Εμπορικός πόλεμος και Fed στέλνουν διφορούμενα μηνύματα στις αγορές

Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019 21:14
UPD:21:16
REUTERS/YURI GRIPAS

Του Γιάννη Παγκαλιά

[email protected]

Η αποκλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, και του υπουργού Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, με τις οποίες υποστήριξαν ότι η σινο-αμερικανική συμφωνία είναι πολύ πιθανό να επιτευχθεί (ο Αμερικανός πρόεδρος φρόντισε να απειλήσει για άλλη μία φορά το Πεκίνο για την επιβολή νέων δασμών), προσέδωσε μία νότα αισιοδοξίας στις αγορές.

Αυτή η αισιοδοξία όμως αντισταθμίστηκε από τις δηλώσεις του διοικητή της Fed, δημιουργώντας με αυτές την αίσθηση ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων άμεσα και, όταν γίνει, θα είναι λιγότερο από 50 μονάδες βάσης.

Τα διφορούμενα μηνύματα της επικαιρότητας είχαν σαν αποτέλεσμα διφορούμενες να είναι και οι αντιδράσεις των αγορών, με τους επενδυτές στη Wall Street να ψηφίζουν υπέρ της ενδεχόμενης επίλυσης της εμπορικής διαμάχης με την Κίνα και να οδηγούν το αμερικανικό χρηματιστήριο σε πολύ περιορισμένα κέρδη.

Στην Ευρώπη από την άλλη η αναδίπλωση της Fed προβλημάτισε περισσότερο τους επενδυτές και, σε συνδυασμό με τη ρευστή κατάσταση αναφορικά με τη διαδοχή στις ανώτερες διοικητικές θέσεις της Ε.Ε., οδήγησαν τις ευρωπαϊκές μετοχές σε απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600 να κλείνει υποχωρώντας 0,31%, βρισκόμενος σε πορεία αυτή την εβδομάδα να βάλει τέλος σε ένα κερδοφόρο σερί τριών διαδοχικών εβδομάδων.

Ο κλάδος της υγείας (αμυντικός κλάδος που δεν εξαρτάται από τον κύκλο της οικονομίας) είχε τη μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή (1,20%), σε αντίθεση με τον τραπεζικό κλάδο, που ενισχύθηκε 1%.

Απώλειες κατέγραψαν τα χρηματιστήρια του Λονδίνου (0,08%), του Παρισιού (0,25%) και της Ρώμης (0,34%), ενώ το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης αποτέλεσε εξαίρεση κλείνοντας με κέρδη 0,14%.

Στην Ασία δεν καταγράφηκε ξεκάθαρη τάση στις αγορές με τα χρηματιστήρια του Τόκιο και της Σανγκάης να κινούνται πτωτικά και να καταγράφουν απώλειες απώλειες 0,51% και 0,19% αντίστοιχα, ενώ ανεπαίσθητα κέρδη σημείωσαν τα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ (0,13%) και της Σεούλ (0,01%).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα