«Μνημειώδη» συμφωνία με τον Σι θέλει ο Τραμπ. Είναι εφικτό;

Σάββατο, 29 Ιουνίου 2019 07:20
EPA/XINHUA

 Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη άρχισαν μία καθοριστικής σημασίας για όλο τον πλανήτη συνάντηση στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Όλοι ελπίζουν σε μία ανακωχή, που θα θέσει τις βάσεις για οριστικό τέλος στον εμπορικό πόλεμο, που τόσο έχει πληγώσει την παγκόσμια οικονομία. Τα εμπόδια είναι πολλά, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται πρόθυμος για μία συμφωνία. 

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους λίγο πριν συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του, τόνισε: «Πραγματικά πιστεύω ότι βρισκόμασταν πολύ κοντά και μετά κάτι συνέβη και ξέφυγε λιγάκι και τώρα φτάνουμε λιγάκι ακόμη πιο κοντά... Αλλά θα ήταν ιστορικής σημασίας αν μπορούσαμε να συνάψουμε μια δίκαιη εμπορική συμφωνία, που θα διασφαλίζει ίσους όρους παιχνιδιού».

Όπως είπε τόσο ο ίδιος όσο και η κινεζική πλευρά «είμαστε απολύτως ανοιχτοί σε αυτό». Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι θα είναι μία πολύ παραγωγική συνάντηση, καταλήγοντας: «Μπορούμε να προχωρήσουμε σε κάτι το οποίο θα είναι πραγματικά μνημειώδες».  κατέληξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Λίγο νωρίτερα ο Κινέζος πρόεδροςείχε επισημάνει ότι ο διάλογος είναι προτιμότερος από την αντιπαράθεση. Ωστόσο τις προηγούμενες ημέρες δεν έχασε την ευκαιρία να εξαπολύσει πυρά κατά του Ντόναλντ Τραμπ και της πολιτικής του. 

Σε συνάντησή του με ηγέτες αφρικανικών χωρών έκανε μία έμμεση και άκρως επικριτική αναφορά στο σλόγκαν της πολιτικής Τραμπ «Η Αμερική πρώτα», προειδοποιώντας κατά των «πρακτικών εκφοβισμού» και προσθέτοντας: «Η όποια προσπάθεια να βάλει κανείς τα δικά του συμφέροντα πρώτα, υπονομεύοντας των άλλων, δεν θα κερδίσει». Επίσης σε συνάντησή του με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο εξέφρασε την αντίθεσή του στον προστατευτισμό και στην όποια «εξωτερική επιρροή» στις σχέσεις των δύο χωρών, δείχνοντας και πάλι ουσιαστικά στη μεριά της Ουάσιγκτον.

Το μεγάλο εμπόδιο

Πληροφορίες αμερικανικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ακόμη ότι ο Κινέζος πρόεδρος θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση για μία εμπορική συμφωνία την έξοδο της Huawei από τη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ. Αυτό ενδεχομένως να είναι και το μεγαλύτερο αγκάθι στις σχέσεις των δύο πλευρών, αφού οι ΗΠΑ κατηγορούν τους Κινέζους για κατασκοπεία μέσω του κολοσσού τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αλλά και για κλοπή τεχνολογίας. Αρκετοί αναλυτές πιστεύουν ότι η μάχη για κυριαρχία στα δίκτυα 5G και εν γένει στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας είναι πολύ πιο σκληρή και σημαντική για τις δύο χώρες από την όποια αντιπαράθεση στο μέτωπο του εμπορίου. 

Σημειώνεται ότι οι δύο πρόεδροι συνοδεύονται στις συνομιλίες τους από τους στενότερους συνεργάτες τους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται από αμερικανικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο Αμερικανός εκπρόσωπος επί εμπορικών θεμάτων Ρόμπερτ Λάιτιζερ, αλλά και η κόρη και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ιβάνκα Τραμπ.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα