Από την έντυπη έκδοση
Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]
Όλο και κερδίζουν έδαφος τα «πράσινα» και «έξυπνα» πλοία, καθώς ναυπηγεία και νηογνώμονες κυρίως έχουν επιδοθεί σε μια προσπάθεια σχεδιασμού και κατασκευής ακόμη πιο σύγχρονων και καινοτόμων πλοίων.
Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή τη στρατηγική του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) για μείωση της ρύπανσης από τα αέρια του θερμοκηπίου, η Oshima Shipbuilding και ο νηογνώμονας DNV GL υπέγραψαν μια μακροπρόθεσμη στρατηγική συνεργασία, με σκοπό την περαιτέρω έρευνα και εξέλιξη όσον αφορά τα νέα bulk carrier designs. Το πρώτο design που προέκυψε από τη συνεργασία, το «Oshima Ultramax 2030», το οποίο οδηγεί σε 50% μείωση του EEDI (Energy Efficiency Design Index), κυκλοφόρησε στην εμπορική έκθεση Nor-Shipping στο Όσλο.
Την ίδια στιγμή η China Merchants Energy Shipping Company παρέλαβε στην πόλη του Νταλιάν το προηγούμενο Σάββατο το πρώτο «έξυπνο» VLCC στον κόσμο, όπως το χαρακτήρισαν διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Αναφορικά με το «πράσινο» πλοίο, «Oshima Ultramax 2030», τα σχέδια του οποίου κυκλοφόρησαν στην εμπορική έκθεση Nor-Shipping στο Όσλο, είναι ένα νέο και καινοτόμο design, το οποίο διαμορφώθηκε σε συνεργασία με τη διεθνή εταιρεία κατασκευής προωστήριων μηχανών Wartsila. Με EEDI σχεδόν 50% χαμηλότερο συγκριτικά με πλοία παρόμοιου τύπου, το εν λόγω Ultramax αποτελεί ένα από τα πλέον αποδοτικά bulk carrier designs μέχρι και σήμερα.
Μεγιστοποιεί τη λειτουργική απόδοση, ενώ εκ παραλλήλου μειώνει τη ρύπανση χρησιμοποιώντας LNG για καύσιμο, και επιπλέον ένα βελτιστοποιημένο σχήμα κύτους και ένα ιστίο για παραγωγή περισσότερης προώθησης. Επιπρόσθετα, το συγκεκριμένο design, με τη χρήση ηλιακών καναλιών και μπαταρίας, καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του πληρώματος κατά την παραμονή στο πλοίο και τις διεργασίες στο λιμάνι.
«Προκειμένου να βοηθήσουμε τη ναυτιλιακή βιομηχανία να ανταποκριθεί στους φιλόδοξους στόχους του ΙΜΟ για μείωση των GHG ρύπων, χρειάζεται και αυτή με τη σειρά της να διαμορφώσει προηγμένα ship designs, εκμεταλλευόμενη τόσο τις ήδη υπάρχουσες, όσο και τις νέες τεχνολογίες» είπε ο Trond Hodne, Sales & Marketing director του DNV GL.
«Αυτή η συνεργασία καταδεικνύει πόσα πολλά οφέλη μπορούν να προκύψουν από μια τέτοια προσέγγιση. Το design μειώνει κατά το ήμισυ το EEDI και θέτει νέα δεδομένα για bulk carriers με χαμηλά ποσοστά ρύπανσης. Η σχέση μας με την Oshima κρατάει πολλά χρόνια και ευελπιστούμε να συνεχίσουμε αυτήν τη συνεργασία και στο μέλλον».
Οι δυο συνεργαζόμενοι φορείς, η Oshima Shipbuilding και ο DNV GL, σκοπεύουν πάντως να συνεχίσουν τη στρατηγική συνεργασία ως το 2030, αναπτύσσοντας ένα σχέδιο δράσης για το σενάριο των μηδενικών εκροών ρύπων του ΙΜΟ, το οποίο θα προκύψει σταδιακά, εν μέσω ετήσιων Joint Industry Projects (JIPs), στα οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν και άλλοι συνεργάτες.
Η Oshima και ο DNV GL έχουν ήδη μια στενή συνεργασία εδώ και πολλά χρόνια, με σχεδόν 200 πλοία να έχουν παραδοθεί ή παραγγελθεί από την Oshima για την κλάση του DNV GL. «Με αυτήν τη στρατηγική συμφωνία επιθυμούμε να επεκτείνουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μας» δήλωσε ο Eiichi Hiraga, πρόεδρος της Oshima Shipbuilding. «Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι για τα νέα, πρωτοποριακά σχέδια, που από κοινού θα παραδώσουμε τα επόμενα χρόνια».
Καινοτόμο δεξαμενόπλοιο
Το «new Journey» χαρακτηρίστηκε το πιο έξυπνο VLCC, καθώς διαθέτει, μεταξύ άλλων, υποβοηθούμενη πλοήγηση αυτόματου πιλότου, «έξυπνη» διαχείριση υγρού φορτίου, συστήματα ενσωματωμένης/ενιαίας διαχείρισης αποδοτικότητας ενέργειας κ.ά. Το δεξαμενόπλοιο κατασκευάστηκε από την Dalian Shipbuilding Industry (DSIC), που υπάγεται στην China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC).
Το δεξαμενόπλοιο εντάχθηκε στον στόλο της China Merchants Energy Shipping Company και η παράδοσή του έγινε στην πόλη του Νταλιάν το Σάββατο. Κατασκευάστηκε από την Dalian Shipbuilding Industry (DSIC) που υπάγεται στην China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC). Το σκάφος έχει ήδη ολοκληρώσει επιτυχώς τις θαλάσσιες δοκιμές του, καθώς και άλλα τεστ, που περιλαμβάνουν δοκιμές του «έξυπνου» εξοπλισμού/συστημάτων του.
«Αυτήν τη στιγμή, χώρες ανά τον κόσμο προωθούν ενεργά την έξυπνη πλοήγηση και αναπτύσσουν έξυπνες τεχνολογίες για πλοία - κάτι που παίζει σημαντικό ρόλο ως προς τη βελτίωση της ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση των ρύπων και την οικονομική αποδοτικότητα» είπε ο Γκουάν Γινγκχουά, αναπληρωτής επικεφαλής μηχανικός της DSIC, σύμφωνα με το China News Service.