Έτοιμη για μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ εκτιμούν οι ειδικοί

Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019 16:57
UPD:17:00
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Tι και εάν τα επιτόκια παραμένουν εδώ και χρόνια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα; Η ΕΚΤ έχει ήδη λάβει την απόφαση να τα μειώσει περαιτέρω για να αποτρέψει την ύφεση, εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές, και υπολογίζουν ότι η πρώτη μείωση θα έρθει τον Σεπτέμβριο. Τα στοιχεία που δείχνουν βουτιά του δείκτη οικονομικού κλίματος στη νομισματική ένωση σε ναδίρ τριών ετών ενισχύουν το σενάριο αυτό. 

Σε έρευνα που διενήργησε το Bloomberg, η πλειονότητα των οικονομολόγων επενδυτικών οίκων εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα αλλάξει τη φρασεολογία της στην ανακοίνωση, που θα εκδώσει μετά τη συνεδρίαση της 25ης Ιουλίου, ώστε να καταστήσει σαφές ότι τα επιτόκια θα μειωθούν μέσα στους επόμενους μήνες. Έως τώρα στις ανακοινώσεις της η κεντρική τράπεζα δεσμευόταν να τα διατηρήσει «στα υφιστάμενα επίπεδα τουλαχιστον έως το πρώτο εξάμηνο του 2020», στέλνοντας πρωτίστως το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να βιαστεί να τα αυξήσει.

Κανείς δεν φανταζόνταν έως και πριν από λίγους μήνες ότι η επιδείνωση των συνθηκών θα είναι τέτοια, που όχι μόνο θα κοπεί άμεσα κάθε συζήτηση επιστροφής σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική, αλλά όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες «εν χορώ» θα κινηθούν προς ακόμη μεγαλύτερη χαλάρωση. 

Από την έρευνα του Bloomberg προκύπτει ότι το καταθετικό επιτόκιο θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης, στο -0,5% τον Σεπτέμβριο. Οι ειδικοί της HSBC περιμένουν ακόμη μία μείωση της ίδιας έκτασης τον Δεκέμβριο, ενώ της ABN Amro εκτιμούν ότι η δεύτερη μείωση θα έρθει λίγο αργότερα, στις αρχές του 2020. Παράλληλα στην πλειονότητά τους οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ΕΚΤ παρά τις αρχικές αμφιβολίες της, θα αποδεχθεί τελικά να λάβει μέτρα για να μετριάσει τις παρενέργειες των αρνητικών καταθετικών επιτοκίων στις τράπεζες.

Είναι ωστόσο εν πολλοίς διχασμένοι ως προς το εάν θα έρθει σύντομα και ένας δεύτερος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης. Υπενθυμίζεται ότι με τον πρώτο γύρο από το 2015 έως και τα τέλη του 2018 η ΕΚΤ έριξε στο σύστημα 2,6 τρισ. ευρώ μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων και άλλων στοιχείων ενεργητικού. Όσοι προβλέπουν ένα δεύτερο QE εκτιμούν ότι αυτό θα διαρκέσει 15 μήνες, με την ΕΚΤ να δαπανά 30 δισ. ευρώ μηνιαίως. 

Να σημειωθεί ότι σε σημερινό σημείωμά της η Citi επισημαίνει ότι αν και οι πιθανότητες ύφεσης της Ευρωζώνης παραμένουν σχετικά χαμηλές, έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Δεν αποκλείει μάλιστα να υπερβούν το 50% τον Οκτώβριο, εάν δεν έχουν ληφθεί μέτρα ή δεν υπάρχουν άλλες εξελίξεις, που θα ανατρέπουν την δυσμενή πορεία της οικονομίας. Υπό αυτές τις συνθήκες εκτιμά και αυτή ότι η ΕΚΤ θα δράσει το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα