Κοντά στα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ διατηρήθηκαν τα ομόλογα της Ευρωζώνης

Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019 20:54
UPD:20:55
EPA/ARNE DEDERT

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Τα στοιχεία του Ιουνίου για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης που διαμορφώθηκε στο 1,2%, παραμένοντας σε απόσταση από τον στόχο που έχει θέσει επανειλημμένα η ΕΚΤ κάτω αλλά πολύ κοντά  στο 2%, έστρεψαν τους επενδυτές στην αγορά κρατικού χρέους του μπλοκ.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης στην πλειοψηφία τους διαπραγματεύτηκαν κοντά στα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ χθες, εν αναμονή και της πολυαναμενόμενης αυριανής συνάντησης Τραμπ – Σι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, από την οποία άπαντες προσμένουν μία επίλυση της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ – Κίνας, που μαίνεται περισσότερο από έναν χρόνο.

Η ελληνική κρατική αγορά χρέους ακολούθησε την ευρωπαϊκή τάση με τα ομόλογα να παραμένουν στα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ, παρά τον περιορισμένο όγκο συναλλαγών που διαμορφώθηκε μόλις στα 10 εκατ. ευρώ, με τα 6 εκατ. εξ αυτών να αφορούν εντολές αγοράς.

Η απόδοση του 10ετούς διατηρήθηκε στο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ του 2,43%, ήταν ο τίτλος που συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα με 5 εκατ. ευρώ, ενώ το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διαμορφώθηκε στις 271 μονάδες βάσης.

Στο 5ετές η απόδοση έπεσε στο 1,28%, του 7ετούς στο 1,55%, ενώ αυτή του βραχυπρόθεσμου τίτλου με λήξη το 2022 διαμορφώθηκε στο 0,92%.

Σημαντική αποκλιμάκωση σημείωσε η απόδοση του αντίστοιχου τίτλου της Ιταλίας, με την απόδοσή του να υποχωρεί κατά 6 μονάδες βάσης στο 2,07% κλείνοντας το spread με το γερμανικό στις 240 μονάδες βάσης, μία ημέρα μετά την έκδοση καινούργιου 10ετούς και 5ετούς κρατικού ομολόγου από τη γείτονα.

Η απόδοση του10ετούς κρατικού ομολόγου ομολόγων της Γερμανίας έπεσε στο -0,332%, πλησιάζοντας το χαμηλό ιστορικό χαμηλό ρεκόρ του -0,336%, το οποίο κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα.

Το 10ετές γαλλικό  είναι από σήμερα το καινούργιο μέλος του «κλαμπ» με τα κρατικά ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις (Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία τα υπόλοιπα μέλη), κλείνοντας στο -0,08%.

Πτωτικά κινήθηκε και η απόδοση του 10ετούς ιρλανδικού διαμορφούμενη στο 0,17% και βρίσκεται σε πορεία να πέσει κάτω από το 0, ενώ ο αντίστοιχος τίτλος της Πορτογαλίας ακολούθησε αντίθετη πορεία με την απόδοση να ανεβαίνει στο 0,483%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα