Nτουμπάϊ: Εξασφάλιση της P&O μετά την αποχώρηση της PSA

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2006 13:47

ΤΗ μάχη τριών μηνών για την απόκτηση της βρετανικής Peninsular & Orient Steam Navigation Co., κέρδισε το Ντουμπάϊ, μετά την ανακοίνωση της Σιγκαπούρης, ότι δεν πρόκειται να αυξήσει κι άλλο την προσφορά εξαγοράς της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης λιμένων στον κόσμο.

Η εταιρεία λιμένων του Ντουμπάϊ, DP World, θα εξασφαλίσει την P&O προς 520 πένες ανά μετοχή ή 3,88 δισ. λίρες Αγγλίας (6,8 δισ. δολ.) μετά την ανακοίνωση της PSA International Pte, της μεγαλύτερης εταιρείας λιμένων της Σιγκαπούρης, ότι η καταβολή περισσοτέρων χρημάτων δεν έχει κανένα απολύτως νόημα.

Η εξαγορά της ηλικίας 168 ετών P&O, η οποία διαχειρίζεται σταθμούς σε λιμάνια από το Μπουένος Αϊρες έως τη Μασσαλία, θα καθιστούσε την PSA τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης λιμένων στον κόσμο και θα καταργούσε τη φιλοδοξία της DP World να καταστεί η τρίτη σε μέγεθος στον κόσμο. Η PSA βασίζεται στη Σιγκαπούρη για περισσότερο από το ήμισυ του όγκου των εμπορευμάτων που διακινούνται

Οι μετοχές της P&O σημείωναν απώλειες 22,5 πένες, ποσοστό 4,2%, φθάνοντας στις 515 πένες η μία και βρισκόντουσαν 3,9% χαμηλότερα τις 10:47 π.μ. στο Λονδίνο.

Η P&O, η οποία ιδρύθηκε τη χρονιά που η βασίλισσα Βικτώρια της Αγγλίας ανέβηκε στο θρόνο και βοήθησε στην εξάπλωση της αυτοκρατορίας, είπε ότι θα θέσει το θέμα της εξαγοράς της από την DP World κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων της, στις 13 Φεβρουαρίου.

Η PSA είχε προσφέρει 470 πένες για κάθε μία μετοχή της Ρ&Ο στις 26 Ιανουαρίου, μετά την αρχική προσφορά της DP World προς 443 πένες ανά μετοχή, στις 29 Νοεμβρίου. Η προσφορά της PSA ώθησε την DP World να αυξήσει τη δική της μέσα σε λιγότερο από 12 ώρες. Στις 30 Οκτωβρίου η P&O είχε πει ότι κάποια εταιρεία την προσέγγισε για να την εξαγοράσει.

Οι εταιρείες διαχείρισης κοντέϊνερ στα λιμάνια, μάχονται να ευνοηθούν από την ανάπτυξη του όγκου του παγκοσμίου εμπορίου, το οποίο αυξάνεται, καθώς οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, αυξάνουν τη ζήτηση για τα φθηνά καταναλωτικά αγαθά της Ασίας. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το εμπόριο αναμένεται να έχει ανάπτυξη 7,6% το 2006.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα