O Όζμπορν θέλει τα ηνία του ΔΝΤ- Οι Εργατικοί αντιδρούν

Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2019 15:42
UPD:15:42
REUTERS/STEFAN WERMUTH

Ο Τζορτζ Όζμπορν εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για τη γενική διεύθυνση του ΔΝΤ, θέση που μένει κενή με την «μετακόμιση» της Κριστίν Λαγκάρντ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως μεταδίδουν βρετανικά μέσα. Θα ήταν ο πρώτος Βρετανός, που ηγείται του διεθνούς οργανισμού. Ωστόσο έχει να αντιμετωπίσει πληθώρα αντιδράσεων. 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν διευθυντής σύνταξης της Evening Standard φέρεται να έχει δηλώσει στον κύκλο του ότι θα μπορούσε να διαδεχθεί την Κριστίν Λαγκάρντ, μεταδίδουν οι Financial Times. Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από το στρατόπεδο των Εργατικών με αρκετά στελέχη να σχολιάζουν πως δεν έχει τα προσόντα και την εμπειρία για μία τόσο κρίσιμη θέση. 

Ορισμένοι θεωρούν πως πολύ καλύτερη επιλογή θα ήταν ενδεχομένως ο Μαρκ Κάρνι. Δεν είναι μεν Βρετανός, ωστόσο ο Καναδός κεντρικός τραπεζίτης ηγήθηκε της Τράπεζας της Αγγλίας σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η επιλογή του προσώπου που θα διαδεχθεί την Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αλλά προϊόν σκληρών διαπραγματεύσεων. Εδώ και δεκαετίες επικρατεί ένας άτυπος κανόνας, που θέλει τα ηνία του Ταμείου να πηγαίνουν σε Ευρωπαίο και της Παγκόσμιας Τράπεζας σε Αμερικανό. Ωστόσο πολλοί πιστεύουν ότι αυτός θα πρέπει πια να σπάσει. 

Οι αναδυόμενες οικονομίες ζητούν να αναγνωριστεί η δική τους θέση στην παγκόσμια οικονομία και για αυτό δεν θα πρέπει να αποκλείεται ένας Ινδός ή Κινέζος στο τιμόνι. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα