον έφεραν 1,63 πάνω, σε ανοδική συνεδρίαση για τις μετοχές του ταμπλό 65/43. Οι απώλειες του 25άρη αποδίδονται στην αναμενόμενη πτώση της ΕΕΕ (-5,33%) και του ΟΤΕ (-1,00%) των δύο πλέον δεικτοβαρών τελικά.

Ως τώρα οι προσδοκίες των εγχώριων αναλυτών έχουν επιβεβαιωθεί και αυτό τους δίνει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Η Merit Sec. σημείωνε: «O Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες (προχθές) με κέρδη 1,93%, ενώ η απόδοση του 10ετους ομολόγου βρέθηκε σε νέα ιστορικά χαμηλά. Το πρώτο σημείο αντίστασης βρίσκεται στις 900 μονάδες και το πρώτο σημείο στήριξης στις 870. Σήμερα (χθες) πραγματοποιείται η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ενώ η μετοχή της ΕΕΕ διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα μερίσματος ύψους €0,57/ μετοχή και ειδικού μερίσματος ύψους €2,0/ μετοχή και του ΟΤΕ χωρίς το δικαίωμα μερίσματος ύψους €0,463903/ μετοχή (η καταβολή του θα ξεκινήσει στις 10 Ιουλίου)».

Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ σημείωνε: «Καθαρά ανοδική συνεδρίαση η (προ)χθεσινή, με αγοραστικό ενδιαφέρον στο σύνολο των μετοχών, νέα υψηλά και ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 867 και αντίσταση στις 896. Ο FTSE25, με στήριξη στις 2199 και αντίσταση στις 2278. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 794 μονάδες και αντίσταση στις 825. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ, συνεχίζει να κινείται σε υπεραγορασμένες περιοχές, καταγράφοντας νέο τοπικό υψηλό. Οι ταλαντωτές ακύρωσαν το χθεσινό σήμα πώλησης και έδωσαν παράταση στην ανοδική τάση. Οι

δείκτες κινούνται πλέον οριακά και συντηρούνται λόγω των ειδικών συνθηκών. Επόμενος ανοδικός στόχος και αντίσταση οι 896 μονάδες. Στηρίξεις του ΓΔ στην περιοχή 867 – 851 μονάδων».

Όλα τα μάτια τώρα είναι εστραμμένα στις μηνιαίες μισθολογικές καταβολές στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, που οφείλονται αργότερα σήμερα.

"Μια ασθενέστερη από την αναμενόμενη ανάγνωση θα αυξήσει τις προσδοκίες για έκτακτη περικοπή κατά 50 μονάδες βάσης λόγω έκτακτης ανάγκης τον Ιούλιο, δεδομένου ότι δύο αδύναμες αναγνώσεις στις μισθοδοσίες είναι πολύ σπάνιες με την τελευταία να έχει εμφανιστεί το 2012". Ανέφεραν αναλυτές της National Australia Bank συμπληρώνοντας : "Μια καλύτερη μέτρηση από ό, τι αναμενόταν θα μπορούσε να ψαλιδίσει τις προσδοκίες των αγορών για μείωση του επιτοκίου τον Ιούλιο, αν και δεδομένης της υποβάθμισης άλλων εγχώριων δεδομένων καθώς και των διεθνών PMIs, η μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο παραμένει πολύ πιθανή".

Η Fed δεν είναι η μόνη που θα ξεκινήσει νομισματική πολιτική χαλάρωσης. Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας έχει μειώσει το επιτόκιο μετρητών κατά 50 μονάδες βάσης από τον Ιούνιο, ενώ αφήνει την πόρτα ανοιχτή για μια τρίτη κίνηση φέτος. Στη ζώνη του ευρώ, οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν από την κεντρική τράπεζα του μπλοκ να σχεδιάσει το τοπίο για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση στη συνεδρίαση της 25ης Ιουλίου. Οι προοπτικές των παγκόσμιων διευκολύνσεων έχουν οδηγήσει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε πολυετή χαμηλά επίπεδα σε όλο τον κόσμο.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Αργία

ΕΥΡΩΠΗ

Με τη Wall Street κλειστή εξαιτίας της αργίας για την 4η Ιουλίου, το ενδιαφέρον των επενδυτών περιορίστηκε σε Ευρώπη και Ασία.

Στην Ευρώπη η απόφαση της Κομισιόν να μην ξεκινήσει πειθαρχικές διαδικασίες κατά της Ιταλίας, μετά τη συμμόρφωση της Ρώμης για ευθυγράμμιση του δημοσιονομικού της ελλείματος σύμφωνα με αυτά που επιτάσσουν οι Βρυξέλλες, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες μέρα με τη μέρα προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από πλευράς ΕΚΤ στο εγγύς μέλλον, ήταν τα κίνητρα για τους επενδυτές να τοποθετηθούν στις ευρωπαϊκές μετοχές.

Η άτονη ενίσχυση 0,1% του πανευρωπαϊκού δείκτη Euro STOXX 600 ανέβασε παρόλα αυτά τις ευρωπαϊκές μετοχές σε υψηλό περισσότερο των 12 μηνών, επεκτείνοντας παράλληλα το κερδοφόρο του σερί στις 6 διαδοχικές συνεδριάσεις.

Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών παρουσίασαν μεγάλη κινητικότητα προσφέροντας στήριξη στο ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο για να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση ενισχυμένος κατά 0,97% (ακόμα πιο βελτιωμένη η εικόνα για τον ιταλικό τραπεζικό κλάδο παρουσιάζοντας κέρδη 3,44%) και ήταν ο κλάδος με την καλύτερη χθεσινή παρουσία, ακολουθούμενος από τον κλάδο ακινήτων που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση 0,93% υψηλότερα.

Στον αντίποδα από τις πιο αισθητές απώλειες παρουσίασαν οι μετοχές των Coca Cola και της IAG ιδιοκτήτριας της British Airways, κλείνοντας με υποχώρηση 6,67% και 5,94% αντίστοιχα.

Το χρηματιστήριο του Μιλάνου παρουσίασε την καλύτερη εικόνα καταγράφοντας κέρδη 0,98%, Φρανκφούρτη και Παρίσι σημείωσαν ήπια κέρδη 0,11% και 0,03% αντίστοιχα, με οριακές απώλειες 0,08% έκλεισε το Λονδίνο.

Στην Ασία δεν καταγράφηκε ξεκάθαρη τάση στις αγορές για άλλη μία συνεδρίαση, με την επιβολή δασμών της κυβέρνησης Τραμπ ύψους 456% στα προϊόντα χάλυβα στις εισαγωγές από το Βιετνάμ, αλλά και το ανέβασμα των τόνων από τη Βόρεια Κορέα παρά τη συνάντηση Τραμπ – Κιμ, δηλώνοντας στον ΟΗΕ πως οι ΗΠΑ έχουν εμμονή με τους δασμούς, να μην διαμορφώνουν το ιδανικό κλίμα για τους επενδυτές.

Απώλειες 0,33% και 0,21% για τα χρηματιστήρια σε Σανγκάη και Χονγκ Κονγκ αντίστοιχα, κέρδη 0,30% και 0,61% για αυτά σε Τόκιο και Σεούλ.

ΧΑ

Με ανοδικές Τράπεζες, η «παρέμβαση» τις δημοπρασίες έδωσε επτά σερί ανοδικά κλεισίματα

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί κίνησαν τις τιμές του μέσου όρου σταθερά χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης (891,31) με εξαίρεση μερικά λεπτά μετά τις 16:00 και στις δημοπρασίες. Μετά από το άνοιγμα με οριακό πτωτικό χάσμα της τάξης των 0,6 μονάδων είχαμε στις 10:35 προσέγγιση (881,23) στο ελάχιστο μέρας τις 881,11 από 875,08 μονάδες την Τετάρτη που εμφανίστηκε στις 12:15. Συνεπώς από τις 10:35 ως τότε είχε πλάγια κίνηση με άνω όριο τις 885 μονάδες. Αλλά αμέσως μετά και ως τις 17:20, απόκτησε ανοδική κίνηση, με σταθερή κλίση ως τις 16:29 που τον οδήγησε στις 891,85 μονάδες. Από τις 16:30 ως τις 17:00 κινήθηκε πλάγια σταματώντας στις 890,15 μονάδες και με την ώθηση από τις δημοπρασίες έκλεισε δίπλα στο ανώτερο μέρας στις 893,00 από 891,31 μονάδες την προηγούμενη. Είναι ρεκόρ σε βάθος πολλών ετών με επόμενη καλύτερη επίδοση οι 904,6 μονάδες από τον Φεβρουάριο του 2015. Πέρασε στο αρνητικό πεδίο μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω πιέσεων σε ΕΕΕ ΟΤΕ και ΒΙΟ και ανοδικά στο μεγαλύτερο οδηγούσαν οι Τραπεζικές μετοχές.

Οι θεσμικοί από τις 10:30 ως τις 15:10 κίνησαν τον μέσο όρο πλάγια ανάμεσα στις 881 και τις 885 μονάδες. Οι αγοραστές απάντησαν με εντολές αγοράς για τις Τράπεζες μόνιμα, και το τελευταίο δίωρο και με δυο κύματα εντολών αγοράς έδωσαν στο μέσο όρο ανοδική πορεία και τον πέρασαν μέσα σε θετικό πεδίο με έντονα ανοδική κίνηση από τις εντολές στις δημοπρασίες στις καθοδικές μετοχές της μέρας. Για τέταρτη φορά στη σειρά μετά τις 16:30 οι θεσμικοί κίνησαν την αγορά διαρκώς πλάγια ακόμα και όταν οι θεσμικοί του δολαρίου απουσιάζουν λόγω Εθνικής Εορτής.

Το κλειδί για τα κέρδη της αγοράς ήταν πάλι οι εντολές αγοράς και πώλησης επί των ΔΕΗ (+6,51%) ΟΤΕ (-1,00%) ΕΕΕ (-5,33%) ΒΙΟ (-2,05%) και των Τραπεζικών μετοχών. Ο Δείκτης τους κινούμενος διαρκώς σε θετικό πεδίο ανοδικά χτύπησε μια φορά στις 12:04 κάτω από τις 819 μονάδες (818,64), με κλείσιμο την προηγούμενη στις 817,16. Ενώ έφτασε κοντά στις 833 (832,98) στις 15:59, για να κλείσει στις 830,02 (+1,57%).

Η Αθήνα ακολούθησε την κίνηση των βασικών δεικτών στην ΕΕ με ανεξαρτησία που ξεκίνησε από την αποκοπή μερισμάτων και τις επιστροφές κεφαλαίου σημαντικών blue chip. Η ζήτηση εμφανίστηκε επίμονα για αρκετές μετοχές μετά το πρώτο τέταρτο, και πολλοί απάντησαν αρχικά.

Τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης τα οποία είχαν αργία δεν επηρέασαν προς το καλύτερο την ορμή στους ΙΒΕΧ DAX CAC ΜΙΒ FTSE100 όταν έκλεινε το Χ.Α. Οι μεταβολές των περισσότερων ήταν οριακά ανοδικές, εκτιμώντας πως οι Κεντρικές Τράπεζες θα περάσουν σε καθεστώς χαλάρωσης τις αγορές. Δηλαδή οι αποδόσεις των ομολόγων τους κινήθηκαν πτωτικά.

Τη σύνοδο σφράγισε κατώτερο, από την προηγούμενη μέρα συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 3,333 εκατ. ευρώ (για ΑΛΦΑ ΕΥΡΩΒ ΟΤΟΕΛ ΚΥΡΙΟ και ΤΙΤΚ). Η δε εμφάνιση κερδών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν σχετικά μικρή διακύμανση της απόδοσης (2 από 16 μονάδες) και με μεταβολή 0 μονάδων βάσης, η απόδοση από το 2,06% παρέμεινε στο 2,06%.

Το κλείσιμο του ΓΔ, ήταν 11,83 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 0,06 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Ήταν σύνοδος με μικρότερο (11,90 από 16,20 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 60,322 από 60,842 δις ευρώ την Τετάρτη.

Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,57% από +1,86%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +0,39% από +2,86%, την ΕΤΕ στο +2,70% από +2,03%, ΕΥΡΩΒ +2,06% από +0,69% και την ΠΕΙΡ στο +2,24% από +1,96%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν πολύ καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +1,66% από +0,73%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip δεν βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (16 από 22) blue chip έναντι των καθοδικών (7 από 2) και δύο ΟΛΠ ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,18% και έφθασε στις 892,94 από 891,31 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2251,51 από 2269,70 με μεταβολή -0,80%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν ελαφρά την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο πιο κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 79,548 από 106,906 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,333 από 9,631 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 67,468 από 89,078 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 4,840 από 4,087 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 65 από 80, των καθοδικών 43 από 31 και 23 από 28 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Μετά τα μερίσματα, στροφή στις ευοίωνες προσδοκίες

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι επενδυτές οδήγησαν τον FTSE25 σε απώλειες με εγγραφή του μέγιστου μέρας στις 2268,83 μονάδες στο άνοιγμα. Ενώ το ελάχιστο οι 2214,70 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:33. Από τις 10:40 ως τις 12:50, κινήθηκε πλάγια ανάμεσα στις 2219 και τις 2226 μονάδες. Στις 17:00 τον είχαν οδηγήσει στις 2242,77 μονάδες με κλείσιμο στις 2251,51 που αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,80%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 14,364 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Ιουλίου, υπήρξε όγκος 734 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2269,00, κατώτερο τις 2230,25 και τελευταίες πράξεις στις 2267,25 από 2243,50 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 117 ΣΜΕ για τη σειρά Αυγούστου με τελευταίες πράξεις στις 2270,00 από 2242,75 μονάδες. Για τη σειρά Ιουλίου τα ανοιχτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 15.959 και για τη σειρά Αυγούστου διαμορφώθηκαν στα 382.

Στα calls της σειράς Ιουλίου του ίδιου δείκτη, ο όγκος ήταν 157 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1975 ως τις 2350 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 164 για τιμή εξάσκησης από τις 2200 ως τις 2350 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιουλίου ο όγκος ήταν 122 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2250 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 70 για τιμή εξάσκησης τις 2150 και 2200 μονάδες.

Την Τετάρτη το πρωί είχαμε εμφανίσει την εκτίμηση πως αναμενόντουσαν: «Από βραχυπρόθεσμες ανοδικές υπερβολές, ως γερή διόρθωση και χθες τονίζαμε στο πρωινό σχόλιο της ηλεκτρονικής έκδοσης της «Ν». Στο χθεσινό επιμείναμε: «Επιλέχθηκε από τους θεσμικούς η πρώτη εκδοχή, χωρίς αυτό να αποκλείει σήμερα την εμφάνιση της δεύτερης. Το βασικό δεδομένο είναι η απουσία της συμμετοχής στη διαμόρφωση κλίματος των αγορών των ΗΠΑ». Χωρίς την αίσθηση για το ρίσκο από τις μεγαλύτερες αγορές μετοχών στον κόσμο το σύνολο των χρηματιστηρίων έμοιαζε να είναι σε αναζήτηση τάσης χωρίς σημάδια σιγουριάς στις παρεμβάσεις είτε των «αγοραστών» είτε των «πωλητών».

Από τις μετοχές του δείκτη των παραγώγων, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό οι ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΟΤΕ, ΜΟΗ και ΟΛΠ.

Μέσω των δημοπρασιών για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΠΑΠ και ΒΙΟ και στο υψηλό οι ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΣΑΡ και ΜΠΕΛΑ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο δείκτης των Τραπεζών, καταφέρνοντας να σκαρφαλώσει μέχρι τις 832,98 μονάδες (+1,94%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 827,62 (+1,28%) και μέσω των δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 830,02 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,57%. Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΤΡ είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τις 745 μονάδες και πρώτη στήριξη τις 794. Η σημερινή ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 826 μονάδων, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 890 μονάδες.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νίκος Καυκάς της Leon Depolas Sec

Εν μέσω σημαντικής υποχώρησης της απόδοσης του 10ετους της Χώρας, ο ΓΔ πλησίασε τις 900 μονάδες, επίπεδα τα οποία παρέλαβε η σημερινή Κυβέρνηση. Ο συνδυασμός της σύγκλισης των τιμών στο ταμπλώ, με το consensus των Αναλυτών και οι αποκλίσεις που εμφανίζουν πολλοί τεχνικοί δείκτες, αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες μιας πτωτικής εκτόνωσης, ακόμα και αν επιτευχθεί αυτοδυναμία, στα πλαίσια του ρητού ‘’…sell the news’’.

Επιπλέον, σημειώνουμε ότι όλες οι Δεικτοβαρείς μετοχές έχουν ήδη κόψει μέρισμα, ή/και επιστροφή κεφαλαίου. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι το μείζον είναι ο επόμενος πυθμένας να είναι υψηλότερα από τον προηγούμενο, που καταγράφηκε στην περιοχή των 830 μονάδων.

Στο θετικό σενάριο της αυτοδυναμίας, εκτιμούμε ότι αυτό είναι εφικτό ασχέτως διακυμάνσεων. Από εκεί και πέρα είναι θέμα ενεργής διαχείρισης χαρτοφυλακίου και επιλογής τίτλων, σχετικά με το πώς θα κινηθούν οι Συμμετέχοντες στην Αγορά.

Επικεντρωνόμαστε σε εισηγμένες με σημαντική έκθεση στο εσωτερικό, υγιή κεφαλαιακή διάρθρωση και αυξημένη λειτουργική μόχλευση, με σκοπό την επίτευξη οικονομιών κλίμακας.

Επισημαίνουμε ότι ορισμένοι αριθμοδείκτες, όπως το P/E και P/BV, EV/EBITDA, μπορεί να εμφανίζονται ανεβασμένοι στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, αλλά πρέπει να εξετάζονται συνδυαστικά με την προσδοκώμενη μεγέθυνση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας. Αναμένουμε μεγαλύτερη συσχέτιση με τις Διεθνείς Αγορές, οι οποίες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην μεσοπρόθεσμη πορεία του Χ.Α.

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας σημείωσαν άνοδο κοντά στα υψηλά δύο μηνών σήμερα Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές είναι εστιασμένοι στις εκτιμήσεις για τα δεδομένα επί της απασχόλησης των ΗΠΑ, μια βασική ανακοίνωση που θα μπορούσε σήμερα να αναζωπυρώσει ή να μετριάσει τις προσδοκίες της αγοράς για επιθετική χαλάρωση της πολιτικής από την Federal Reserve.

Οι συναλλαγές στις αγορές παγκόσμια αναμενόταν να παραμείνουν υποτονικές μετά τις διακοπές της Ημέρας της Ανεξαρτησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες την Πέμπτη και πριν από την έκθεση για τις μισθοδοσίες στην μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia-Pacific της MSCI εκτός της Ιαπωνίας είχε τροχιά για την πέμπτη στη σειρά εβδομαδιαία άνοδο που τον έφτασε στις 534,40, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαΐου. Ήταν τελευταία στο 532,62 με μεταβολή -0,03% και ανώτερο μέρας τις 533,43 μονάδες.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας ήταν αδύναμος με μεταβολή +0,11%. Οι κινεζικές μετοχές είχαν μεικτή εικόνα με τον δείκτη της Σαγκάης σε πτώση κατά -0,18% αλλά στο τέλος γύρισε στο +0,07%. Οι μετοχές της Αυστραλίας +0,64% και της Νέας Ζηλανδίας +0,54%, ήταν ελαφρώς υψηλότερα, όπως ήταν ο δείκτης Hang Seng +0,12% του Χονγκ Κονγκ.

Η E-Minis για το S & P500 ESc1 προχώρησε περίπου στο 0,1%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα