Market Beat: Σε σημείο καμπής οι αγορές με τον Γ.Δ. στην κορυφή του 2019, η διόρθωση ευνοείται

Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019 10:17
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Ενώ το χθεσινό σχόλιο για τους τακτικούς αναγνώστες ειδοποιούσε για την άνοδο σε νέα υψηλά με βάση τη δυναμική στην Ασία και τα futures των ευρωπαϊκών δεικτών σήμερα οι πρώτες εντυπώσεις και τα μηνύματα πριν την άφιξη Τραμπ στην Οσάκα είναι δυσοίωνα.

«Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, κατέστησε σαφές σήμερα Παρασκευή 28/6 ότι το εμπόριο ήταν κορυφαία προτεραιότητα σε μια σύνοδο κορυφής των ηγετών της ομάδας των 20 εθνών.  Ο Κινέζος ηγέτης Ξι Τζίντπινγκ προειδοποίησε για την αύξηση του προστατευτισμού ενώ η Ινδία και η Ρωσία υπερασπίστηκαν τους εμπορικούς κανόνες από πολυμερείς συμφωνίες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Πριν από τις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Shinzo Abe και τον πρωθυπουργό της Ινδίας Narendra ο πρόεδρος Trump, δήλωσε ότι θα συζητήσει το εμπόριο, επικρίνοντας μετά τη σύμβαση ασφαλείας ΗΠΑ-Ιαπωνίας και ζητώντας από το Νέο Δελχί να αποσύρει τα αντίποινα στους δασμούς. Είπε επίσης, ότι θα συζητήσει με τον ινδικό ηγέτη την υπόθεση με τον κινεζικό κατασκευαστή εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών Huawei.

Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Trump ήθελε να προωθήσει την πίεση των ΗΠΑ σε συμμάχους τους για να κρατήσουν την κινεζική εταιρεία εκτός δικτύων τηλεπικοινωνιών επόμενης γενιάς. Η Ουάσιγκτον έχει πιέσει τους συμμάχους της να αποφύγουν την Huawei στα δίκτυα 5ης γενιάς ή 5G για λόγους ασφάλειας, αλλά έχει επίσης προτείνει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα που θα κρίνει την κατάληξη μια εμπορικής συμφωνίας με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping, τον οποίο συναντά το Trump το Σάββατο».

Σημείωναν οι ρεπόρτερ του Reuters από την Ιαπωνία.

Το τέλος πρώτου εξάμηνου, με τις τετ α τετ συναντήσεις του Προέδρου των ΗΠΑ με οκτώ ηγέτες στην Οζάκα το Σαββατοκύριακο, δύσκολα να στερήσει από την αγορά μας τον τίτλο της καλύτερης σε απόδοση το 2019. Αντίθετα, οι προσπάθειες των θεσμικών  ακόμα και με καταιγίδα ρευστοποιήσεων, που δεν προβλέπεται χωρίς να αποκλείεται, θα αφορούν στη διατήρηση του ανοδικού momentum. Οι εγχώριοι παράγοντες διατύπωσαν μετριοπαθείς  προσδοκίες για υπέρβαση των 860 μονάδων.

Οι ασιατικές μετοχές κατέρρευσαν σήμερα Παρασκευή εν μέσω αυξανόμενων αμφιβολιών σχετικά με το αποτέλεσμα, μιας πολύ αναμενόμενης συνάντησης μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump και του κινέζου προέδρου Xi Jinping αυτό το Σαββατοκύριακο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαλάρωση των εμπορικών εντάσεων.

Η αβεβαιότητα σχετικά με το εάν οι συνομιλίες θα επιφέρουν πρόοδο στον τερματισμό του διετούς εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη έρχεται εν μέσω ενδείξεων αυξανόμενων κινδύνων για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Larry Kudlow δήλωσε την Πέμπτη ότι ο πρόεδρος Trump δεν συμφώνησε με τις προϋποθέσεις για τη συνάντηση που θα διεξαχθεί το Σάββατο στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ιαπωνία και διατηρεί την απειλή του να επιβάλει νέα τιμολόγια στα κινεζικά αγαθά.

Είμαστε προ του τερματισμού του πρώτου εξάμηνου και μόλις χθες η αγορά εμφάνισε το υψηλότερο κλείσιμο  στις 859,12 μονάδες για το τρέχον έτος και σε βάθος μεγαλύτερο των 12 τελευταίων μηνών. Αυτό που δεν υπήρχε χθες στις άλλες αγορές, παρά την ταύτιση στο ξέσπασμα των πιέσεων στα blue chip, ήταν η τόλμη για αγορές μετοχών εταιριών της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Να γιατί στις 14:56 που ο τζίρος πέρασε τα 50 εκατ. ευρώ, ο ΓΔ κέρδιζε μόνο 0,2% (854,4), αλλά οι ανοδικές μετοχές ήταν κοντά στις 70, με 13 blue chip χωρίς κέρδη. Τεχνικά, δε ήταν ως τότε εμφανώς θετικό το μήνυμα από τις συναλλαγές. Αφού, παρά τη σταθερή πτώση του Τραπεζικού δείκτη από τις 788 στις 10:42, στις 765 στις 15:00 ακριβώς, ο μέσος όρος δεν είχε περάσει κάτω από τις 850 μονάδες. Ενώ στα πρώτα λεπτά είχε σημειώσει νέο ανώτερο έτους, στις 859 μονάδες.  Παράλληλα, ενώ η δυναμική του τραπεζικού κλάδου φρέναρε την διάθεση για ρίσκο, στις μετοχές της μεσαίας είχαν ήδη γίνει συναλλαγές άνω των 2 εκατ. ευρώ και ο FTSEM κέρδιζε +1,5% με τον ΓΔ στο +0,17%.

Προφανώς ο ΓΔ κινήθηκε με κατεύθυνση το φρόνημα των θεσμικών για την μετοχή της ΔΕΗ και των Τραπεζών, που έκαναν το κλίμα στην αγορά της Αθήνας εξαιρετικά νευρικό. Ενώ ανοδικά συνέβαλλαν, ΣΑΡ +6,78%, ΒΙΟ +4,15%, ΟΠΑΠ ΣΕΝΕΡ και ΛΑΜΔΑ με άνοδο πάνω από +3%, χωρίς να υποτιμώνται οι ωθήσεις στους δείκτες από κέρδη άνω του +2% σε ΕΛΠΕ, ΟΤΕ και ΦΡΛΚ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 90,502 εκατ. ευρώ και στου FTSEM3,036 εκατ. ευρώ.

Παραθέτουμε τις εκτιμήσεις του Απόστολου Μάνθου με βάση την στατιστική εικόνα μετοχών από την ομάδα εκτός υψηλής κεφαλαιοποίησης με αλφαβητική σειρά:

  • ΒΥΤΕ: Έχουν μαζέψει πολλά τεμάχια από 1,00 έως τα 1,20 ευρώ με αποτέλεσμα λίαν συντόμως να τη σπρώξουν ανοδικά πάνω από το 1,40. Στοιχείο που θα ανοίξει το δρόμο για τα 2€.
  • ΕΛΓΕΚ: Πρώτος σταθμός τα 0,30€ και μετά ανοίγει για τα επίπεδα του 2014, στα 0,46€.
  • ΕΛΛ: Έχει κάνει ανοδική διάσπαση των 14€, θέλοντας να πάρει λίγο από την ανοδική “αύρα” των τελευταίων εβδομάδων. Διακράτηση των 14€, δίνει το επόμενο σκαλοπάτι στα 15,45€.
  • ΙΑΤΡ: Καθαρή ανοδική τμήση της σφήνας. Ο δρόμος είναι ανοικτός έως τα 2,480€. Το θέμα όμως είναι μη πάει και ισοπεδώσει τα 2,5000, καθώς η επόμενη ισχυρή αντίσταση εντοπίζεται στα …3.5000€.
  • ΚΕΚΡ: Κλασική περίπτωση ανοδικής “δραπέτευσης” από στενά μακροπρόθεσμα πλαίσια διακύμανσης. Έτσι όπως φαίνεται το μηνιαίο candlestick θα έχει συνέχεια και στον επόμενο μήνα. Παραμένει ο στόχος των 4,40€.
  • ΚΛΜ: Ωραίος σχηματισμός με διάσπαση πολλά κομμάτια και συνέχεια. Πρώτος διαγραμματικός στόχος τα 1,23 με 1,30 ευρώ. Φθηνή η αποτίμηση της εταιρείας.
  • ΠΡΟΦ: Μετά από μια έντονη ανοδική πορεία έχει κάνει ανοδικό “χάσμα” πάνω από τα 3,25€, έχουν γίνει από εκεί και πάνω χιλιάδες κομμάτια και έχουν σημειωθεί νέα ιστορικά υψηλά. Στέκεται “στεγνώνοντας” τους πωλητές πέριξ του 3,50. Ξεκινάει ειδικός διαπραγματευτής από 1/07.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Το δημοσίευμα ότι ΗΠΑ και Κίνα κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για τους δασμούς ενόψει της συνάντησης των ηγετών των δύο χωρών στη συνεδρίαση του G20 το Σαββατοκύριακο στην Οσάκα της Ιαπωνίας συνέβαλε και στη Wall Street επικράτησαν ανοδικές τάσεις.

Οι Financial Times όμως ανέδειξαν, ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε ως δυσανάλογη την αμυντική συμμαχία Ηνωμένων Πολιτειών και Ιαπωνίας και πως το Τόκιο θα παρακολουθούσε σε μία «τηλεόραση Sony», αντί να πολεμάει, εάν οι ΗΠΑ δεχόντουσαν απειλή.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,04% ή 10 μονάδες στις 26.526,58, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,38% στις 2.924,92 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,73% στις 7.967,76 μονάδες. Στον Dow Jones , τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Walgreens Boots (+4%) και UnitedHealth (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Boeing (-3,2%) και Intel (-1,5%).

Στις ΗΠΑ, η τρίτη μέτρηση του αμερικανικού ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς έδειξε ότι η οικονομία «έτρεξε» με ρυθμό 3,1%, σε ευθυγράμμιση με τη δεύτερη μέτρηση. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα διατηρηθεί στο 3,1%. Παρά την αμετάβλητη μέτρηση, η ανάπτυξη των καταναλωτικών δαπανών αναθεωρήθηκε χαμηλότερα και οι επιχειρηματικές επενδύσεις σε προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας ήταν πιο ισχυρές από ότι αναμενόταν.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε οριακά σε σχέση με το ευρώ στο 1,1372 δολάρια από 1,1370 την προηγούμενη μέρα. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση τριών μονάδων βάσης στο 2,01%.

ΕΥΡΩΠΗ

Οριακές διακυμάνσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να ελπίζουν σε οριστική εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας στη Σύνοδο των G20 στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για τους δασμούς ενόψει της συνάντησης των ηγετών των δύο χωρών στη συνεδρίαση της G20 το Σαββατοκύριακο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, που θα ακυρώνει τον επόμενο γύρο επιπλέον αμερικανικών δασμών, θα παρατεθούν σε ξεχωριστά δελτία Τύπου και όχι σε κοινή ανακοίνωση.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε αμετάβλητος στις 382,21 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,19% στις 7.402,33 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα +0,21% στις 12.271,03 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,13% στις 5.493,61 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα -0,10% στις 9.147,80 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 0,26% στις 21.110,87 μονάδες.

Στο μεταξύ, το οικονομικό κλίμα στις 19 χώρες του ευρώ υποχώρησε τον Ιούνιο στο πιο χαμηλό επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, καθώς η εμπιστοσύνη κινήθηκε σημαντικά χαμηλότερα στις μεγαλύτερες οικονομίες και κυρίως στη Γερμανία και την Ιταλία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν που δημοσιεύθηκαν χθες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε ότι ο βασικός δείκτης οικονομικού κλίματος διολίσθησε στις 103,3 μονάδες από 105,2 έναν μήνα νωρίτερα. Είναι το πιο χαμηλό σημείο από τον Αύγουστο του 2016. Η πτώση είναι μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις της αγοράς που ανέμενε να φτάσει στις 104,6 μονάδες.

ΧΑ

Συνεδρία συσσώρευσης, με «αίσιο» τέλος για δεύτερη μέρα στη σειρά

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας του μήνα και του πρώτου εξάμηνου, οι θεσμικοί κίνησαν τις τιμές του μέσου όρου αρχικά αρκετά ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης (852,27). Από τις 10:40 είχαμε ανώτερο μέρας τις 858,94 μονάδες. Αλλά αμέσως μετά και ως τις 13:04, απόκτησε πτωτική κίνηση, με αυξημένη μεταβλητότητα Μετά από αρκετές αλλαγές πρόσημου μεταβολής κατέληξε στην εγγραφή του κατώτερου μέρας στις 850,87 από  837,03 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο. Μπορεί η κίνηση να ήταν καθοδική στο μεγαλύτερο διάστημα του πρώτου μέρους, αλλά ο ΓΔ δεν ξεπέρασε τις 850 και για αυτό η αντίδραση από το ελάχιστο απόκτησε σίγουρα βήματα. Ο ΓΔ πέρασε σε θετικό πεδίο μετά τις 13:15 και κινήθηκε ανοδικά στο δεύτερο μέρος της συνόδου με σταθερά θετικό πρόσημο. Για άλλη μια σύνοδο μετά τις 16:30 οι θεσμικοί τον κίνησαν διαρκώς ανοδικά.

Το κλειδί για τα κέρδη της αγοράς ήταν οι εντολές αγοράς και πώλησης επί των Τραπεζικών μετοχών και ο Δείκτης τους στο δεύτερο μέρος χτυπώντας δυο φορές στις 15:06 και στις 16:06 κάτω από τις 762 μονάδες με κλείσιμο την Τετάρτη στις 771,67 σκαρφάλωσε με μικρά βήματα ως τις 774 μονάδες για να κλείσει στις 773,65 (+0,26%) δηλαδή πολύ μακριά από το ανώτερο μέρας που εμφανίστηκε στις 10:40 και ήταν οι 787,95 μονάδες.

Από τις 13:58 ως τις 15:21 ο ΓΔ κινήθηκε πλάγια, μεταξύ 853,3 και 855,3 μονάδων και αμέσως μετά, ένα σκαλοπάτι ψηλότερα, πάλι του έδωσαν πλάγια κίνηση μεταξύ 856,5 και 857,5. Αλλά από τις 16:30 και πέρα η ζήτηση δυνάμωσε και ο μέσος όρος κινήθηκε πλάγια ανοδικά ως και στις δημοπρασίες, λόγω της δυναμικής των Τραπεζών που περιγράψαμε πιο πάνω. Το μέγιστο μέρας στις 859,12 από 852,27 την προηγούμενη, αποτέλεσε για δεύτερη μέρα στη σειρά και την τιμή κλεισίματος.

Οι εντολές από τους θεσμικούς του δολαρίου, με ανοδικό το ξεκίνημα των συναλλαγών στις αγορές στη Νέα Υόρκη, τον έφεραν οριακά κάτω από τις 8602 μονάδες για πρώτη φορά φέτος. Στις 17:00 τον άφησαν στις 857,42 μονάδες, αλλά τελικά με τη βοήθεια από τις δημοπρασίες  από μια επιπλέον ώθηση, διαμορφώθηκε άνοδος, της τάξης του +0,80%. Η Αθήνα δεν ακολούθησε την κίνηση των βασικών δεικτών στην ΕΕ με ανεξαρτησία που ξεκίνησε με το καλημέρα. Η προσφορά εμφανίστηκε επίμονα μετά την πρώτη μισή ώρα, αλλά δεν ξεγελάστηκαν πολλοί, θεωρώντας πως  ο ΓΔ θα μπορούσε να κινηθεί ανεξάρτητα από την παγκόσμια τάση, και δεν τρόμαξαν ούτε προσέθεσαν στην υπάρχουσα προσφορά. Για αυτό ο Μέσος Όρος απομακρύνθηκε γρήγορα μόλις χτύπησε τις 851 μονάδες και το έκανε με ανάκτηση εννέα μονάδων και σημαντικούς ρυθμούς συναλλαγών.

Έγινε σαφές από την κίνηση του δεύτερου μέρους, πως η σύνοδος θα ήταν παρόμοια με την προηγούμενη αλλά με πυθμένα σημαντικά υψηλότερα και αν έκλεινε με κέρδη αυτά θα ήταν νέο ρεκόρ έτους. Καθώς δεν είχαν δυσκολευτεί οι συναλλασσόμενοι να ορίσουν διαστήματα με πλάγια κίνηση, σε επίπεδα άνω του ελάχιστου και σε θετικό πεδίο. Πιθανά αυτή η συναινετική ισορροπία επιλέχθηκε από τους ισχυρούς παράγοντες για να διαπιστώσουν πώς θα αντιδρούσαν οι αναπτυγμένες αγορές στο ξεκίνημα της Wall Street, αφού οι θεσμικοί του δολαρίου κινήθηκαν ευεργετικά για τις τιμές, εδώ και τρεις συνεδρίες σταθερά. Τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης τα οποία άνοιξαν με άνοδο δεν άλλαξαν την καθοδική ορμή στους ΙΒΕΧ CAC FTSE100 όταν έκλεινε το Χ.Α.

Προφανώς ο ΓΔ κινήθηκε με κατεύθυνση το φρόνημα των θεσμικών για την μετοχή της ΔΕΗ και των Τραπεζών που έκαναν το κλίμα στην αγορά της Αθήνας εξαιρετικά νευρικό. Ενώ ανοδικά συνέβαλλαν, ΣΑΡ +6,78%, ΒΙΟ +4,15%, ΟΠΑΠ ΣΕΝΕΡ και ΛΑΜΔΑ με άνοδο πάνω από +3%, χωρίς να υποτιμώνται οι ωθήσεις στους δείκτες από κέρδη άνω του +2% σε ΕΛΠΕ, ΟΤΕ και ΦΡΛΚ. Στο δεύτερο μέρος που οδηγεί στις δημοπρασίες, κυριάρχησε η υπεροχή της ζήτησης απέναντι στη προσφορά και δεν αμφισβητήθηκε η κυριαρχία της στα 16 από τα 25 blue chip. Στις δημοπρασίες, με ενίσχυση της ζήτησης έναντι της προσφοράς, τον έκλεισαν 6,81 μονάδες ψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο.

Τη σύνοδο σφράγισε σημαντικά ανώτερο, σε σχέση με την προηγούμενη μέρα συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 10,510 εκατ. ευρώ (για ΑΛΦΑ ΕΥΡΩΒ ΜΠΕΛΑ ΦΡΛΚ ΟΤΕ και ΕΤΕ). Η δε εμφάνιση κερδών σε 3 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, είχε πιθανά σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν σχετικά μικρή διακύμανση της απόδοσης (5 από 5 μονάδες)  και με μεταβολή 2 μονάδων βάσης, η απόδοση από το 2,45% κατέληξε στο 2,47%.

Το κλείσιμο του ΓΔ στις 859,12 μονάδες, ήταν 8,25 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 0,00 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Ήταν σύνοδος με μικρότερο (8,25 από 15,24 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 59,133 από 58,636 δις ευρώ.

Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,26% από +1,91%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -1,12% από +2,67%, την ΕΤΕ στο +0,51% από +1,74%, ΕΥΡΩΒ +1,22% από +1,61% και την ΠΕΙΡ στο +1,37% από +1,04%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +1,60% από +0,23%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip δεν άλλαξε σημαντικά όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (16 από 18) blue chip έναντι των καθοδικών (6 από 6) και τρία ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΧΑΕ και ΜΠΕΛΑ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,80% και έφθασε στις 859,12 από 852,27 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2192,83 από 2179,53 με μεταβολή +0,61%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν ελαφρά την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 107,560 από 66,981 από 62,835 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 10,510 από 3,205 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 90,502 από 59,030 εκατ. ευρώ και στου FTSEM3,036 από 2,463 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 69 από 65, των καθοδικών 39 από 38 και 24 από 23 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Αποτύπωση προσδοκίας, μέσω των options, για υπέρβαση των 2200 μονάδων

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι επενδυτές οδήγησαν τον  FTSE25 σε άνοδο με εγγραφή μέγιστου μέρας και έτους, στις 2196,05 μονάδες από τις 10:40. Ενώ το ελάχιστο οι 2166,23 σημειώθηκε στις 13:00. Αμέσως μετά με σταθερής κλίσης νευρική αντίδραση ως τις 17:00 σκαρφάλωσε στις 2187,87. Το κλείσιμο στις 2192,83, αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,61%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 21,752 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Ιουλίου, υπήρξε όγκος 2054 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2184,00 μονάδες, κατώτερο τις 2146,00 και τελευταίες πράξεις στις 2179,75 από 2154,25 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 380 ΣΜΕ για τη σειρά Αυγούστου με τελευταίες πράξεις στις 2185,00 από 2165,00 μονάδες. Για τη σειρά Ιουλίου τα ανοιχτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 15625 από 14959 και για τη σειρά Αυγούστου διαμορφώθηκαν στα 381 από 355.

Στα calls της κυρίαρχης σειράς, Ιουλίου, ο όγκος ήταν 207 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2000 ως τις 2300 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 240 για τιμές εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιουλίου ο όγκος ήταν 167 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2050 και 2100 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 120 για τιμές εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2200 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών, ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 6218 συμβόλαια για την σειρά Σεπτεμβρίου, της ΕΤΕ με 5817, της ΕΥΡΩΒ με 3123, της ΠΕΙΡ έφθασαν τα 3905, της ΔΕΗ τα 2279 και της ΜΙΓ τα 1350 λήξης Σεπτεμβρίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 39581 συμβόλαια για ΟΤΕ, στα 25000 για ΜΠΕΛΑ και στα 1000 για ΣΑΡ.

Η χθεσινή δυναμική ήταν μέσα στις εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών από χθες το πρωί αναφέρουμε ενδεικτικά:

  • Η Beta Sec επεσήμαινε: Το θετικό momentum επέστρεψε και ο Γενικός Δείκτης ίσως δοκιμάσει ξανά τα πρόσφατα υψηλά έτους στη σημερινή συνεδρίαση. Στη ατζέντα, η Τράπεζα Αττικής δημοσιεύει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, ενώ η ΔΕΗ έχει γενική συνέλευση και η ΕΥΑΘ διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα.
  • Η Euroxx Sec εκτιμούσε: Περιμένουμε η Αγορά να δοκιμάσει τα πρόσφατα υψηλά, έχοντας στραμμένο το βλέμμα της στις διεθνείς εξελίξεις, λόγω απουσίας σημαντικών εγχώριων ειδήσεων.
  • H Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε: Η  επάνοδος της αγοραστικής διάθεσης για Τράπεζες και επιλεγμένους Δεικτοβαρείς τίτλους, σε συνδυασμό με τη σταδιακή διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, εδραιώνει την εκτίμηση ότι το σενάριο ανοδικής κίνησης του ΓΔ είναι σε εξέλιξη, με στόχο την περιοχή των 890 - 900 μονάδων.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η Ελληνική Κεφαλαιαγορά, αργά αλλά σταθερά, συνεχίζει την προδιαγεγραμμένη πορεία της μέχρι τις Εθνικές εκλογές και παρά τις κατά καιρούς μικροδιορθώσεις, οδεύει σε υψηλότερα επίπεδα, προεξοφλώντας ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα, βάσει των κριτηρίων των Αγορών.

Αν και μπορεί να διαφοροποιείται ελαφρώς το τελευταίο διάστημα, λόγω της προεξοφλούμενης αυτοδύναμης πολιτικής αλλαγής, θα απαιτηθούν άμεσα και ριζικά μέτρα μετά τις εκλογές, για να διατηρηθεί το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργείται, τόσο από τους Ξένους, όσο και Εγχώριους “opinion financial makers”.

Στο διεθνές οικονομικό & γεωπολιτικό περιβάλλον, οι κεντρικοί τραπεζίτες λειτουργούν υποστηρικτικά, λόγω της επιβράδυνσης που παρατηρείται κυρίως στην Ευρωπαϊκή Οικονομία. Το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη που ανακοινώθηκε σήμερα, βρίσκεται σε χαμηλά τριετίας, ενώ η βιομηχανική παραγωγή αγγίζει τα χαμηλά 8 ετών.

Έτσι σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα ανοικτά Ευρωπαϊκά μέτωπα (“Brexit” – Ιταλία – επιβράδυνση Γερμανικής Οικονομίας) και τα Παγκόσμια (Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, κρίση στον Περσικό Κόλπο), οι Αγορές χρήζουν αυξημένης επιφυλακής, παρά την προσέγγιση των πρόσφατων ιστορικών υψηλών τους, εναποθέτοντας τις ελπίδες στην επικείμενη Σύνοδο των “G20”, για μείωση των εντάσεων.

Η Ελληνική ομολογιακή αγορά συνεχίζει να κινείται σε ιστορικά χαμηλά πολλών ετών, με την 5ετη έκδοση να κινείται πέριξ του 1,37% και την 10ετη πέριξ του 2,48%. Όμως ο οικονομικός ανορθολογισμός που παρατηρείται στα Κρατικά ομόλογα διεθνώς, πρέπει να μας βάζει σε σκέψεις, αφού έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο να πληρώνουμε αρνητικά επιτόκια σε σειρά 10ετων Κρατικών τίτλων (Γερμανικά – Γαλλικά – Ελβετικά – Ολλανδικά), ενώ η Ελλάδα με χρέος 355,3 δισ. (στοιχεία ΟΔΔΗΧ 4/19), δανείζεται χαμηλότερα από τις ΗΠΑ στην 5ετια (έστω και σε διαφορετικό Νόμισμα).

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο σήμερα μετά από καιρό η 4αδα της αξίας συναλλαγών δεν έχει μόνο Τράπεζες, αν και το 33% της συνολικής αξίας συναλλαγών επικεντρώθηκε και σήμερα στον Τραπεζικό κλάδο. Ο ΟΤΕ αντιπροσωπεύοντας το 15,5% των συναλλαγών προσπαθεί να διασπάσει το σημαντικό τεχνικό επίπεδο των 13,20€, δημιουργώντας προϋποθέσεις για υψηλότερα επίπεδα. Αντίστοιχα ο ΟΠΑΠ αντιπροσωπεύοντας το 9% των συναλλαγών, χωνεύει την χθεσινή αποκοπή μερίσματος.

Ο Γενικός Δείκτης, με κοντινή στήριξη τις 810 μονάδες, οριοθετεί τα επόμενα σημεία αντίστασης στις 862 & 890 μονάδες. Αντίστοιχα έγκυρη καθοδική διάσπαση των 790 μονάδων, οριοθετεί τα επόμενα επίπεδα στηρίξεων στις 772, 765, 740 & 715 μονάδες.

Για τον FTSE25 οι κοντινές στηρίξεις του οριοθετούνται στις 2118 & 2082 μονάδες. Επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2200, 2240 & 2280 μονάδες. Χαμηλότερα των 2082 μονάδων εντοπίζονται στηρίξεις στις 2125, 2080, 2050 & 2025 μονάδες.

Η αυξημένη κινητικότητα μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης, που διασπούν σημαντικά μακροχρόνια τεχνικά επίπεδα τους με αυξημένους όγκους, συνεχίζεται και αυξάνεται, προϊδεάζοντας για υψηλότερα επίπεδα τιμών. Χρήζει όμως προσοχή από τους επενδυτές, ειδικά αν δεν υποστηρίζεται από θεμελιώδη μεγέθη και βασίζεται μόνο στην φημολογία, αφού το φαινόμενο εμφανίζεται συνήθως στην τελευταία φάση ανοδικών κινήσεων.

Συμπερασματικά διατηρούμε την προϋπάρχουσα στρατηγική μας για την Ελλάδα, παραμένοντας μεσοπρόθεσμα συγκρατημένα αισιόδοξοι. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι μέχρι την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, παρά την αύξηση της μεταβλητότητας (volatility) η πιθανότητες είναι αυξημένες υπέρ των αγοραστών.

Διασφαλίζουμε όμως τις κερδοφόρες θέσεις που έχουν δημιουργηθεί, χρησιμοποιώντας στρατηγικές κυλιομένων “profit taken” σε συνεργασία με τους Οικονομικούς μας Συμβούλους.

Προσδοκίες & πραγματικότητα συχνά δεν ταυτίζονται απόλυτα, ενώ τα άλματα (που προεξοφλούνται) από την νέα Κυβέρνηση της 7ης Ιουλίου, είναι πολύ δυσκολότερα από τα εφικτά βήματα προς τα εμπρός (που έχουν ήδη τιμολογηθεί).

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές κατέρρευσαν σήμερα Παρασκευή εν μέσω αυξανόμενων αμφιβολιών σχετικά με το αποτέλεσμα μιας πολύ αναμενόμενης συνάντησης μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump και του κινέζου προέδρου Xi Jinping αυτό το Σαββατοκύριακο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαλάρωση των εμπορικών εντάσεων.

Η αβεβαιότητα σχετικά με το εάν οι συνομιλίες θα επιφέρουν πρόοδο στον τερματισμό του διετούς εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη έρχεται εν μέσω ενδείξεων αυξανόμενων κινδύνων για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας .MIAPJ0000PUS υποχώρησε 0,3%, με την αδυναμία των κινεζικών μετοχών να βαρύνουν την ευρύτερη περιοχή. Ο δείκτης μετοχών Nikkei της Ιαπωνίας  ήταν χαμηλότερα κατά 0,47% στις 8:30 δική μας ώρα.

Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Larry Kudlow δήλωσε την Πέμπτη ότι ο πρόεδρος Trump δεν συμφώνησε με τις προϋποθέσεις για τη συνάντηση που θα διεξαχθεί το Σάββατο στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ιαπωνία και διατηρεί την απειλή του να επιβάλει νέα τιμολόγια στα κινεζικά αγαθά.

Την Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα της Κίνας δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει με μέτρα στήριξης μια επιβράδυνση της οικονομίας καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι παγκόσμια, πριν από την κυκλοφορία των δεδομένων που αναμένεται να δείξουν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα τον Ιούνιο.

Οι κινεζικές μετοχές του χρηματιστηρίου της Σαγκάης στις 8:30 δική μας ώρα υποχώρησαν -0,81% σήμερα Παρασκευή 28/6 και ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έχασε 0,57%. Οι μετοχές της Αυστραλίας ήταν στο -0,43%.

"Οι κεντρικές προσδοκίες για τη συνάντηση G20 μεταξύ της Trump και της Xi είναι ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, τα πρόσθετα τιμολόγια των ΗΠΑ θα καθυστερήσουν, η Κίνα θα αγοράσει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα και οι συνομιλίες για το τεχνολογικό εμπόριο θα ανανεωθούν", ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ σε πρωινή σημείωση .



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα