Φαβορί η Energean για το χαρτοφυλάκιο υδρογονανθράκων της Εdison

Παραχωρήσεις σε Ιταλία, Αλγερία, Κροατία κ.ά.
Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2019 09:00
UPD:16:06

Από την έντυπη έκδοση

Φαβορί για την εξαγορά του τομέα εξόρυξης και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Εdison εμφανίζεται η Energean, σε μία συμφωνία που θα διεύρυνε αισθητά τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρεία που διαχειρίζεται την παραχώρηση του Πρίνου στην Καβάλα. Αν και για τη διεκδίκηση του χαρτοφυλακίου του ιταλικού κολοσσού υπάρχει και άλλος «μνηστήρας», η Cairn Energy, η Energean φέρεται να έχει προβάδισμα στην κούρσα, με συνέπεια να γέρνει υπέρ της η πλάστιγγα για την απόκτηση του «βραχίονα» υδρογονανθράκων της Εdison. 

Η εκτίμηση για την επικράτηση της Energean στη διεκδίκηση προέρχεται από πηγές της πετρελαϊκής βιομηχανίας και των τραπεζών, τις οποίες επικαλείται χθεσινό δημοσίευμα του Reuters, για να τη χρίσει πιθανότερο αγοραστή του χαρτοφυλακίου. Ένα άρθρο που πήρε τη σκυτάλη από το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο στις 13 Ιουνίου έγραψε για την πρόθεση της Energean να αποκτήσει τον «βραχίονα» της ιταλικής εταιρείας. 

Πηγές της Energean αρνήθηκαν να σχολιάσουν το χθεσινό δημοσίευμα, επιβεβαιώνοντας ή διαψεύδοντας το ενδιαφέρον της εταιρείας. Πάντως, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, κατά τους τελευταίους μήνες προετοίμασε τα απαραίτητα κεφάλαια για την εξαγορά, με συνέπεια αυτή τη στιγμή να βρίσκεται μαζί με την Cairn Energy στον τελικό γύρο των προσφορών, διαθέτοντας προβάδισμα έναντι της σκωτσέζικης εταιρείας εξερεύνησης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Η τελική απόφαση των EDF και Edison αναμένεται να ληφθεί τις επόμενες ημέρες, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το ύψος των προσφορών των δύο «μνηστήρων».

Αποχώρηση

Η Edison σχεδιάζει να αποχωρήσει από την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, για να επικεντρωθεί στις ΑΠΕ, τις ενεργειακές υπηρεσίες, καθώς και τη λιανική αγορά ρεύματος και φυσικού αερίου. Το προς παραχώρηση χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει παραχωρήσεις στην Ιταλία, την Αλγερία, την Κροατία, τη βρετανική και τη νορβηγική Βόρεια Θάλασσα και στην Ελλάδα.

Στη χώρα μας, η ιταλική εταιρεία συμμετέχει μαζί με την Total και τα ΕΛΠΕ στην ανάδοχο κοινοπραξία για το θαλάσσιο «οικόπεδο» 2 στο Ιόνιο (δυτικά της Κέρκυρας), ενώ μαζί πάλι με τα ΕΛΠΕ διεξάγει έρευνες στην παραχώρηση του Πατραϊκού Κόλπου. Πέρυσι παρήγαγε 50.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου σε ημερήσια βάση, ενώ το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει αποθέματα 209,1 εκατ. βαρελιών σε 97 διαφορετικές παραχωρήσεις, άδειες και κοιτάσματα. Με την εξαγορά του χαρτοφυλακίου, η Energean θα επέφερε σημαντική επέκταση των δραστηριοτήτων της στην ευρύτερη αγορά της Ανατολικής Μεσογείου, με σημαντική παρουσία στη λεκάνη της Αιγύπτου.

Παράλληλα, θα ενίσχυε αισθητά τη χρηματιστηριακή αξία της Energean, η οποία αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 1,6 δισ. δολάρια, 15 μήνες μετά την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και τη δευτερογενή εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ.

Το Reuters σημειώνει πως η εξαγορά θα σηματοδοτήσει ένα τολμηρό στοίχημα από τον CEO της εταιρείας, Mαθιό Ρήγα, ενώ θα έρθει σε μία εποχή όπου η εταιρεία προετοιμάζει την ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικών αερίου Karish και Tanin στην ΑΟΖ του Ισραήλ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα