Mε βασικό πυλώνα τον τουρισμό ενισχύεται σταδιακά η απασχόληση στην χώρα μας, όπως επιβεβαιώνεται και από την Τράπεζα της Ελλάδας. Σημαντική είναι επίσης η συμβολή της μεταποίησης, η οποία παραμένοντας σε τροχιά επέκτασης εδώ και 25 μήνες, έστω και με βραδύτερους πια ρυθμούς, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Ωστόσο η μείωση της ανεργίας, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, δεν θα είχε επιτευχθεί εάν δεν είχαν γίνει οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας.
Αυτό σημαίνει ότι η «δυσκαμψία» έχει περιοριστεί, αλλά και ότι σε μεγάλο βαθμό οι νέες θέσεις που δημιουργούνται αφορούν ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
Το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας έχει μειωθεί αισθητά σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά επίπεδα, αλλά πάντως παραμένει υπερδιπλάσιο του μέσου κοινοτικού όρου. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι αρκετά υψηλό είναι και το ποσοστό των υποαπασχαλούμενων και συμβασιούχων μερικής απασχόλησης στο σύνολο των εργαζομένων, προσεγγίζοντας το 15%. Επιπλεόν, τα ποσοστά ανεργίας των νέων, των γυναικών και των μακροχρόνια ανέργων παραμένουν τα υψηλότερα με διαφορά στην Ε.Ε., γεγονός που αποκαλύπτει ότι εξακολουθούν να φίστανται σημαντικά προβλήματα στην αγορά εργασίας.
Παρόλα αυτά η εικόνα είναι πια καλύτερη από την κορύφωση της κρίσης και το ισοζύγιο της μισθωτής απασχόλησης θετικό επί έξι διαδοχικά έτη. Το α’ τρίμηνο του 2019 το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε περαιτέρω σε 19,2% και ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 2,4%.
«Η συμβολή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων των προηγούμενων ετών στη μείωση των δυσκαμψιών στην αγορά εργασίας και στην ενίσχυση της κινητικότητας των εργαζομένων ήταν σημαντική» σχολιάζει η ΤτΕ, προσθέτοντας ότι «είναι χαρακτηριστικό ότι οι νέες προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα αυξάνονται διαχρονικά, με την πλειοψηφία τους να αποτελούν ευέλικτες μορφές απασχόλησης». Η κεντρική τράπεζα επισημαίνει την ανάγκη για περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο τη διατήρηση της ευελιξίας.
Η πορεία της απασχόλησης ανά κλάδο
Όσον αφορά την απασχόληση ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας, το α’ τρίμηνο του 2019 στον πρωτογενή και στο δευτερογενή τομέα η απασχόληση αυξήθηκε οριακά (κατά 0,1% και 0,8% αντίστοιχα), ενώ στον τριτογενή τομέα η αύξηση της απασχόλησης υπήρξε σημαντική (3,2%, έναντι 1,5% το α’ τρίμηνο του 2018).
Τα μερίδια συμμετοχής του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα στο σύνολο της απασχόλησης μειώθηκαν οριακά έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2018 (σε 12,2% και 15,2%), ενώ το μερίδιο του τριτογενούς τομέα την ίδια περίοδο αυξήθηκε οριακά στο 72,6%.
Σε κλαδικό επίπεδο, η αύξηση της απασχόλησης το α’ τρίμηνο του 2019 προήλθε από την άνοδο της απασχόλησης στη μεταποίηση (3,2% έναντι 0,7% το α’ τρίμηνο του 2018), στις σχετικές με τον τουρισμό δραστηριότητες (6,7%), στην εκπαίδευση (6,7%), στις επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες (5,6%), στις μεταφορές (6,0%) και στη δημόσια διοίκηση και άμυνα (3,7%).
Στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο σημειώθηκε οριακή αύξηση (0,7%), ενώ στις κατασκευές και στις δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας και κοινωνικής μέριμνας παρατηρήθηκε μείωση του αριθμού των απασχολουμένων (-3,1% και -0,4% αντίστοιχα), αντιστρέφοντας τη θετική εικόνα του α’ τριμήνου του 2018.
Επίσης μείωση της απασχόλησης σημειώθηκε και στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων ως αποτέλεσμα των πολιτικών περιορισμού του προσωπικού των εμπορικών τραπεζών
naftemporiki.gr