Πώς το Zero Waste θα γίνει τάση

Η Σίσσυ Ηλιοπούλου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας της Coca-Cola, μιλάει στη «N»
Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2019 18:48
UPD:18:48

Συνέντευξη στη Σοφία Εμμανουήλ
[email protected]

Η Σίσσυ Ηλιοπούλου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας της Coca-Cola, μιλά στη «N» για την εταιρική φιλοσοφία της Coca-Cola γύρω από την κυκλική οικονομία κι έναν «κόσμο χωρίς απορρίμματα» και εξηγεί πώς σχεδιάζει να εξελίξει αυτή την κουλτούρα σε κίνημα, με «όχημα» το πρόγραμμα Zero Waste Future και τις συνεργασίες που προωθούνται στο πλαίσιο της επέκτασής του σε σχολεία, πανεπιστήμια, χώρους εστίασης και ξενοδοχεία.

Υπάρχει (εσωτερικά) στην εταιρεία σχέδιο για την κυκλική οικονομία; Πώς συνδέεται με την λειτουργία της εταιρείας και το ανθρώπινο δυναμικό;

Έχουμε ήδη κάνει πολύ σημαντικά βήματα στον άξονα της πρόληψης, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης που αποτελούν και βασικές αρχές του Zero Waste. Τόσο το πρόγραμμα ενημέρωσης για τους εργαζομένους μας, η διαλογή στην πηγή με ειδικούς κάδους ανακύκλωσης τεσσάρων ρευμάτων– αλουμίνιο, πλαστικό, χαρτί και λοιπά απορρίμματα, στα γραφεία μας και η οικολογική διαχείριση των εκδηλώσεων μας αποτελούν βασικούς τομείς για την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίησή τους στο συγκεκριμένο θέμα. Έχουμε επίσης καταργήσει τα πλαστικά καλαμάκια και πλαστικά μιας χρήσης, ενώ προσπαθούμε να δίνουμε έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση των υλικών και κυρίως του πλαστικού, ώστε να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε ότι τα υλικά μετά την πρώτη χρήση τους δεν χρειάζεται να γίνουν σκουπίδια. Έχουν αξία και μπορούμε να τα συλλέξουμε, ανακυκλώσουμε και να τους δώσουμε μια νέα ζωή. Αυτή είναι και η λογική της κυκλικής οικονομίας.

Από την μέχρι σήμερα υλοποίηση του προγράμματος Zero Waste Future και την αλληλεπίδραση της ομάδας του με τους πολίτες ποια είναι τα συμπεράσματά σας αναφορικά με την εκπαίδευση του κοινού; Σε τι βαθμό αντιλαμβάνεται τον στόχο και τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας;

Η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού πάνω σε ζητήματα ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας αποτελεί έναν από τους τρεις πυλώνες, στους οποίους βασίζεται το πρόγραμμα Zero Waste Future. Οι άλλοι δύο αφορούν στην Παρέμβαση με υποδομές και νέα συστήματα ή διαδικασίες και στην εκπαίδευση της νέας γενιάς και ειδικών επαγγελματικών ομάδων και φορέων.

Σε ό,τι αφορά την ευαισθητοποίηση του κοινού, στόχος μας είναι να εμπνεύσουμε τους πολίτες να υιοθετήσουν έξυπνες πρακτικές στην καθημερινή τους ζωή, ώστε οι αρχές της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης να γίνουν αναπόσπαστο στοιχείο της συμπεριφοράς τους απέναντι στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Θέλουμε, όμως, αυτό να το πετύχουμε με έναν δημιουργικό τρόπο και γι’ αυτό εστιάσαμε στη βιωματική εκπαίδευση. Δημιουργήσαμε το πρώτο κέντρο ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας, το Zero Waste Lab, ένα εργαστήρι στο οποίο οι πολίτες, τα σχολεία και οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης μέσα από ένα βιωματικό «ταξίδι» είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πρόληψη και τη διαχείριση των απορριμμάτων και να εκτεθούν στις βασικές αρχές της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης. Ταυτόχρονα, είχαν τη μοναδική ευκαιρία να δουν ζωντανά το 3D printer robot, KUKA, να εκτυπώνει τρισδιάστατα έπιπλα από ανακυκλωμένο πλαστικό. Ήταν μια πραγματικά πολύ σπάνια ευκαιρία, όχι μόνο για τους Θεσσαλονικείς, αλλά και για τους κατοίκους της Ελλάδας γενικότερα.

Από την έναρξη λειτουργίας του Zero Waste Lab στα τέλη Νοεμβρίου 2018, μέχρι και την ολοκλήρωσή της το Μάιο του 2019, πάνω από 9.000 - πολίτες επισκέφθηκαν το χώρο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι περίπου 7.000 από τους επισκέπτες ήταν μαθητές σχολείων, οι οποίοι παρακολούθησαν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα αποκλειστικά σχεδιασμένα για εκείνους.

Μια άλλη βασική δράση του προγράμματος ήταν το Print Your City, ένα πρόγραμμα για την επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών απορριμμάτων και πιο συγκεκριμένα των πλαστικών μπουκαλίων, στο οποίο με τη χρήση της τρισδιάστατης εκτύπωσης τα πλαστικά που συγκεντρώθηκαν για ανακύκλωση μεταμορφώθηκαν σε έπιπλα αστικού χώρου. Συγκεκριμένα, μέσω της δράσης οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης κλήθηκαν να ανακυκλώσουν τα πλαστικά τους απορρίμματα στους μπλε κάδους και μέσα από την ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα www.printyourcitycoca-cola.gr σχεδίασαν το δικό τους αστικό έπιπλο, ενώ παράλληλα ψήφισαν την περιοχή που θα ήθελαν να το δουν τοποθετημένο. Μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες, 3.000 χρήστες μοιράστηκαν τα σχέδιά τους, ενώ από τα 800 κιλά πλαστικού που συλλέχθηκαν παράξαμε και τοποθετήσαμε 10 τρισδιάστατα εκτυπωμένα έπιπλα στο πάρκο ΧΑΝΘ, τα οποία και έδωσαν νέα μορφή στη γειτονιά.

Επίσης θερμή ήταν και η ανταπόκριση του κόσμου στη δράση «Ανακυκλώνω στην Παραλία», μέρος του προγράμματος, που υλοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, για τη “on the go” συλλογή και ανακύκλωση τεσσάρων διαφορετικών υλικών σε ειδικούς κάδους τεσσάρων ρευμάτων, που πραγματοποιήσαμε το περασμένο καλοκαίρι στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης, και που συνδυάστηκε με παράλληλες ενέργειες ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης. Ως αποτέλεσμα, συλλέχθηκαν 225 τόνοι υλικών μέσα σε μόλις 12 εβδομάδες, ενώ με την ολοκλήρωση της δράσης το ποσοστό συμμετοχής του κόσμου αυξήθηκε από 15% σε 80%.

Με αφετηρία την επιτυχία των παραπάνω δράσεων, λοιπόν, θέλουμε να πιστεύουμε πως βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο όσον αφορά την αντίληψη γύρω από τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας. Σε διάστημα λιγότερο τους ενός έτους, η ανταπόκριση των πολιτών της Θεσσαλονίκης ήταν τόσο άμεση, συγκινητική και έμπρακτη, που μας δίνει ώθηση να μεγαλώσουμε το πρόγραμμα και να το συνεχίσουμε πέρα από την πόλη της Θεσσαλονίκης, σε ένα πλήθος νέων «περιοχών».

Πού πιστεύετε ότι πρέπει να εστιάσει η Πολιτεία για την ομαλή μετάβαση στο νέο οικονομικό μοντέλο;

Θεωρούμε ότι η μετάβαση από το γραμμικό μοντέλο στο μοντέλο κυκλικής οικονομίας είναι μια διαδικασία μακροπρόθεσμη και απαιτητική.

Ωστόσο, θεωρούμε ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Έτσι, θα λέγαμε ότι για «Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα», όπου τίποτα δεν πάει χαμένο, είναι απαραίτητη η συνεργασία δημόσιας, ιδιωτικής σφαίρας και κοινωνίας των πολιτών. Από τη μεριά μας, συνεργαζόμαστε πολύ στενά με ΜΚΟ, start ups και φυσικά τοπικές αρχές και κοινότητες, γιατί μόνοι δεν μπορούμε να καταφέρουμε τόσα όσα καταφέρνουμε μαζί!

Eίμαστε μια ομάδα με τους συνεργάτες μας και θέλω να ευχαριστήσω το Δήμο Θεσσαλονίκης, την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και τους New Raw γι’ αυτό το μοναδικό ταξίδι συνδημιουργίας κι αλλαγής νοοτροπίας που κάνουμε. Αλλά και για τη μέχρι σήμερα συνεργασία μας σε διαφορετικά πεδία αυτού του πολυεπίπεδου προγράμματος που φιλοδοξούμε να γίνει μια νεά κίνηση στη χώρα μας σχετικά με το πως αντιλαμβανόμαστε και διαχειριζόμαστε τα απορρίματα.

Κρίνοντας μάλιστα από το πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό κάθε Δήμος να διαθέτει σαφή πολιτική βούληση και καθαρά διατυπωμένες δράσεις Πρόληψης, Επαναχρησιμοποίησης και Ανακύκλωσης στοχεύοντας να επιτυγχάνει όλο και μεγαλύτερα ποσοστά ανακύκλωσης.

Και φυσικά, είμαστε εδώ, ανοιχτοί να συνταχθούμε και να βοηθήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, αναγνωρίζοντας το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί, θέλοντας και προσπαθώντας να γίνουμε μέρος της λύσης. Αλλά και γενικότερα θέλουμε να στηρίζουμε πρωτοβουλίες και ενέργειες οι οποίες έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος για την κοινωνία και τους ανθρώπους γύρω μας.

Τι σχεδιάζει να κάνει η εταιρεία προς την ίδια κατεύθυνση; Ποια θα είναι η εξέλιξη του Zero Waste Future και ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι που έχετε θέσει; Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζετε να αναπτύξετε συνεργασίες και με ποιους φορείς; Θα χρειαστείτε π.χ. παροχή τεχνικής βοήθειας ή θα αναζητήσετε συνέργειες με άλλες εταιρείες, δημόσιους/ιδιωτικούς φορείς, την Πολιτεία ή την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Ήδη, από την αρχή του έτους και για ολόκληρο το 2019, το πρόγραμμα ανοίγει τα φτερά του σε ακόμα περισσότερους τομείς ενδιαφέροντος, σε ακόμα περισσότερες δράσεις και φυσικά στις αντίστοιχες συνεργασίες.

Συγκεκριμένα, το Zero Waste Future επεκτείνει τη δράση του σε ένα από τα πολυτιμότερα «κεφάλαια» του τόπου μας, τον θαλάσσιο φυσικό μας πλούτο, υλοποιώντας ενέργειες που φιλοδοξούν να βάλουν παραλίες σε προοπτική Zero Waste.

Την Κυριακή 9 Ιουνίου εγκαινιάσαμε τις δράσεις για τις παραλίες με τον εμβληματικό καθαρισμό της παραλίας του Μύρτου στην Κεφαλλονιά, σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, τον Δήμο Κεφαλλονιάς και πολλούς άλλους φορείς με τη συμμετχή πολλών εθελοντών. Η συνέχεια θα περιλαμβάνει δράσεις καθαρισμού σε επιλεγμένες παραλίες ανά την Ελλάδα, αλλά κυρίως και πάνω απ’ όλα δημιουργία Zero Waste ζώνης σε εννέα πολυσύχναστες παραλίες σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, σε συνεργασία με παράκτιες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτές. Τοποθετούμε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης τεσσάρων ρευμάτων για διαλογή στην πηγή, υλοποιούμε πρόγραμμας ενημέρωσης κι εκπαίδευσης των παράκτιων επιχειρήσεων και των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτές αλλά και των επισκεπτών τους. Επίσης, σε λίγες μέρες θα είναι στον «αέρα» και η πανελλαδική μας εκστρατεία, που με βάση το πρόγραμμα «Zero Waste Beaches» φιλοδοξούμε να αναδείξει τη σημασία της ανακύκλωσης, της 2ης ζωής των πλαστικών συσκευασιών και την αξία της κυκλικής οικονομίας μέσα από έναν δημιουργικό και διαδραστικό τρόπο.

Παράλληλα, το «Zero Waste Future» έχουμε στόχο να επεκταθεί σε σχολεία, πανεπιστήμια, χώρους εστίασης, ξενοδοχεία κ.α.

Μαζί μας για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του «Zero Waste Future» έχουμε πολύτιμους συνεργάτες, καθώς υλοποιούμε συνέργειες τόσο με δημόσιους φορείς και αρχές, όπως Δήμοι και Κοινότητες, όσο και με επιστημονικούς συνεργάτες και ΜΚΟ, όπως η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, αλλά και start ups όπως η ομάδα των The New Raw, που συνδράμουν με τις πρωτοποριακές ιδέες και τις καινοτόμες λύσεις που προτείνουν.

Όραμα μας είναι η Θεσσαλονίκη, από όπου και ξεκίνησε το πρόγραμμα «Zero Waste Future» να αποτελέσει την αφετηρία ενός μεγάλου«Zero Waste» κινήματος που θα «συμπαρασύρει» όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες, φορείς, οργανισμούς και θα βοηθήσει να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου τίποτα δεν πάει χαμένο. Έχουμε σίγουρα πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά πιστεύουμε πως ήδη κάνουμε σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα