Σε χρονοκαθυστέρηση η επένδυση της Φάγε

Περιβαλλοντικό «αγκάθι» για τη μονάδα στο Λουξεμβούργο
Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019 10:57
UPD:10:57

Εργοστάσιο της Φάγε στην Αμερική.

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Νέες καθυστερήσεις στις διαδικασίες αδειοδότησης του εργοστασίου της Φάγε International στο Λουξεμβούργο προκαλεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με αποτέλεσμα ούτε φέτος να αναμένεται η έναρξη παραγωγής γιαουρτιού.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα στον τοπικό ιστότοπο «RTL 5’ minutes» τα πορίσματα της σχετικής μελέτης που παρουσιάστηκαν στις αρχές Ιουνίου στο δημοτικό συμβούλιο του Bettembourg (σ.σ.: η νέα μονάδα έχει σχεδιαστεί να δημιουργηθεί στη βιομηχανική ζώνη Wolser Bettembourg-Dudelange) επισημαίνουν μεταξύ άλλων δύο σημαντικά σημεία. Το πρώτο αφορά την εκτίμηση αύξησης της κυκλοφορίας οχημάτων στην περιοχή κατά περίπου 15%, εξέλιξη που θεωρείται ιδιαίτερα επιβαρυντική για ένα δήμο ο οποίος όπως επισημαίνεται «ασφυκτιά ήδη από αυτοκίνητα και φορτηγά».

Επίσης, η μελέτη επισημαίνει το σημαντικά υψηλό ποσοστό νερού που αναμένεται να καταναλώνει το νέο εργοστάσιο, το οποίο όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «ισοδυναμεί με μια πόλη με 20.000 κατοίκους». Με γνώμονα την έντονη ευαισθησία στο θέμα της κατανάλωσης νερού στην τοπική κοινωνία, εκφράζονται εκτιμήσεις ότι θα πρέπει κοντά στη μονάδα παραγωγής γιαουρτιού της Φάγε, να κατασκευαστεί ένα ακόμα εργοστάσιο επεξεργασίας νερού, γεγονός που ενδεχομένως αυξήσει σημαντικά το κόστος της επένδυσης για τη γαλακτοβιομηχανία.

Αξίζει πάντως να υπενθυμιστεί ότι η διαδημοτική κοινοπραξία, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διανομή νερού στις κοινότητες του νότου του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου (Syndicat des Eaux du Sud) αναφερόμενη κατά το παρελθόν στο ζήτημα της υψηλής κατανάλωσης νερού στο σχεδιαζόμενο εργοστάσιο είχε επισημάνει ότι «οι κάτοικοι της περιοχής δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την έλλειψη πόσιμου νερού».

Σε κάθε περίπτωση, παρά τη θετική προσέγγιση που χρήζει η κατασκευή της νέας μονάδας από την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, ο δήμος της περιοχής εξακολουθεί να μην εμφανίζεται πρόθυμος να «φιλοξενήσει» το εν λόγω εργοστάσιο, γεγονός που όπως αποδεικνύεται προκαλεί έντονες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σχεδιασμών της γαλακτοβιομηχανίας. Να σημειωθεί ότι οι αρχικοί σχεδιασμοί της γαλακτοβιομηχανίας ήθελαν την έναρξη της λειτουργίας της νέας μονάδας -η δημιουργία της οποία ανακοινώθηκε επίσημα τον Ιούλιο του 2016- στα τέλη του 2018.

Το κόστος του project

Υπενθυμίζεται ότι το κόστος της απόκτησης των 15 εκταρίων (150 στρεμμάτων) από τη Φάγε International στη βιομηχανική περιοχή Wolser, μεταξύ Dudelange και Bettembourg ανήλθε στα 30 εκατ. ευρώ. Με βάση τα όσα έχει αναφέρει η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας για τη δημιουργία της μονάδας έχουν προβλεφθεί κεφάλαια ύψους 100 εκατ. δολαρίων (88 εκατ. ευρώ με βάση χθεσινές ισοτιμίες), το σύνολο των οποίων θα χρηματοδοτηθεί μέσω λειτουργικών ταμειακών ροών, ενώ ο στόχος είναι η ετήσια παραγωγή να ανέρχεται σε 40.000 τόνους γιαουρτιού.

Λόγω των καθυστερήσεων, πάντως, που σημειώνονται επί λουξεμβουργιανού εδάφους, φαίνεται ότι «πριμοδοτείται» η εγχώρια μονάδα στη Μεταμόρφωση Αττικής, προκειμένου η εταιρεία να είναι σε θέση να ανταποκριθεί παραγωγικά στην ευρωπαϊκή ζήτηση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα