Μια συνταγή ανάπτυξης υψηλής διατροφικής αξίας

Gaia's Foods: Σχέδια επέκτασης και νέα βιολογικά προϊόντα
Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2019 20:03
UPD:20:04

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, σε ένα εργαστήρι, στην Αλίαρτο Βοιωτίας, έχουν ξεκινήσει να παράγονται «μπουκιές υγείας», οι οποίες στοχεύουν όχι μόνο στο να γλυκάνουν τον ουρανίσκο, αλλά και να «εκπαιδεύσουν» τους καταναλωτές στη σωστή διατροφή που οφείλει να περιλαμβάνει πέρα από τα βασικά γεύματα και θρεπτικές δόσεις κολατσιού.

Ο λόγος για το εργαστήρι της Gaia's Foods, την οποία δημιούργησαν ο Μάριος Γεωργακόπουλος και η Μαρίνα Παρασκευά, οι οποίοι «μπέρδεψαν» τα συστατικά της επαγγελματικής τους κατάρτισης και δημιούργησαν συνταγές αγνών βιολογικών προϊόντων, χωρίς χρώματα και συντηρητικά, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, χωρίς γλουτένη και χωρίς λακτόζη.

Το μυστικό της επιτυχίας

«Οι μπουκιές της Gaia's Foods δεν περιέχουν τίποτα πρόσθετο παρά μόνο τα φυσικά συστατικά βιολογικών τροφών και υπερτροφών φτιαγμένα στο χέρι, που μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα του οργανισμού μας» αναφέρει ο κ. Γεωργακόπουλος, ο οποίος δραστηριοποιείται παράλληλα ως διατροφολόγος, προσθέτοντας ότι «ο λόγος που δημιουργήθηκαν οι μπουκιές υγείας ξεκινά από το κενό που παρατήρησα τόσο ως διατροφολόγος όσο και ως αθλητής υδατοσφαίρισης, στην κατηγορία των σνακ στην εγχώρια αγορά. Μολονότι κυκλοφορούν κάποιες προτάσεις για τους καταναλωτές, δεν καλύπτουν όλες τις παραμέτρους: π.χ. μη παρουσία ζάχαρης, γλουτένης, λακτόζης, με αποτέλεσμα να "περιορίζουν" την αγορά στην οποία απευθύνονται».

Προϊοντικό χαρτοφυλάκιο

Υπό το πρίσμα αυτό και αξιοποιώντας ταυτόχρονα το ταλέντο και τις γνώσεις της κ. Παρασκευά, η οποία δραστηριοποιείται ως pastry chef, για περίπου έναν χρόνο έγιναν δοκιμές, έρευνες, αναλύσεις και στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2017 λανσαρίστηκε η πρώτη σειρά των προϊόντων «Oh! Gaia» με επιδίωξη να αποτελέσει μια υγιεινή συνήθεια στη διατροφική συμπεριφορά.

Η σειρά περιλαμβάνει πέντε κωδικούς (antioxidant, Ω-3 & Ω-6, choco-spiroulina, μήλο κανέλα, mediterranean), ωστόσο ήδη οι σχεδιασμοί και οι «συνταγές» ετοιμάζονται ώστε από το ερχόμενο φθινόπωρο το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο της Gaia's Foods να εμπλουτιστεί με τρεις νέες γευστικές προτάσεις, ενώ στο μικροσκόπιο βρίσκεται και η δημιουργία ενός κωδικού ο οποίος θα έχει νέα μορφή.

Σε επενδυτικό επίπεδο, το εγχείρημα της δημιουργίας της γραμμής παραγωγής έχει απορροφήσει κεφάλαια της τάξεως των 30 χιλ. ευρώ, τα οποία αποτελούν ίδια χρηματοδότηση. Η παραγωγική δυναμική του εργαστηρίου κυμαίνεται σε 1.000 συσκευασίες ημερησίως, αλλά με δυνατότητα να στηρίξει και επιπλέον παραγωγή.

Οι στόχοι

Όπως αναφέρει ο κ. Γεωργακόπουλος, το «feedback» στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της εταιρείας έχει ξεπεράσει τους προβλεπόμενους στόχους, ενώ ο ίδιος εκτιμά ότι έως το 2020 θα έχει καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος από το αρχικό κεφάλαιο. «Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα θετικοί. Οι σχεδιασμοί μας περιλαμβάνουν την τοποθέτηση των προϊόντων σε όλα τα σημεία που πωλούν βιολογικά στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής έχουμε καλύψει υψηλό ποσοστό στην Αττική, έχουμε παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα και στην Κρήτη. Παράλληλα, η Gaia's Foods έχει εισέλθει και σε delicatessen σημεία, όπως για παράδειγμα η αλυσίδα Θανόπουλος».

Βήματα εξωστρέφειας

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές εξαγωγών, ο κ. Γεωργακόπουλος αισιοδοξεί ότι η Gaia's Foods μπορεί να εισχωρήσει στα διεθνή ράφια με δεδομένο ότι η φιλοσοφία της κατηγορίας που ανοίγει στην Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο εξωτερικό. Η αρχή έγινε τον περασμένο Ιανουάριο, με το πρώτο ταξίδι της εταιρείας να πραγματοποιείται στη Σουηδία, ενώ ακολουθεί και η αγορά της Δανίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα