Αγορές: Κέρδη σε Ευρώπη, Wall με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση Τραμπ - Σι

Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019 21:18
UPD:21:20
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Η έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, ήταν ο κινητήριος μοχλός για τις αγορές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ολοκληρώνοντας ένα εξάμηνο το οποίο αναδείχθηκε το καλύτερο ιστορικά για τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο.

Τα βλέμματα όλα είναι στραμμένα στην συνάντηση Τραμπ –Σι στο περιθώριο της διήμερης συνόδου που ολοκληρώνεται αύριο και είναι μία από τις πιο σημαντικές ιστορικά, καθώς διακυβεύεται η επίλυση του σινο-αμερικανικού εμπορικού πολέμου που έχει ξεσπάσει περισσότερο από έναν χρόνο, επιφέροντας καταστροφικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία και στις παγκόσμιες αγορές, από την εκατέρωθεν επιβολή δασμών της μίας χώρας στα προϊόντα της άλλης.

Στη Wall Street οι τραπεζικές μετοχές κατεύθυναν τη συνεδρίαση σε θετικό έδαφος, μετά την ανακοίνωση των stress tests από τη Fed, τα οποία και οι 18 συστημικές τράπεζες των ΗΠΑ τα πέρασαν με επιτυχία.   

Στην Ευρώπη οι μετοχές ολοκλήρωσαν ένα εξάμηνο που ήταν το καλύτερο των τελευταίων δύο δεκαετιών, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600 να κλείνει με άνοδο 0,30% και όλους τους κλάδους να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση με υποτονικά κέρδη.

Κατά τους 6 πρώτους μήνες του 2019 όλοι οι ευρωπαϊκοί κλάδοι ενισχύθηκαν με μοναδική εξαίρεση αυτόν των τηλεπικοινωνιών που κατέγραψε απώλειες περί του 3%, ενώ τα κέρδη για τον STOXX 600 από την άλλη ανήλθαν στο 14,5% η καλύτερη εξαμηνιαία επίδοση από το 1998.

Η μετοχή της Merlin ιδιοκτήτριας της αλυσίδας κέρινων ομοιωμάτων Μαντάμ Τισό έκανε άλμα 14% μετά τις αναφορές ότι η οικογένεια που έχει στην κατοχή της τη Lego και η Blackstone ενδιαφέρονται να την εξαγοράσουν.

Κέρδη κατέγραψαν οι DAX (1,04%), FTSE 100 (0,31%), CAC 40 (0,83%) και FTSE MIB (0,59%).

Στην Ασία από την άλλη η έναρξη της συνόδου κορυφής της G20 δεν λειτούργησε ως κίνητρο στους επενδυτές για να τοποθετηθούν στις μετοχές, επιλέγοντας το «δρόμο» της ρευστοποίησης, οδηγώντας τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια σε πτώση (Τόκιο 0,29%, Σανγκάη 0,60%, Χονγκ Κονγκ 0,28%, Σεούλ 0,17%).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα