Οι αγορές συνέχισαν τις υψηλές πτήσεις μέσα στον Ιούλιο - Νέα ρεκόρ για Dow Jones, S&P 500

Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2019 22:09
UPD:22:19
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Εν αναμονή των εξελίξεων των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ – Κίνας, τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία επανέφεραν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ, δίνοντας ώθηση στις μετοχές και στα χρηματιστήρια στις 2 πλευρές του Ατλαντικού.

Τον Ιούνιο οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 102.000 έναντι προβλέψεων για 135.000 θέσεις, σε άλλη μία ένδειξη για τη Fed επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας, την ίδια ώρα που ο κλάδος υπηρεσιών στην Ευρωζώνη παρουσίασε ισχνή επιτάχυνση.

Στη Wall Street o S&P 500 κατέρριψε ακόμα ένα ιστορικό υψηλό ρεκόρ φθάνοντας στις 2.995,82 μονάδες, με τον Dow Jones επίσης να καταγράφει νέο υψηλό ρεκόρ κλείνοντας τις 26.966 μονάδες (σήμερα ήταν ημιαργία στις ΗΠΑ εξαιτίας της αυριανής επετείου της 4ης Ιουλίου).

Στην Ευρώπη η επιλογή της Κριστίν Λαγκάρντ για τη θέση της επικεφαλής της ΕΚΤ, έχει δημιουργήσει τη διάχυτη αίσθηση ότι θα ακολουθήσει το δρόμο που έχει χαράξει ο Μάριο Ντράγκι για μείωση των επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε με κέρδη 0,85% έχοντας φθάσει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στο υψηλότερο σημείο από το τέλος του περασμένου Ιουλίου, τον κλάδο τροφίμων και ποτών να σκαρφαλώνει στο υψηλότερο ιστορικά επίπεδο και τον κλάδο υγείας να αναρριχάται σε πολύχρονο υψηλό, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,43%.

Κέρδη κατέγραψαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη (0,71%), Λονδίνο (0,66%, σε υψηλό 10 μηνών), Παρίσι (0,75%) και Μιλάνο (2,40%). 

Στην Ασία η αναμονή της εξέλιξης των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ – Κίνας (αργά το βράδυ της Τρίτης ο εμπορικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Πίτερ Ναβάρο δήλωσε ότι οι συνομιλίες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως η συμφωνία έχει δρόμο ακόμα να διανύσει) και τα απογοητευτικά στοιχεία για τον κλάδο υπηρεσιών σε Ιαπωνία και Κίνα (υποχώρησαν εξαιτίας της ασθενούς ζήτησης από το εξωτερικό), άσκησαν πιέσεις στις αγορές.

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση τα χρηματιστήρια της Σεούλ (1,23%) και της Σανγκάης (0,94%), πιο ήπια υποχώρηση κατέγραψαν τα χρηματιστήρια σε Τόκιο (0,53%), και Χονγκ Κονγκ (0,07%).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα