Market Beat: Οι εξελίξεις διεθνώς μεγάλωσαν τις επιφυλάξεις δυσκολεύοντας την Αθήνα

Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019 11:55
UPD:12:00
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Ήταν δεδομένη την απόφαση των θεσμικών χθες, να μην περάσει σε αρνητικό πεδίο η αγορά και πολλά θα καθόριζε η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου. Όντως βοήθησαν για να έχουμε μέγιστο μέρας στις δημοπρασίες και κλείσιμο λίγο κάτω από τις 850 μονάδες. Θα λέγαμε λοιπόν, με βάση τις εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών από το πρωί, ότι υπήρξε πλήρης επιβεβαίωση της θέσης για συσσώρευση κοντά στα ανώτερα για το έτος επίπεδα.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Μόνο που αυτή την στάση οι περισσότεροι αποδίδουν στην προεκλογική ατμόσφαιρα, που περνά στις συναλλαγές έμμεσα, ενώ η εκτίμησή μας είναι πως η αναμονή σχετίζεται με το γεωπολιτικό χάος. Για την χώρα, ως τόπο επένδυσης, οι διαθέσεις έχουν αποτυπωθεί από την αρχή σχεδόν του έτους.

Ασχέτως αν οι εγχώριοι επενδυτές και παράγοντες είναι ακόμα μουδιασμένοι από την αρνητική προκατάληψη που «δικαίως» έχουν. Καθώς στην περιπέτεια της δεκαετίας των μνημονίων αρκετές φορές ξεθάρρεψαν και όλες σχεδόν «κάηκαν», αφού με κάθε μια από τις πολλές συγκυβερνήσεις «παρέα» του χρηματιστηριακά χειρότερου ήταν το… ακόμα χειρότερο.

Η κερδοσκοπία των ημερών μπορεί να λάβει διαστάσεις, αν και χθες στο ξεκίνημα χρειάστηκαν περίπου 90 λεπτά για να περάσει ο τζίρος τα 15 εκατ. ευρώ και να καθίσει ο ΓΔ στις 846 μονάδες. Η εικόνα της μεταβολής των blue chip αποκάλυπτε τότε, ότι οι πιεσμένες μετοχές της περασμένης εβδομάδας ήταν οδηγοί της ανόδου τη Δευτέρα. Αρκετοί αυτό το εξέλαβαν ως απουσία βεβαιότητας μεταξύ των ισχυρών παραγόντων, με αποτέλεσμα να διαβλέπουν επιφύλαξη ως την ώρα του Τραμπ στη σύνοδο των G20.

Άλλωστε οι δείκτες των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη υποχωρούσαν συντονισμένα, με την Αθήνα στο +0,9% και όταν εμφανίστηκε το μέγιστο στις 847,33 έγινε περίπου +1%. Η πτώση του τζίρου χθες, ενώ μένουν λιγότερες από δέκα σύνοδοι ως τις εκλογές, αποτελεί ακόμα μια ένδειξη για το μεγάλο ποσοστό συμμετοχής των ξένων θεσμικών. Επειδή συνήθως κρατούν αποστάσεις από καταστάσεις πολιτικού χαρακτήρα που δεν καταλαβαίνουν πολύ καλά.

Καταλαβαίνουν όμως την αναστάτωση που έχει προκαλέσει η αναμονή για τα όσα θα συμβούν στην Οσάκα που θα λάβει χώρα η σύνοδος των G20. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί έναςαπέναντι σε ένα με τουλάχιστον οκτώ ηγέτες χωρών στη διάσκεψη κορυφής της Ομάδας των 20 στην Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Κίνας Xi Jinping και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι αρχικές συναλλαγές στην Ασία ήταν πολύ αδύναμες με τον ευρύτερο δείκτη MSCI Asia-Pacific εκτός της Ιαπωνίας με οριακή άνοδο που στο τέλος του πρώτου μέρους μεταμορφώθηκε σε πτώση -0,55%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας ήταν σχεδόν επίπεδος, όπως και η αγορά της Νότιας Κορέας αλλά στη συνέχεια ο πρώτος υποχωρούσε -0,61% και ο KOSPI -0,38%.

Τα συμβόλαια E-Mini για το S & P 500 αυξήθηκαν κατά 0,08% μετά από μια άτακτη συνεδρίαση στη Wall Street με επίσης χαμηλούς όγκους, αλλά στις 07:00 δική μας ώρα υποχωρούν κατά -0,20%. Από το μέτωπο της Fed που τροφοδοτεί με διάθεση για ρίσκο τους επενδυτές, υπάρχουν πέντε υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής της Fed σήμερα

που θα μιλήσουν, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Jerome Powell, και οι αγορές υποθέτουν ότι θα τηρήσουν το πρόσφατο πνεύμα στα μηνύματα που θα εκπέμψουν.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Μεικτά πρόσημα στο κλείσιμο της Wall Street με την προσοχή των επενδυτών να βρίσκεται εστιασμένη στην επικείμενη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογό του στην Σύνοδο των G20.

Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον θα επιβάλει νέες "δριμύτατες" κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης, εν μέσω των διαρκώς κλιμακούμενων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών. Παράλληλα, ο Πομπέο επιβεβαίωσε την επιστολή του Ντόναλντ Τραμπ στον Κιμ πριν αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον για περιοδεία στη Μέση Ανατολή. «Ευελπιστώ ότι αυτό θα μας προσφέρει ένα καλό θεμέλιο για σημαντικές συζητήσεις με τους βορειοκορεάτες», σημείωσε.

Στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,03% ή 8,41 μονάδες στις 26.727,54 ο S&P σημείωσε πτώση 0,17% στις 2.945,35 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,32% στις 8.005,70 μονάδες.

Στον Dow Jones , τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Dow Inc. (+2,7%) και Marck & Co (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Home Depot (-2%) και Nike (-1,5%).

Έντονη κριτική κατά της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος, συνεχίζοντας την πίεση στην κεντρική τράπεζα για αλλαγή πολιτικής και μείωση επιτοκίων.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση τριών μονάδων βάσης στο 2,02%.

ΕΥΡΩΠΗ

Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,25% στις 383 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,12% στις 7.416,69 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,53% στις 12.274,57 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,12% στις 5.521,71 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 0,38% στις 9.192,50 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 0,49% στις 21.284,10 μονάδες.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να δώσει διορία στην Ιταλία μέχρι τον Ιανουάριο, αντί μέχρι τον Οκτώβριο, για να κάνει αλλαγές δημοσιονομικής πολιτικής υπό τη διαδικασία χρέους που προβλέπει η ΕΕ, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασής της.

Για τρίτο συνεχόμενο μήνα, επιδεινώθηκε τον Ιούνιο το κλίμα μεταξύ των Γερμανών επιχειρηματιών, αποκάλυψε έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου Ifo υποχώρησε στις 97,4 μονάδες από 97,9 τον Μάιο. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα σημειώσει μεγαλύτερη αρνητική κίνηση, στις 97,2 μονάδες. Το κλίμα και στη μεταποίηση και στις υπηρεσίες επίσης κινήθηκε καθοδικά.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Daimler μείωσε τις προβλέψεις κερδών της κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τη φετινή χρονιά, μετά την άρση των προβλέψεων για ζητήματα που σχετίζονται με τα πετρελαιοκίνητα οχήματα της. Τα κέρδη θα επηρεαστούν το δεύτερο τρίμηνο, όπως ενημέρωσε.

ΧΑ

Μια καθαρά ανοδική συνεδρία όταν τα ευρωπαϊκά διέκοψαν την άνοδό τους

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί κίνησαν τις τιμές του μέσου όρου μόνιμα πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης (838,72). Η αρχική υπεροχή της ζήτησης όρισε άνοιγμα στις 841,49 μονάδες και στις 10:32 είχε ήδη οριστεί το ελάχιστο μέρας των 840,84 μονάδων από 824,68 την προηγούμενη σύνοδο. Ακολούθησε κλιμακούμενη άνοδος στηριγμένη κύρια στα κέρδη των Τραπεζικών μετοχών και αρκετών από τις πτωτικές της περασμένης βδομάδας. Από τις 14:11 είχε φανεί πως το ανώτερο μέρας θα ήταν οι 847,33 μονάδες. Αφού αμέσως μετά ο μέσος όρος κινήθηκε πλάγια ανάμεσα στις 845 και τις 847 μονάδες ως τις 16:32. Οι εντολές από τους θεσμικούς του δολαρίου, μετά το ανοδικό ξεκίνημα των συναλλαγών στις αγορές στη Νέα Υόρκη, τον έφεραν οριακά κάτω από τις 850 μονάδες. Η Αθήνα δεν ακολούθησε μια πτωτική κίνηση των βασικών δεικτών στην ΕΕ που ξεκίνησε μετά τις απογοητευτικές προβλέψεις της Daimler κατασκευάστρια εταιρία της Mercedes Benz. Οι πιέσεις δεν εμφανίστηκαν σε κανένα διάστημα επίμονα και ο ΓΔ απομακρύνθηκε γρήγορα μόλις χτύπησε τις 840 μονάδες μια φορά στο πρώτο τρίλεπτο.

Μετά τις 10:45 η υπεροχή της ζήτησης ήταν αυξομειούμενη αλλά σταθερή και με κλιμάκωση των εντολών αγοράς μπορεί ενδοσυνεδριακά το μέγιστο να ήταν η τιμή του μέσου όρου στις 17:00 οι 848,8 μονάδες, αλλά το τελικό εμφανίστηκε πάλι στις δημοπρασίες κι ήταν οι 849,69 από 838,79 μονάδες την Παρασκευή με το νέο μέγιστο έτους στις 856,19 που σημειώθηκε την Τετάρτη. Με τη βοήθεια από τις δημοπρασίες από μια επιπλέον ώθηση, διαμορφώθηκε μια άνοδος, της τάξης του +1,27%, αλλά με πτώση στην προηγούμενη εβδομάδα -1,02%.

Έγινε σαφές από την κίνηση του δεύτερου μέρους, πως η σύνοδος θα έμοιαζε με την προηγούμενη. Καθώς πάλι δεν είχαν δυσκολευτεί οι συναλλασσόμενοι να ορίσουν διαστήματα με πλάγια κίνηση σε θετικό πεδίο το πέτυχαν από τις 14:10 ως τις 16:30 διαρκώς σε θετικό πεδίο. Πιθανά αυτή η συναινετική ισορροπία επιλέχθηκε από τους ισχυρούς παράγοντες για να διαπιστώσουν πώς θα αντιδρούσαν οι υπόλοιποι όταν εμφάνιζαν κέρδη τα blue chip που πρωταγωνιστούσαν καθοδικά την περασμένη εβδομάδα. Παράλληλα οι δείκτες στην Ευρώπη μετά τις 11:00 υποχωρούσαν σταθερά με αποτέλεσμα να εμφανίσουν αρκετοί αρνητική μεταβολή. Τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης τα οποία άνοιξαν με κέρδη δεν κατάφεραν να ανατρέψουν την καθοδική ορμή στους ΜΙΒ ΙΒΕΧ CAC DAX όταν έκλεινε το Χ.Α.

Το σχετικά μικρό ποσοστό απωλειών στα χρηματιστήρια στην υπόλοιπη Ευρώπη μαζί με τα ενδοσυνεδριακά ρεκόρ βίου στις αγορές των ΗΠΑ, δεν βοήθησε την τάση. Γιατί προφανώς ο ΓΔ κινήθηκε με ώθηση από το φρόνημα των θεσμικών για την μετοχή της ΔΕΗ και των Τραπεζών που έκανε το κλίμα στην αγορά της Αθήνας εξαιρετικά νευρικό αλλά ανοδικό. Στο δεύτερο μέρος που οδηγεί στις δημοπρασίες, κυριάρχησε η υπεροχή

της ζήτησης απέναντι στην προσφορά και δεν αμφισβητήθηκε η κυριαρχία της στα 16 από τα 25 blue chip.

Στις δημοπρασίες, με ενίσχυση της ζήτησης έναντι της προσφοράς, τον έκλεισαν 10,63 μονάδες ψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο.

Τη σύνοδο σφράγισε πολύ κατώτερο, σε σχέση με την προηγούμενη μέρα συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 2,529 εκατ. ευρώ (για ΕΥΡΩΒ ΟΤΕ ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ). Η δε εμφάνιση κερδών σε 3 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, είχε πιθανά σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν ικανή διακύμανση της απόδοσης (15 από 11 μονάδες) και με μεταβολή 11 μονάδων βάσης, η απόδοση από το 2,54% κατέληξε στο 2,43%.

Το κλείσιμο του ΓΔ στις 838,72 μονάδες, ήταν 8,51 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 0,34 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Ήταν σύνοδος με μικρότερο (8,85 από 14,11 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 58,234 από 57,678 δις ευρώ.

Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+2,53% από -0,85%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +3,98 από 0,00%, την ΕΤΕ στο +5,06% από -0,80%, ΕΥΡΩΒ +0,43% από -1,27% και την ΠΕΙΡ στο -0,07% από -1,68%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +1,62% από -0,67%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip δεν άλλαξε σημαντικά όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (16 από 16) blue chip έναντι των καθοδικών (9 από 8) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,27% και έφθασε στις 849,35 από 838,72 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2168,89 από 2146,37 με μεταβολή +1,05%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν ελαφρά την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο πιο κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 54,565 από 105,750 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,529 από 2,530 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 45,413 από 97,502 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,524 από 2,351 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 63 από 48, των καθοδικών 39 από 54 και 25 από 29 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Επιμένουν στο στοίχημα μιας γερής πτώσης οι traders

Στην πρώτη σύνοδο μετά την εκπνοή των σειρών Ιουνίου, οι επενδυτές οδήγησαν τον FTSE25 σε άνοδο, με εγγραφή μέγιστου, στις 2169,62 μονάδες, πάλι στις δημοπρασίες. Ενώ το ελάχιστο, οι 2149,27, σημειώθηκε στις 10:32. Αμέσως μετά με σταθερής κλίσης αντίδραση στις 17:00 βρέθηκε στις 2166,00 μονάδες και το κλείσιμο στις 2168,89, αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,05% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα έπεσε στα 9,781 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Ιουλίου, υπήρξε όγκος 562 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2129,50 μονάδες, κατώτερο τις 2111,00 και τελευταίες πράξεις στις 2128,75. Άλλαξαν επίσης χέρια 249 ΣΜΕ για τη σειρά Αυγούστου με τελευταίες πράξεις στις

2130,25 μονάδες. Για τη σειρά Ιουλίου τα ανοιχτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 15044 από 14855 και έφθασαν τα 355 από 227 για τη σειρά Αυγούστου.

Στα calls της νέας κυρίαρχης σειράς, Ιουλίου, ο όγκος ήταν 140 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2050 ως τις 2200 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 83 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2150 και 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιουλίου ο όγκος ήταν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2100 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 40 για τιμές εξάσκησης στις 2100 και 2150 μονάδες.

Στην υποκείμενη αγορά, οι θεσμικοί κίνησαν τις τιμές του μέσου όρου μόνιμα πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης (838,72). Στις 10:32 είχε ήδη οριστεί το ελάχιστο των 840,84 μονάδων. Ακολούθησε κλιμακούμενη άνοδος, στηριγμένη κύρια στα κέρδη των Τραπεζικών μετοχών και της ΔΕΗ. Η Αθήνα δεν ακολούθησε μια πτωτική κίνηση των βασικών δεικτών στην ΕΕ που ξεκίνησε μετά τις απογοητευτικές προβλέψεις της Daimler κατασκευάστρια εταιρία της Mercedes Benz. Οι πιέσεις δεν εμφανίστηκαν σε κανένα διάστημα επίμονα.

Ήταν σύνοδος με μικρότερο (8,85 από 14,11 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 58,234 από 57,678 δις ευρώ. Την σφράγισε πολύ κατώτερο, σε σχέση με την προηγούμενη μέρα συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 2,529 εκατ. ευρώ (για ΕΥΡΩΒ ΟΤΕ ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ). Η δε εμφάνιση κερδών σε 3 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, είχε πιθανά σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν ικανή διακύμανση της απόδοσης (15 από 11 μονάδες) και με πτώση 11 μονάδων βάσης, η απόδοση κατέληξε στο 2,43%.

Η μετοχή της ΔΕΗ (+8,43%), που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις μετά από τρία ανοδικά κλεισίματα και τρία ανοδικά από τις 14/6 ως σήμερα.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η πρώτη υπολογίσιμη αντίσταση στα 2,08 ευρώ και η αμέσως επόμενη και πιο αδύναμη στα 2,176 ευρώ. Έχει ισχυροποιηθεί η στήριξη στα 1,57 και περισσότερο στα 1,36 ευρώ. Σημειωτέο ότι η Lansdowne Partners, σύμφωνα με την τελευταία κατάσταση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, αύξησε την “short” θέση της στην ΔΕΗ από 1,5%, σε 1,58%.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σχολίαζε χθες το πρωί: «Με μια στις τρεις εισηγμένες εταιρείες να πραγματοποιεί τη γενική συνέλευση μέχρι την Παρασκευή, ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα ο σχετικός κύκλος. Παράλληλα, η ΔΕΗ την Παρασκευή και η Τράπεζα Αττικής ανακοινώνουν αποτελέσματα 1ου τριμήνου. Η αναγγελία για επικείμενη έκδοση ομολόγου από την Εθνική, σε συνέχεια εκείνου της Πειραιώς, οδηγεί πάλι τα βλέμματα στον Τραπεζικό κλάδο, ενώ στο εξωτερικό η συνάντηση Trump και XI, στο πλαίσιο του ‘G20’, θα απασχολήσει την Επενδυτική Κοινότητα τις επόμενες ημέρες». Ενώ η Merit Sec επεσήμαινε: «O Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή με οριακά κέρδη 0,23%, στις 838,72 μονάδες. Το πρώτο σημείο αντίστασης βρίσκεται στις 850 μονάδες και πρώτο σημείο στήριξης στις 820. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι είναι παντελώς αβάσιμη η αναφορά δημοσιευμάτων, ότι έχει λάβει επιστολές από Τράπεζες περί παραβίασης όρων των δανειακών συμβάσεων».

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Εβδομάδα μίνι διόρθωσης, μετά από τα σημαντικά κέρδη του προηγούμενου διαστήματος και την λήξη των Παραγώγων, αυτή που ολοκληρώθηκε με την συνεδρίαση της Παρασκευής. Ο Τραπεζικός έδωσε και την σημαντικότερη διόρθωση της τάξεως του 5,46%, ενώ οι υπόλοιποι τίτλοι, με εξαίρεση την ΔΕΗ, βοήθησαν ΓΔ και FTSE25 να μην υποστούν σημαντικές απώλειες.

Πλέον μένουν μόλις 9 συνεδριάσεις μέχρι τις εκλογές, με την Αγορά να φαίνεται ότι, στην χειρότερη των περιπτώσεων, θα κρατήσει στάση αναμονής, περιμένοντας την επόμενη μέρα. Έχει σημασία να δούμε αν υπάρξει ξεκάθαρη αυτοδυναμία, κάτι που θα δώσει ακόμα μεγαλύτερο momentum στην Αγορά.

Ο Τραπεζικός κλάδος είναι λογικό να είναι και ο πιο ευμετάβλητος, μιας και είχε και τα μεγαλύτερα κέρδη το προηγούμενο διάστημα. Η Πειραιώς κατάφερε να εκδώσει ομόλογο με κόστος λίγο κάτω από το 10%, ενώ φαίνεται ότι θα ακολουθήσει και η Εθνική το επόμενο διάστημα. Ο κλάδος έχει ωφεληθεί σημαντικά από την πτώση των επιτοκίων, ενώ σταδιακά δείχνει ότι βρίσκει τα πατήματά του, έχοντας ακόμα να λύσει σημαντικά θέματα το επόμενο διάστημα.

Το θέμα ΔΕΗ είναι στην κορυφή της ειδησεογραφίας, με το πρόβλημα ρευστότητας να είναι γνωστό εδώ και μεγάλο διάστημα, έχοντας, παρόλα, αυτά αποπληρώσει το ομολογιακό της δάνειο τον Μάιο. Η προσφορά της Πέμπτης απορροφήθηκε δείχνοντας ότι υπάρχουν Επενδυτές που ποντάρουν στο νοικοκύρεμα της Επιχείρησης.

Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε αισιόδοξοι και σίγουρα θα χρειαστεί λίγο μεγαλύτερη προσοχή αμέσως μετά τις εκλογές και πάντα σε σχέση με το αποτέλεσμα.

Η ανακοίνωση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για μείωση φόρων και μεταρρυθμίσεις, παράλληλα με την μείωση των επιτοκίων δανεισμού, κάνουν την Αγορά ακόμα πιο αισιόδοξη για το μέλλον. Άλλωστε η απόδοσή της για το 2019, δείχνει ότι είναι ίσως το Χρηματιστήριο που έχει πιθανότητες να προσεγγίσει ακόμα περισσότερα κεφάλαια το επόμενο διάστημα, κάτι που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η Ελληνική Οικονομία.

Είναι δεδομένο ότι το ενδιαφέρον μπορεί να ενεργοποιήσει ξεχασμένα business plans και projects προηγούμενων ετών, μιας και όπως όλα δείχνουν υπάρχουν Ξένα κεφάλαια που είναι έτοιμα να τα χρηματοδοτήσουν. Από την άλλη φαίνεται πως μετά το Καλοκαίρι θα δούμε και νέες εισαγωγές, μετά από αρκετά χρόνια, καθώς το κλίμα επιτρέπει τέτοιου είδους κινήσεις.

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας κινήθηκαν πτωτικά από τις ανησυχίες για το παγκόσμιο εμπόριο σήμερα, Τρίτη 25/6, ενώ οι προσδοκίες για μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ βύθισαν τις αποδόσεις του Δημοσίου και το δολάριο, όταν οι τιμές του χρυσού ανέβηκαν σε επίπεδα που είχαν να φανούν έξι χρόνια.

Οι επενδυτές περιμένουν με ανυπομονησία να δουν αν θα προκύψει οτιδήποτε από τις εμπορικές συνομιλίες της Κίνας-ΗΠΑ αργότερα αυτή την εβδομάδα, αν και το συναίσθημα δεν βοηθήθηκε από τις αναφορές πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα ήταν ικανοποιημένος με "οποιοδήποτε αποτέλεσμα".

Οι Κινέζοι επενδυτές δεν φάνηκαν ιδιαίτερα ελπιδοφόροι, καθώς η αγορά της Σαγκάης υποχώρησε 1,45% στις 8:50 δική μας ώρα. Αυτό οδήγησε τον ευρύτερο δείκτη MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας κατά -0,5% χαμηλότερα.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας σημείωσε πτώση 0,61%, ενώ τα συμβόλαια E-Mini για το S & P 500 υποχώρησαν 0,22%.

Η Wall Street ήταν εξίσου επιφυλακτική. Αναλυτές δήλωσαν σήμερα: «Μέχρι το τέλος Ιουλίου, πιστεύουμε ότι η Fed θα έχει δει αρκετά ώστε να αποφασίσει ότι δικαιολογείται η δράση για την αντιμετώπιση των αρνητικών οικονομικών κινδύνων και οι χαμηλές προσδοκίες για τον πληθωρισμό, και έτσι αναζητούμε μια μείωση 25 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της FOMC». Οι αγορές τρέχουν πολύ μπροστά από αυτό. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης είναι σε πλήρη ενσωμάτωση για χαλάρωση για 25 μονάδες βάσης ο και συνεπάγονται πραγματική πιθανότητα μετακίνησης κατά 50. Σύνολο περικοπών 100 μονάδων βάσης υπονοείται μέχρι τα μέσα του 2020, ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι αποδόσεις των δύο ετών στο 1,745%, είναι αρκετά κάτω από τα επιτόκια για τα μετρητά.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων έχουν βυθιστεί κατά 120 μονάδες βάσης από το Νοέμβριο και είναι στο 2,01% σχεδόν πάλι εκεί που ήταν προτού εκλεγεί ο Trump στα τέλη του 2016.

Η ταχύτητα και η κλιμάκωση της τελευταίας πτώσης προκάλεσε πτώση του δολαρίου για τέσσερις συνεδρίες στη σειρά έναντι ενός καλαθιού άλλων νομισμάτων που έφτασε σε χαμηλό για το τρίμηνο των 95,937 ο USD DXY. «Φαίνεται ότι πιθανόν να σπάσει το χαμηλό της τάξης του 95,76 και χαμηλότερα είναι το 95,0», δήλωσε ο Tapas Strickland, στρατηγικός αγοραστής της NAB.

Το ευρώ έχει ανέβει στο υψηλότερο σημείο του σε τρεις μήνες και τελευταία αγοράζει 1,1403 δολάρια, σε μικρή απόσταση από την κορυφή του Μαρτίου, των 1,1448.

Η εξασθένιση του δολαρίου σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων παγκοσμίως έχει βάλει πυροδοτήσει το ενδιαφέρον για το χρυσό, που άγγιξε κορυφή σε βάθος έξι χρόνια. Το μέταλλο αυξήθηκε κατά 12% από τις αρχές Μαΐου, φθάνοντας στα 1.1425,02 δολάρια η ουγγιά, με τον επόμενο στόχο την κορυφή του 2013 ύψους 1.433 δολαρίων.

Οι τιμές του πετρελαίου έχασαν έδαφος, μετά από έντονη άνοδο την περασμένη εβδομάδα, σε αντίθεση με τις εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα