Ομόλογα: Oι αγορές περιμένουν την ΕΚΤ και συνεχίζουν το πάρτι

Τρίτη, 02 Ιουλίου 2019 14:45
UPD:14:50
REUTERS/LUCAS JACKSON

Δεν είναι μόνο οι φόβοι για το ρευστό εμπορικό και γεωπολιτικό περιβάλλον που κινούν τα νήματα στην αγορά κρατικού χρέους. Οι προσδοκίες για τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ διαδραματίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο, ενώ ουσιαστική ώθηση δίνουν και οι πληροφορίες για έναν νέο συμβιβασμό ανάμεσα στη Ρώμη και τις Βρυξέλλες, που αποτρέπει τα χειρότερα για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ. 

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του επιτοκίου Eonia με ημερομηνία την 25η Ιουλίου (ημέρα κατά την οποία θα συνεδριάσει η ΕΚΤ) ενσωματώνουν εκτίμηση για μείωση του καταθετικού επιτοκίου του ευρώ κατά 5 μονάδες βάσης. Αυτό όπως εξηγούν αναλυτές στο Reuters σημαίνει πρακτικά ότι οι αγορές χρήματος δίνουν πιθανότητες 50% σε μία μείωση των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης. Όσον αφορά δε σε μία μείωση έως τον Σεπτέμβριο, αυτή θεωρείται εν πολλοίς δεδομένη. 

Την περασμένη εβδομάδα οι πιθανότητες για δράση της ΕΚΤ τον Ιούλιο ήταν στο 40%. Ωστόσο όσο τα νέα ζοφερά στοιχεία για την μεταποίηση ενίσχυσαν το σενάριο της άμεσης μείωσης. Πολλοί προειδοποιούν ότι σε ένα περιβάλλον πολλαπλών προκλήσεων θα είναι ίσως αργά να περιμένει η κεντρική τράπεζα έως τον Σεπτέμβριο. 

Επικαλούμενο αξιωματούχους της Ευρωζώνης το Bloomberg μεταδίδει ότι οι αγορές μάλλον τρέχουν, καθώς η ΕΚΤ δεν είναι ακόμη έτοιμη για επιτοκιακή μείωση. Αν και τα μέλη του Δ.Σ. δεν μπορούν να αποκλείσουν μία τέτοια απόφαση στις 25 Ιουλίου, εφόσον οι συνθήκες επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο, προς το παρόν κλίνουν προς το να πουν το μεγάλο «ναι» στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, όταν θα έχουν επιστρέψει από τις θερινές διακοπές τους.

Με το βλέμμα στην ΕΚΤ αλλά και υπό την επήρεια της αισιοδοξίας για τις ιταλικές εξελίξεις, το πάρτι των ομολόγων συνεχίζεται. Οι τίτλοι του Νότου εξακολουθούν να είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές. Σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς «βούτηξε» νωρίς το πρωί έως και το 2,09%, μειωμένη κατά 21 μονάδες βάσης σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας. Στις 14:25 ώρα Ελλάδος διαμορφώνεται στο 2,19%.  Τα ελληνικά ομόλογα έχουν δει την απόδοσή τους να υποχωρεί κατά περίπου 180 μονάδες σε σχέση με τον Ιούλιο του 2018, γεγονός που ανοίξει την όρεξη και στον ΟΔΔΗΧ για σημαντικές εκδόσεις μετά τις εκλογές. 

Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς διαμορφώνεται στο 1,89% έχοντας υποχωρήσει νωρίτερα στο 1,86%, ενώ σε νέο ιστορικό ναδίρ κινούνται επίσης οι αποδόσεις πορτογαλικών και ισπανικών ομολόγων. 

To ευρώ αν και αρχικά δεχόταν πιέσεις, μετά τις πληροφορίες του Bloomberg ενισχύεται ελαφρά στα 1,13 δολάρια. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα