Κατασκευές και μεταποίηση «προσγειώνουν» την παγκόσμια οικονομία

Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2019 22:12
UPD:22:13
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Οι κλάδοι μεταποίησης και κατασκευών εξελίσσονται στα δύο μεγαλύτερα βαρίδια για την παγκόσμια οικονομία, ενώ εκείνος των υπηρεσιών μένει μόνος να αντιστέκεται στον εφιάλτη της ύφεσης. Ακόμη και στις ΗΠΑ, όπου το πλήγμα δεν είναι τόσο ισχυρό όσο σε Ευρώπη και Ασία, πληθαίνουν οι απογοητευτικές ενδείξεις και οι ανησυχίες για διάχυση των προβλημάτων σε κλάδους, που εξακολουθούν έστω και με βραδύτερους ρυθμούς να αναπτύσσονται.

Οι παγκόσμιες μεταποιητικές βιομηχανίες είδαν τις νέες παραγγελίες από το εξωτερικό να υποχωρούν για δέκατο διαδοχικό μήνα τον Ιούνιο. Πρόκειται για το μακροβιότερο πτωτικό σερί των τελευταίων έξι ετών σύμφωνα με έρευνα της JPMorgan. Σε ολοόενα και βαθύτερη ύφεση διολισθαίνει η μεταποίηση της γηραιάς ηπείρου και των μεγάλων ασιατικών οικονομιών, ενώ η αμερικανική μόλις και μετά βίας αναπτύχθηκε τον Ιούνιο, με το θετικό ισοζύγιο να είναι το χαμηλότερο εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών για κεφαλαιουχικό εξοπλισμό (εξαιρουμένων αεροσκαφών και συστημάτων άμυνας) αυξήθηκαν μόλις 2,1% το τρίμτνο Μαρτίου- Μαΐου με τον ρυθμό αύξησης να είναι στο 1/3 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα των κατασκευών υποχωρεί, με την αξία των νέων κτιρίων και άλλων εγκαταστάσεων να είναι μειωμένη κατά 4,1%. σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Οι κατασκευές κατοικιών μειώθηκαν κατά περισσότερο από 8% στις ΗΠΑ το ίδιο διάστημα, ενώ οι υπόλοιπες ήταν αυξημένες μόνο κατά 1,5%.

Σήμα για ύφεση στέλνει και η αγορά ομολόγων. Έχουμε αναστροφή στην καμπύλη απόδοσης των κρατικών ομολόγων τρίμηνης και δεκαετούς διάρκειας των ΗΠΑ εδώ και μήνες, ενώ στη Γερμανία η απόδοση του δεκαετούς κινδυνεύει να υποχωρήσει ακόμη και κάτω από το καταθετικό επιτόκιο της ΕΚΤ, που είναι στο -0,4%.

Από τη δεκαετία του 1960 και έπειτα η αναστροφή στην καμπύλη απόδοσης είναι ένα από τα πιο αξιόπιστα σήματα για ύφεση μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.

Όλα αυτά επηρεάζουν και την κατανάλωση ενέργειας και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πτώση των τιμών του πετρελαίου, παρά τη συμφωνία ΟΠΕΚ- Ρωσίας και τις επίμονες γεωπολιτικές εντάσεις. Οι πιέσεις στον ενεργειακό κλάδο θα ενέτειναν με τη σειρά τους και εκείνες στο παγκόσμιο ΑΕΠ, με έναν φαύλο κύκλο να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα