Οι απειλές Τραμπ για δασμούς σε προϊόντα της Ε.Ε. δεν πτόησαν τις αγορές

Τρίτη, 02 Ιουλίου 2019 22:09
UPD:22:12
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Του Γιάννη Παγκαλιά

[email protected]

Την ανοδική τους πορεία συνέχισαν οι αγορές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, παρά το νέο μέτωπο στον εμπορικό πόλεμο που άνοιξαν οι ΗΠΑ κι ενώ δεν έχει καταλαγιάσει ακόμα ο θόρυβος από την προσωρινή εκεχειρία με την Κίνα, με την κυβέρνηση Τραμπ να απειλεί για επιβολή δασμών σε προϊόντα της Ε.Ε. αξίας 4 δισ. δολαρίων, εξαιτίας των φερόμενων παράνομων επιδοτήσεων προς την Airbus.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση η Ευρώπη έχει κατηγορήσει την Ουάσιγκτον για αντίστοιχη κίνηση προς την Boeing, μία υπόθεση που έχει οδηγηθεί στον ΠΟΕ, ο οποίος έχει αποφανθεί ότι και οι δύο πλευρές έχουν ενεργήσει παράνομα και τους έχει επιβάλει πρόστιμα.

Στη Wall Street οι επενδυτές παρουσίασαν μία νευρικότητα, με τον Dow Jones να ξεκινάει μουδιασμένα, στη συνέχεια όμως να γυρνάει σε θετικό έδαφος, τον S&P 500 να αγγίζει ενδοσυνεδριακά νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ και τον Nasdaq να παρουσιάζει ισχνές απώλειες.

Στην Ευρώπη η αρχική διστακτικότητα από τις νέες απειλές της κυβέρνησης Τραμπ, αντικαταστάθηκε σχετικά γρήγορα από τη διάθεση από πλευράς επενδυτών να τοποθετηθούν στις ευρωπαϊκές μετοχές, διατηρώντας τις σε υψηλό 2 μηνών, μετά το κλείσιμο του πανευρωπαϊκού δείκτη Euro STOXX 600 με κέρδη 0,37%.

Ο κλάδος των υπηρεσιών κοινής ωφελείας (τείνει να επωφελείται από τις μειώσεις των επιτοκίων) ενισχύθηκε κατά 1,92%, ακολουθούμενος από τον κλάδο προσωπικών ειδών που έκλεισε με άνοδο 1,20%.

Σχεδόν αμετάβλητο έμεινε το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης (+0,04%), κέρδη κατέγραψαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο (0,82%), Παρίσι (0,16%) και Ρώμη (0,65%).

Στην Ασία η νέα μείωση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας μετά από αυτή τον Ιούνιο κατά 25 μονάδες βάσης στο νέο ιστορικό χαμηλό του 1%, ήταν το γεγονός που απασχόλησε περισσότερο τους επενδυτικούς κύκλους, με το χρηματιστήριο της Αυστραλίας να καταγράφει κέρδη μόλις 0,08%.

Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ μετά την αργία της Δευτέρας επέστρεψε σχετικά δυναμικά παρουσιάζοντας κέρδη 1,17%, στο Τόκιο ο Nikkei πρόσθεσε 0,11%, ενώ το χρηματιστήριο της Σανγκάης υποχώρησε 0,03%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα