BG: Σχεδόν διπλάσια κέρδη από την αύξηση των τιμών

Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2006 12:51

ΣΧΕΔΟΝ διπλάσια κέρδη εμφάνισε το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Βρετανίας, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, BG Group Plc, καθώς αύξησε την παραγωγή της και οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξήθηκαν. Σε ύψη ρεκόρ αναρριχήθηκαν οι μετοχές της.

Τα καθαρά κέρδη της BG για την εξεταζόμενη χρονική περίοδο, αυξήθηκαν στα 463 εκατ. λίρες Αγγλίας (810 εκατ. δολ.) ή 13 πένες ανά μετοχή, μια αύξηση της τάξης του 96%, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Η εταιρεία, πέρυσι, είχε εμφανίσει κέρδη 236 εκατ. λίρες ή 6,7 πένες ανά μετοχή (αναθεωρημένα στοιχεία). Κατά μέσον όρο, πέντε οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τα κέρδη της θα ήταν 459 εκατ. λίρες Αγγλίας.

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ, κατά μέσον όρο διαμορφώθηκε στα 57,85 δολ. το βαρέλι το εξεταζόμενο τρίμηνο, 29% υψηλότερα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ο δείκτης του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 77%, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ. Με τις τιμές του πετρελαίου και του αερίου να αυξάνονται, οι εταιρείες ενεργείας τελούν υπό πίεση για να επενδύσουν τα κέρδη ρεκόρ ή να επιστρέψουν κεφάλαια στους μετόχους του. Η εταιρεία, με επικεφαλής τον Frank Chapman, επεκτείνεται στο Καζακστάν και την Αλάσκα, καθώς οι πετρελαιοπηγές στη Βρετανία μειώνονται.

«Οι μετοχές της BG παραμένουν από τις πιο σημαντικές στην Ευρώπη», σύμφωνα με τους αναλυτές της Merrill Lynch & Co. και συγκεκριμένα του Mark Iannotti, σε σημείωμά του στις 24 Ιανουαρίου και εισηγούνται για τις μετοχές της «buy».

Οι μετοχές της BG σημείωναν άνοδο 43 πένες, ποσοστό 7%, φθάνοντας στις 600,5 πένες η μία στο Λονδίνο. Στις 8:12 π.μ., τοπική ώρα, διαπραγματεύθηκαν στις 660 πένες η μία. Μέσα σε ένα έτος μέχρι σήμερα, έχουν σημειώσει άνοδο 15%.

Η εταιρεία αύξησε το μέρισμά της για το τρίμηνο στις 4,09 πένες ανά μετοχή από 2,08 πένες, πριν από ένα χρόνο. Αύξησε τους στόχους παραγωγής πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου για δεύτερο στη σειρά έτος, σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση.

Η εταιρεία σκοπεύει να αντλήσει 600.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως φέτος, 3,4% περισσότερα από τον προηγούμενο στόχο των 580.000 βαρελιών. Ο στόχος για την παραγωγή του υγροποιημένου φυσικού αερίου αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, κατά 2,9%, στα 7.1 εκατ. μετρικούς τόνους ετησίως, από 6,9 εκατ. μετρικούς τόνους.

Η παραγωγή το τρίμηνο αυξήθηκε 21%, φθάνοντας τα 54,3 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, έναντι 45 εκατ. πριν από ένα χρόνο.

Οι επενδύσεις της εταιρείας φέτος θα είναι 2 δισ. λίρες, σύμφωνα με την BG. Θα δαπανήσει περίπου 4,8 δισ. από το 2007 έως το 2009, και τουλάχιστον 6 δισ. λίρες Αγγλίας από το 2010 έως το 2012.

Η BG, η Eni SpA και οι συνεργάτες τους, ενέκριναν μία αύξηση της παραγωγής φέτος στο Karachaganak πετρελαίου και αερίου του Καζακστάν, εάν το venture συμφωνήσει στην μεγαλύτερη προμήθεια αερίου στη Ρωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση της OAO Lukoil στις 25 Ιανουαρίου. Η Lukoil, κατέχει το 15% αυτού του venture.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα