Market Beat: Οι εξελίξεις διεθνώς μεγάλωσαν με την Αθήνα να τις παρακολουθεί

Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019 11:11
UPD:11:13
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η εκτίμησή μας στο πρωινό σχόλιο χθες, ήταν πως οι κυρίαρχοι ξένοι θεσμικοί δεν παρασύρονται από στοιχήματα για το αποτέλεσμα της κάλπης του Ιούλη αλλά καταλαβαίνουν πολύ καλά την αναστάτωση που έχει προκαλέσει η αναμονή για τα όσα θα συμβούν στην Οσάκα. Το φρόνημα λύγισε μια αναφορά, ότι ο Πρόεδρος Τραμπ θα ήταν ικανοποιημένος με "οποιοδήποτε αποτέλεσμα". Ανακατεύτηκε και το Ιράν. Σήμερα τα futures των δεικτών στην Ευρώπη είναι πτωτικά ενώ η εικόνα των ασιατικών συναλλαγών είναι μεικτή με τον ευρύτερο δείκτη της MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας να υποχωρεί ως -0,15%, παρακολουθώντας τις απώλειες στη Wall Street. Ωστόσο στο τέλος του δεύτερου μέρους είχε πλέον οριακή πτώση της τάξης του -0,08%. Η Fed ειδοποίησε ότι μειώσεις 50 μονάδων βάσης δεν είναι δικαιολογημένες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Ραπανάκια για την όρεξη για ρίσκο τέτοιου είδους, δεν σερβίρονται με επιτυχία. Για να καταλάβουμε την πολυπλοκότητα της σκέψης των ξένων διαχειριστών αρκεί να αναφέρουμε ότι η αποτυχία στην προσπάθεια για απόψυξη των συνομιλιών για τα ζητήματα του εμπορίου οδηγεί σε μια βεβαιότητα. Αφού οι δασμοί θα παραμείνουν, η επιβράδυνση στην ανάπτυξη είναι σίγουρη. Αλλά τότε βεβαία γίνεται και η στροφή της Fed σε μειώσεις των επιτοκίων της, για να επέλθει χαλάρωση που μέσω του φθηνού δανεισμού, θα βοηθήσει στην αναζωπύρωση της δραστηριότητας. Μείωση στα επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας προκαλεί «αναγκαστικά» πτώση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, η οποία με τη σειρά της αδυνατίζει το δολάριο και δίνει ώθηση στην τιμή του χρυσού.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ έχουν βυθιστεί κατά 120 μονάδες βάσης από τον περυσινό Νοέμβριο, και είναι στο 2,01%, πάλι εκεί σχεδόν που ήταν προτού εκλεγεί ο Trump στα τέλη του 2016. Το ενδιαφέρον για το χρυσό, ανέβασε την τιμή του που άγγιξε κορυφή σε βάθος έξι χρόνια. Το γεγονός ότι αυτά συμβαίνουν τώρα τονίζει, πως οι κινήσεις των ημερών γίνονται για να ενσωματωθούν στις τρέχουσες τιμές αρκετά από τα μελλούμενα που θεωρούνται δυσάρεστα.

Οι εγχώριοι αναλυτές έχουν αποκτήσει αίσθηση της χρηματιστηριακής πραγματικότητας και από το πρωί χθες ειδοποιούν:

Η  Merit Sec:  «O Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με κέρδη 1,27% στις 849,35 μονάδες, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Το πρώτο σημείο αντίστασης βρίσκεται στις 850 μονάδες και πρώτο σημείο στήριξης στις 820. Οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και Motor Oil διαπραγματεύονται αύριο χωρίς το δικαίωμα μερίσματος».

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ: «Η επάνοδος του Τραπεζικού κλάδου στο προσκήνιο, με την Εθνική Τράπεζα να παίρνει τη σκυτάλη από την Πειραιώς, στη διαδικασία έκδοσης Τραπεζικού ομολόγου, επαναφέρει τη θετική ψυχολογία στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Επέρχεται έτσι βελτίωση της τεχνικής εικόνας, με τον ΓΔ να ‘βλέπει’ ψηλότερες επιδόσεις και τις 860 μονάδες να είναι ο πρώτος στόχος. Το εξωτερικό περιβάλλον συνεχίζει να έχει αβεβαιότητες, με τις Αγορές να διατηρούν στάση αναμονής, ενόψει του κρίσιμου G20».

Η Beta Sec: Η αγορά μπορεί να συσσωρεύσει στα τρέχοντα επίπεδα μετακυλώντας το επενδυτικό ενδιαφέρον. Η Autohellas διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στις δωρεάν μετοχές (4 νέες για κάθε 1 παλιά)».

Η Eurobank Eq: «Σήμερα περιμένουμε πως η Αγορά θα είναι αδύναμη, λόγω των γεωπολιτικών ανησυχιών στο εξωτερικό, οι οποίες επηρεάζουν τις Διεθνείς Αγορές. Σημειώνεται πως σήμερα το βράδυ ο MSCI θα ανακοινώσει την ετήσια κατάταξη των Χρηματιστηριακών Αγορών, με την Ελλάδα να είναι στις Αναδυόμενες Αγορές από τον Νοέμβριο του 2013».

Η Ελληνοαμερικανικής ΑΧΕΠΕΥ: «Καθαρά ανοδική συνεδρίαση, η συνεδρίαση της Δευτέρας, με δυνατές Τράπεζες και την υπόλοιπη υψηλή κεφαλαιοποίηση, αλλά και χαμηλό όγκο συναλλαγών. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 819 και αντίσταση στις 855. Ο FTSE25, με στήριξη στις 2115 και αντίσταση στις 2174. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 743 μονάδες και αντίσταση στις 807. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ, με μοναδικό προβληματισμό τον χαμηλό όγκο συναλλαγών, κινείται διαγραμματικά υποδειγματικά. Επόμενος στόχος οι 863 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 855 και προς τα κάτω, βασική στήριξη τις 810 με ενδιάμεση στήριξη τις 824 μονάδες».

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Πτώση προκάλεσαν στη Wall Street, η ομιλία του Τζέρομ Πάουελ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη και οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν. Ο πρόεδρος της Fed, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Δημιουργείται βλάβη όταν η νομισματική πολιτική υποκύπτει στα πολιτικά συμφέροντα», μειώνοντας τις πιθανότητες για περικοπή επιτοκίων μέσα στον Ιούλιο. Επίσης αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από την απόφαση Τραμπ να επιβάλει επιπλέον κυρώσεις στο Ιράν με αφορμή την κατάρριψη ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου στρατιωτικού αεροπλάνου.

Στη Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε 0,67% ή 179 μονάδες στις 26.548, ο S&P σημείωσε πτώση 0,95% στις 2.917 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,51% στις 7.889 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Walgreens Boots (+1,9%) και McDonalds (+0,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Microsoft (-3,1%) και Nike (-2,2%).

Από το μακροοικονομικό πεδίο, σε χαμηλό 21 μηνών υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Ιούνιο στις ΗΠΑ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,1% στα 57,83 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,1%. Το δολάριο ενισχύθηκε 0,3% σε σχέση με το ευρώ στα 1,1373 δολάρια ενώ η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε σε χαμηλό αντίστοιχο του Νοεμβρίου του 2016, σημειώνοντας πτώση τριών μονάδων βάσης στο 1,98%

ΕΥΡΩΠΗ

Οι κυρώσεις στο Ιράν έφεραν πτώση στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν ότι το κλίμα στη μεταποίηση κινείται καθοδικά, υποχωρώντας στις 102 μονάδες αυτόν τον μήνα από το υψηλό εξαμήνου και τις 104 μονάδες που είχε ανέλθει τον Μάιο. Η μέτρηση του Ιουνίου είναι η χαμηλότερη από τον Νοέμβριο του 2016, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διατηρηθεί αμετάβλητη.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,1% στις 383 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,08% στις 7.422 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,38% στις 12.228 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,13% στις 5.514 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρω, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 0,36% στις 9.159 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 0,73% στις 21.128 μονάδες. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1393 από 1,1398 την προηγούμενη μέρα.

ΧΑ

Συνεδρία νευρικής πτωτικής συσσώρευσης, σε συντονισμό με τα ευρωπαϊκά

Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί κίνησαν τις τιμές του μέσου όρου αρχικά πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης (849,35), αλλά στο δεύτερο μέρος της συνόδου κάτω από αυτό. Το άνοιγμα στις 848,27 μονάδες αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα μιας μονάδας και στις 11:27 είχε οριστεί το ανώτερο μέρας και ήταν οι 855,11 από 849,69 μονάδες τη Δευτέρα, με το νέο μέγιστο έτους στις 856,19 που σημειώθηκε στις 19/6.

Ακολούθησαν κλιμακούμενες πιέσεις κύρια στη τιμή των Τραπεζικών μετοχών και της ΔΕΗ. Από τις 13:55 μετά από πλάγια κίνηση ελαφρά πάνω από το προηγούμενο κλείσιμο και άνω όριο τις 851 μονάδες, είχε φανεί πως πιθανό κατώτερο θα ήταν οι 843 μονάδες.  Αλλά μετά τις 15:30 οι πιέσεις δυνάμωσαν και ο μέσος όρος κινήθηκε πλάγια ανάμεσα στις 841,5 και τις 842,5 μονάδες από τις 15:35 ως τις 16:12. Τότε (στις 15:53) ορίστηκε το ελάχιστο μέρας των 841,51 μονάδων από 840,84 την προηγούμενη σύνοδο. Οι εντολές από τους θεσμικούς του δολαρίου, παρά το πτωτικό ξεκίνημα των συναλλαγών στις αγορές στη Νέα Υόρκη, τον έφεραν οριακά πάνω από τις 845 μονάδες. Στις 17:00 τον άφησαν στις 843,59 μονάδες, αλλά τελικά με τη βοήθεια από τις δημοπρασίες  από μια επιπλέον ώθηση, διαμορφώθηκε μια μικρή πτώση, της τάξης του -0,30%.

Η Αθήνα ακολούθησε την πτωτική κίνηση των βασικών δεικτών στην ΕΕ που ξεκίνησε με το καλημέρα. Η ζήτηση εμφανίστηκε επίμονα την πρώτη ώρα και αρκετοί ξεγελάστηκαν θεωρώντας πως  ο ΓΔ θα μπορούσε να κινηθεί ανεξάρτητα από την παγκόσμια τάση, αφού οι συναλλαγές στην Ασία έφεραν απώλειες στους βασικούς δείκτες. Ο Μέσος Όρος δεν απομακρύνθηκε γρήγορα μόλις χτύπησε τις 841,5 μονάδες και το έκανε πάνω από πέντε φορές επί ένα 20άλεπτο.

Έγινε σαφές από την κίνηση του δεύτερου μέρους, πως η σύνοδος δεν θα έμοιαζε με την προηγούμενη. Καθώς δεν είχαν δυσκολευτεί οι συναλλασσόμενοι να ορίσουν διαστήματα με πλάγια κίνηση σε θετικό και σε αρνητικό πεδίο. Πιθανά αυτή η συναινετική ισορροπία επιλέχθηκε από τους ισχυρούς παράγοντες για να διαπιστώσουν πώς θα αντιδρούσαν οι αναπτυγμένες αγορές πριν τις τετ α τετ συναντήσεις του προέδρου Τραμπ, με οκτώ ηγέτες στην Οσάκα της Ιαπωνίας στη σύνοδο των G20. Παράλληλα οι δείκτες στην Ευρώπη, αφού ξεκίνησαν με απώλειες μετά από ώρες εμφάνισαν οριακά κέρδη.  Όμως, λίγο πριν το ξεκίνημα στη Wall Street επανήλθαν οι απώλειες και υποχωρούσαν σταθερά. Τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης τα οποία άνοιξαν με πτώση αυξήσανε την καθοδική ορμή στους ΜΙΒ ΙΒΕΧ CAC DAX όταν έκλεινε το Χ.Α.

Προφανώς ο ΓΔ κινήθηκε με κατεύθυνση το φρόνημα των θεσμικών για την μετοχή της ΔΕΗ και των Τραπεζών που έκανε το κλίμα στην αγορά της Αθήνας εξαιρετικά νευρικό και πτωτικό. Στο δεύτερο μέρος που οδηγεί στις δημοπρασίες, κυριάρχησε η υπεροχή της προσφοράς απέναντι στη ζήτηση και δεν αμφισβητήθηκε η κυριαρχία της στα 13 από τα 25 blue chip. Στις δημοπρασίες, με ενίσχυση της ζήτησης έναντι της προσφοράς, τον έκλεισαν 2,69 μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο.

Τη σύνοδο σφράγισε ελαφρώς ανώτερο, σε σχέση με την προηγούμενη μέρα συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 2,069 εκατ. ευρώ (για ΕΤΕ και ΑΛΦΑ). Η δε εμφάνιση απωλειών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, είχε πιθανά σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν ικανή διακύμανση της απόδοσης (12 από 15 μονάδες)  και με μεταβολή 6  μονάδων βάσης, η απόδοση από το 2,43% κατέληξε στο 2,49%.

Το κλείσιμο του ΓΔ στις 846,66 μονάδες, ήταν 5,15 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 8,45 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Ήταν σύνοδος με μικρότερο (13,60 από 8,85 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν οριακά πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 58,196 από 58,234 δις ευρώ.

 Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,66% από +2,53%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -1,73% από +3,98%, την ΕΤΕ στο -1,92% από +5,06%, ΕΥΡΩΒ -1,59% από +0,43% και την ΠΕΙΡ στο-1,30% από -0,07%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν όπως και τα blue chip με μεταβολή -0,62% από +1,62%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε σημαντικά όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (11 από 16) blue chip έναντι των καθοδικών (13 από 9) και ένα την ΤΙΤΚ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,32% και έφθασε στις 846,66 από 849,35 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2162,28 από 2168,89 με μεταβολή -0,30%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν ελαφρά την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο πιο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 62,835 από 54,565 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,068 από 2,529 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 56,412 από 45,413 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,771 από 2,524 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 49 από 63, των καθοδικών 47 από 39 και 29 από 25 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Επιμένουν σε στοιχήματα που τονίζουν επιφύλαξη

Οι επενδυτές οδήγησαν τον  FTSE25 σε πτωτική συσσώρευση που ενίσχυσε το ενδιαφέρον, με εγγραφή μέγιστου, στις 2181,86 μονάδες, στις 11:27 που είναι νέο ανώτερο έτους. Ενώ το ελάχιστο οι 2145,83 μονάδες σημειώθηκε στις 15:37. Στις 17:00 κατάληξε στις  2151,53 μονάδες και το κλείσιμο στις 2162,28, αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,30%. Ο τζίρος ανήλθε στα 21,167 από 9,781 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Ιουλίου, υπήρξε όγκος 2176 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2145,00, κατώτερο τις 2088,00 και τελευταίες πράξεις στις 2105,00 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 190 ΣΜΕ για τη σειρά Αυγούστου με τελευταίες πράξεις στις 2109,00 μονάδες. Για τη σειρά Ιουλίου τα ανοιχτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 14699 από 15044 και έπεσαν στα 337 από 355 για τη σειρά Αυγούστου.

Στα calls της σειράς Ιουλίου, ο όγκος ήταν 230 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2250 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 82 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2050 ως τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιουλίου ο όγκος ήταν 72 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2050 και 2100 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 60 για τιμές εξάσκησης στις 2050 και 2100 μονάδες.

Και τα δύο πρόσημα εμφάνισε στη μεταβολή του ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, με ανώτερο τις  777,26 (+0,94%) και κατώτερο τις 745,97 μονάδες (-3,12%). Στις 17.00 είχε αναρριχηθεί στις 750,94 (-2,48%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 757,23 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες -1,66%.

Για τις επιμέρους Τραπεζικές μετοχές του 25άρη, το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ έδωσε τις ακόλουθες εκτιμήσεις:

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, ΑΛΦΑ (-1,73%), ΕΥΡΩΒ (-1,59%) και ΠΕΙΡ (-1,30%), παραμένουν με ανοδική δυναμική με τα “σημεία ανατροπής” των αισιόδοξων στοιχημάτων να έχουν κατέβει στα 1,576 ευρώ, 0,778 ευρώ και 2,852 ευρώ.

Αντίθετα με δυναμική που ευνοεί τα δυσοίωνα στοιχήματα” παραμένει η ΕΤΕ (-1,92%), με “σημείο ανατροπής” της αν περάσει πάνω από τα 2,507 ευρώ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας:

Οι θετικές εξελίξεις στην Αγορά ομολόγων, με τους Επενδυτές να ‘ανακαλύπτουν’ τα Ελληνικά ομόλογα, οδηγεί ολοένα και ψηλότερα τις τιμές τους και χαμηλώνει τις αποδόσεις που διαμορφώνονται, πλέον, στην ζώνη 2,40% - 2,50%.

Παρά τη μερική αποκόμιση κερδών της περασμένης Παρασκευής, η διαδικασία τοποθετήσεων συνεχίζεται αδιάλειπτα, καθώς οι προσδοκώμενες θετικές εξελίξεις στο επόμενο διάστημα (αναβαθμίσεις του Αυγούστου από Fitch και Moody’s), θα οδηγήσουν σε νέο κύκλο τοποθετήσεων, με στόχο την κατάταξη των Ελληνικών ομολόγων σε επενδυτική βαθμίδα, στις αρχές του 2020. Εξέλιξη που ήδη έχει συντελεστεί στα αντίστοιχα ομόλογα της Πορτογαλίας και της Κύπρου, που αποδίδουν λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα !

Οι εξελίξεις αυτές ευεργετούν πολλαπλά τις Τράπεζες, που κατέχουν ομόλογα και μπορούν να εκδώσουν τα δικά τους με στόχο να ενισχύσουν τα ίδια κεφάλαιά τους, διαδικασία αναγκαία για να επιταχύνουν τη μείωση των “κόκκινων” δανείων από το ενεργητικό τους, στο βαθμό που το άθροισμα “εξασφαλίσεις και προβλέψεις” είναι ανεπαρκές.

Έτσι, η Πειραιώς εξέδωσε ήδη Τραπεζικό ομόλογο αντλώντας 400 εκατ. ευρώ και σύντομα ακολουθεί η Εθνική και ενδεχομένως και οι άλλες συστημικές Τράπεζες. Το αποτέλεσμα είναι ότι η κεφαλαιακή επάρκεια βελτιώνεται και οι σχετικοί δείκτες αναβαθμίζονται. Παράλληλα, η κεφαλαιακή βελτίωση αναβαθμίζεται και από την άνοδο των τιμών των ακίνητων, που όπως είναι γνωστό συνιστά το βασικό στοιχείο στις εξασφαλίσεις των υφιστάμενων δανείων.

Επομένως, ο συνδυασμός της ανόδου των τιμών των ομολόγων και των ακινήτων, βελτιώνει τη χρηματοοικονομική υγεία των Τραπεζών και ανοίγει την προοπτική για την έναρξη της περιόδου που θα εγκρίνονται περισσότερα νέα δάνεια, επιχειρηματικά και Ιδιωτών (στεγαστικά και καταναλωτικά), εξέλιξη που θα διαμορφώσει και την προοπτική εισόδου σε βελτιωμένη κερδοφορία, λόγω ενισχυμένων αποτελεσμάτων από καθαρούς τόκους.

Έτσι, στο Χρηματιστήριο επανέρχεται η διάθεση για τοποθετήσεις σε Τραπεζικούς τίτλους, σε συνέχεια της καταγραφής μέρους των υψηλών κερδών που έχουν αποτυπωθεί στα χαρτοφυλάκια των Ξένων, κυρίως, χαρτοφυλακίων που δραστηριοποιούνται.

Το αποτέλεσμα είναι, αν ο Γενικός Δείκτης ξεπεράσει τις 850 μονάδες, να “βλέπει” σαν κοντινότερη περιοχή αντίστασης των 860 - 865 μονάδων, με την προσδοκία μιας σύντομης αναρρίχησης στις 895 μονάδες (επίδοση της 1/2/2018), στο βαθμό που οι εκλογές επιβεβαιώσουν την αυτοδυναμία του 1ου Κόμματος.

Παράλληλα, το “έξυπνο χρήμα” αναζητεί επιλογές στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση, για τις οποίες συντρέχουν λόγοι τοποθετήσεων.

Στο μεταξύ, στο διεθνές περιβάλλον οι σοβαρές αβεβαιότητες παραμένουν. Η κατάσταση στον Περσικό Κόλπο εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους, με την τιμή του Πετρελαίου να κινείται με νευρικότητα. Η αναρρίχηση του Μπόρις Τζόνσον στην Πρωθυπουργία, αυξάνει την πιθανότητα ενός άτακτου “Brexit” για τη Βρετανία. Και η Σύνοδος Κορυφής του “G20” το διήμερο 28 - 29/6, στρέφει τα βλέμματα στον Πρόεδρο Trump που θα συναντήσει τον Κινέζο Πρόεδρο Xi για τα ζητήματα του Εμπορίου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, αλλά και τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, λίγες μέρες μετά την απώλεια του Δήμου της Κωνσταντινούπολης.

Δεν είναι λοιπόν παράδοξη η αναρρίχηση και των τιμών του Χρυσού εντός του Ιουνίου, καθώς αρκετοί Διαχειριστές είναι σε αναζήτηση ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου, ενόψει της εκτίμησης για περισσότερες αναταράξεις στις Αγορές.

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας κινήθηκαν πτωτικά από τις ανησυχίες για το παγκόσμιο εμπόριο σήμερα, Τετάρτη 26/6, ενώ οι προσδοκίες για μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανατράπηκαν μετά την ομιλία του προέδρου της Fed.  

Οι μετοχές της Ασίας υποχώρησαν την Τετάρτη και το δολάριο αναπήδησε από τρία μηνιαία επίπεδα χαμηλών, αφού οι αξιωματούχοι της Federal Reserve αμβλύνουν τις προσδοκίες στις αγορές για επιθετική νομισματική χαλάρωση. Ο δείκτης Shanghai Composite μειώθηκε κατά 0,20% και οι μετοχές της Αυστραλίας υποχώρησαν κατά -0,26%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,51%.

Στις αρχικές συναλλαγές στην Ευρώπη, τα προθεσμιακά συμβόλαια του Euro Stoxx 50 στην ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 0,29%, τα γερμανικά DAX futures έχασαν 0,31% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης FTSE της Βρετανίας υποχώρησαν 0,26%.

Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, δήλωσε την Τρίτη ότι η κεντρική τράπεζα είναι «απομονωμένη από βραχυπρόθεσμες πολιτικές πιέσεις», που την πιέζουν πίσω από το αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump για σημαντική μείωση του επιτοκίου.

Ωστόσο, ο Powell ανέφερε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed αντιμετωπίζουν ερωτήματα σχετικά με το αν οι αβεβαιότητες γύρω από τους δασμούς των ΗΠΑ, οι συγκρούσεις της Ουάσιγκτον με τους εμπορικούς εταίρους και ο μετριασμός του πληθωρισμού απαιτούν μείωση του επιτοκίου.

Ξεχωριστά, ο Πρόεδρος του Σεν Λούις Τζέιμς Μπάλαρντ δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι δεν πιστεύει ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι τόσο χάλια που να δικαιολογεί περικοπή κατά 50 μονάδες τον Ιούλιο, παρόλο που προχώρησε σε δηλώσεις για χαμηλότερα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα.

Οι μετοχικές αγορές ενισχύθηκαν αυτό το μήνα, με τις μετοχές της Wall Street να σημειώνουν υψηλά επίπεδα, αφού η Fed φάνηκε να έχει ανοίξει την πόρτα σε πιθανές περικοπές των επιτοκίων ήδη από τον επόμενο μήνα, σε συνάντηση για τη χάραξη πολιτικής την περασμένη εβδομάδα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα