Oμόλογα: Τα βλέμματα στην Αυστρία των ρεκόρ

Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019 13:43
UPD:13:46
REUTERS/PETER NICHOLLS

Στην Αυστρία πέφτουν σήμερα οι προβολείς της αγοράς κρατικού χρέους, καθώς η χώρα όχι μόνο προχωρά στην έκδοση ακόμη ενός ομολόγου διάρκειας ενός αιώνα, αλλά και φιλοδοξεί να γίνει το πρώτο μέλος του ευρώ, που θα πουλήσει χρέος με επιτόκιο χαμηλότερου του καταθετικού της ΕΚΤ. 

Με τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία να επιμένουν αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες σε υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική, οι χώρες της Ευρωζώνης δανείζονται από τις αγορές με ολοένα και χαμηλότερο κόστος. Ο οργανισμός δημόσιου χρέους της Αυστρίας εξέδωσε σήμερα, Τετάρτη, νέο πενταετές ομόλογο, ορίζοντας το επιτόκιο όχι απλά σε αρνητικό έδαφος, αλλά στο -0,44%, την ώρα που το καταθετικό της ΕΚΤ είναι στο -0,4%. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters έχει ήδη αποσπάσει προσφορές ύψους 18 δισ. ευρώ από τους επενδυτές, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα δυσκολευθεί να κλείσει το επιτίοκιο, που επιθυμεί. Είναι προφανές ότι οι επενδυτές θεωρούν λίγο πολύ δεδομένο ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια εντός του έτους, αρχίζοντας από το καταθετικό, που προβλέπεται να φτάσει στο -0,5%. 

Όσο για το 100ετές ομόλογο, η χώρα φιλοδοξεί να επαναλάβει την επιτυχία του 2017, όταν έγινε το πρώτο μέλος της Ευρωζώνης, που εξέδωσε τέτοιας διάρκειας τίτλο αντλώντας 3,5 δισ. ευρώ. Η απόδοση του συγκεκριμένου ομολόγου έχει ήδη υποχωρήσει κατά 100 μονάδες βάσης, κοντά στο 1,13%. Οι Bank of America Merrill Lynch, Goldman Sachs, JPMorgan, Νomura και UniCredit έχουν αναλάβει την έκδοση. 

Την ίδια ώρα στην υπόλοιπη Ευρωζώνη οι αποδόσεις των περισσότερων ομολόγων καταγράφουν ελαφρά άνοδο, μετά το μήνυμα, που έστειλε ο Τζερόμ Πάουελ ότι η FED δεν θα υποκύψει στις πιέσεις για άμεση μείωση των αμερικανικών επιτοκίων. 

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς διαμορφώνεται στο 2,49%, οριακά πάνω από το χθεσινό κλείσιμο στο 2,48%. Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς είναι στο -0,31% απομακρυνόμενη ελαφρά από το νέο ιστορικό ναδίρ του -0,34% που κατέγραψε την Τρίτη. Έχει δε μειωθεί κατά 55 μονάδες βάσης σε σχέση με τις αρχές του έτους. Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι αποδόσεις αυστυριακών, ολλανδικών και φινλανδικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας, ενώ με μεγέθη υπό το μηδέν φλερτάρει και η απόδοση του αντίστοιχου γαλλικού. 

naftemporiki.gr  

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα