Ιστορικό χαμηλό τιμών σε λαβράκι και τσιπούρα

Ο όγκος των τουρκικών εξαγωγών διευρύνεται προκαλώντας επιπλέον πιέσεις στην αγορά ψαριού
Τρίτη, 02 Ιουλίου 2019 18:13
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Από την έντυπη έκδοση 

Της  Δ. Αλεξ. 

Πρωτοφανή πτώση κατέγραψαν και τον Ιούνιο οι τιμές στα είδη της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας, και δη στο λαβράκι, μολονότι διανύουμε την περίοδο κατά την οποία «παραδοσιακά» οι τιμές στα ψάρια είναι… τσιμπημένες λόγω της κατανάλωσης του καλοκαιριού. 

Όπως επισημαίνεται στο τελευταίο market report για τον μήνα Ιούνιο του Παραρτήματος Αλιείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (FAO Globefish), «οι προοπτικές για τον τομέα της μεσογειακής καλλιέργειας λαβρακιού και τσιπούρας παραμένουν αρκετά ζοφερές, καθώς συνεχίζεται να καταγράφεται υπερπροσφορά και χαμηλές τιμές». 

Είναι ενδεικτικό ότι στα ψάρια που πωλούν οι Έλληνες ιχθυοκαλλιεργητές στην Ιταλία (σ.σ.: απορροφά περίπου το 45% της ελληνικής παραγωγής), οι τιμές για το λαβράκι 300-450 γρ. τον Ιούνιο διατήρησαν την εικόνα του Μαΐου στα 3,70 ευρώ/κιλό, ωστόσο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 εμφανίζουν απώλειες κατά 17,7%. Στις τσιπούρες οι τιμές (300-450 γρ.) κατέγραψαν μια μικρή αύξηση της τάξεως του 2% στα 4,30 ευρώ/κιλό έναντι του Μαΐου, ωστόσο παρέμειναν χαμηλότερες συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2018.  

Παρόμοιο είναι το σκηνικό και σε άλλες αγορές. Ενδεικτικά, στην Ισπανία, η οποία απορροφά το 15% της ελληνικής παραγωγής οι τιμές στο λαβράκι (300-450 γρ.) κυμάνθηκαν σε 3,74 ευρώ/κιλό καταγράφοντας πτώση κατά 15,7% σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο. Μικρότερη απώλεια της τάξεως του 2,5% σημείωσαν οι τιμές στην τσιπούρα. 

Όπως σημειώνει το σχετικό report ο όγκος των εξαγωγών από την Τουρκία διευρύνεται προκαλώντας επιπλέον πιέσεις σε μια αγορά που ασφυκτιά από παραγωγή ψαριών. Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία διατηρεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τιμής, ελέω και της υποτίμησης της λίρας, η χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει ουσιαστικά «εξαρτημένη» συγκεκριμένες αγορές όπως Ιταλία, Γαλλία και  Ισπανία, σε αντίθεση με τη γείτονα χώρα, η οποία έχει ξεκινήσει να «απλώνει δίχτυα» και σε  εναλλακτικούς εξαγωγικούς προορισμούς, εξέλιξη που προκαλεί επιπλέον ανησυχία για το μέλλον.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα