O Σι δεν χάνει την ευκαιρία για πυρά κατά των ΗΠΑ, λίγο πριν την συνάντηση με τον Τραμπ

Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019 17:25
UPD:17:28
REUTERS/DAMIR SAGOLJ

Καθώς ο Κινέζος πρόεδρος προετοιμάζεται για μία από τις κρίσιμες συναντήσεις στην επταετή θητεία του στην εξουσία, δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει πίσω από τις θέσεις του ή να ακολουθήσει πιο συμφιλιωτικούς τόνους για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ο Σι Τζινπίνγκ στις πρώτες του συζητήσεις με ξένους ηγέτες στην Οσάκα της Ιαπωνίας δεν έχασε την ευκαιρία να εξαπολύσει πυρά κατά της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, αποφεύγοντας βεβαίως να τον κατονομάσει ευθέως. 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg το πρωί σε συνάντησή τους με ηγέτες αφρικανικών χωρών έκανε μία έμμεση και άκρως επικριτική αναφορά στο σλόγκαν της πολιτικής Τραμπ «Η Αμερική πρώτα», προειδοποιώντας κατά των «πρακτικών εκφοβισμού» και προσθέτοντας: «Η όποια προσπάθεια να βάλει κανείς τα δικά του συμφέροντα πρώτα, υπονομεύοντας των άλλων, δεν θα κερδίσει». 

Αργότερα σε ομιλία για την ψηφιακή οικονομία τάχθηκε υπέρ της διασφάλισης ενός «δίκαιου και ισότιμου περιβάλλοντος» και της «βιωσιμότητας της παγκόσμιας αλυσίδας προσφοράς». Πρόκειται για έμμεση αναφορά στον αποκλεισμό της Huawei, την άρση του οποίου φέρεται να έχει θέσει  ως προϋπόθεση για μία εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Και χθες το βράδυ σε συνάντησή του με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο εξέφρασε την αντίθεσή του στον προστατευτισμό και στην όποια «εξωτερική επιρροή» στις σχέσεις των δύο χωρών, δείχνοντας και πάλι ουσιαστικά στη μεριά της Ουάσιγκτον.

Οι δηλώσεις του Σι φανερώνουν τις λεπτές ισορροπίες στις σχέσεις των δύο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, την ώρα που όλοι περιμένουν η συνάντηση με τον Τραμπ να οδηγήσει τουλάχιστον σε μία ανακωχή.Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο όσο και εάν το προεξοφλούν οι αγορές. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα