Ιαπωνία: Στα υψηλότερα 15 ετών η εμπιστοσύνη των καταναλωτών

Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2006 10:52

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ αισιόδοξα ήταν τον Ιανουάριο τα νοικοκυριά στην Ιαπωνία, μετά από 15 χρόνια, καθώς οι προοπτικές απασχόλησης βελτιώνονται και οι μισθοί αυξάνονται.

Η εμπιστοσύνη στα νοικοκυριά με δύο ή και πλέον μέλη, αυξήθηκε στο 49,5 τον Ιανουάριο και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 1990, από 46,5 που ήταν τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου, στο Τόκυο. Ο δείκτης κάτω από το 50, καταδεικνύει ότι οι απαισιόδοξοι υπερέβησαν τους αισιόδοξους. Ο δείκτης έχει σημειώσει άνοδο πάνω από το 50 μόνο τέσσερις φορές από το 1982.

Οι δαπάνες των καταναλωτών, που αποτελούν πλέον του ημίσεως της οικονομίας, αυξάνουν την οικονομική ανάπτυξη καθώς τα νοικοκυριά δαπανούν περισσότερα, αποτέλεσμα των υψηλότερων μισθών, προσθέτοντας πωλήσεις σε εταιρείες, όπως η Nikon Corp. και η Starbucks Coffee Japan Ltd. Οι καλύτερες προοπτικές απασχόλησης και τα υψηλότερα μπόνους καταδεικνύουν ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις 24 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει στις 17 Φεβρουαρίου ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο ήταν 4,9%.

Οι δαπάνες στα νοικοκυριά ανά μισθωτό, αναρριχήθηκαν 0,4% τον Δεκέμβριο και ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 4,4% από 4,5% σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα.

Ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο σημείωσε άνοδο 1,1%, φθάνοντας στις 16.443,02 μονάδες, στις 2:51 μ.μ. στο Τόκυο. Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 118,59 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ από 118,52 γιέν, που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα