Ε.Ε.: Καθυστερήσεις στην απορρόφηση κονδυλίων από το ΥΠ.ΠΟ.

Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2006 18:04

Για καθυστέρηση του υπουργείου Πολιτισμού στην απορρόφηση των κονδυλίων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης για τα έργα υποδομής στον Πολιτισμό, κάνει λόγο ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης, όπως προκύπτει από γραπτή απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετική ερώτησή του.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σηφουνάκης ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πορεία εκτέλεσης των έργων υποδομής για το σύγχρονο πολιτισμό, τα οποία εκτελούνται στη χώρα μας στο πλαίσια του ¶ξονα Προτεραιότητας ΙΙ - «Σύγχρονος Πολιτισμός» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Πολιτισμός».

Η Ευρωπαική Επιτροπή στην απάντησή της διευκρινίζει ότι «ο ¶ξονας Προτεραιότητας “Σύγχρονος Πολιτισμός” περιλαμβάνει δύο Μέτρα: Ο προϋπολογισμός που χορηγείται στο Μέτρο 1 “Υποδομή των Πολιτιστικών Κέντρων” ανέρχεται συνολικά σε 176 εκατ. ευρώ. Στις 31 Δεκεμβρίου 2005, ο προϋπολογισμός των εγκριθέντων έργων ανερχόταν σε 142 εκατ. ευρώ, οι υπογραφείσες συμβάσεις έφθαναν τα 29 εκατ. ευρώ και οι πληρωμές τα 7 εκατ. ευρώ». «Ο προϋπολογισμός που χορηγείται στο Μέτρο 2 “Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης” ανέρχεται συνολικά σε 26 εκατ. ευρώ. Στις 31 Δεκεμβρίου 2005, ο προϋπολογισμός των εγκριθέντων έργων ανερχόταν σε 26 εκατ. ευρώ, οι υπογραφείσες συμβάσεις έφθαναν τα 7 εκατ. ευρώ και οι πληρωμές τα 2 εκατ. ευρώ περίπου».

Όπως επισημαίνεται, αν και έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στην πορεία των έργων του Πολιτιστικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης (μέτρο 2), εντούτοις τα έργα υποδομής των άλλων Πολιτιστικών Κέντρων (μέτρο 1) εμφανίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα. Όπως επιβεβαιώνουν οι αριθμοί της Επιτροπής, το ποσοστό των υπογεγγραμμένων συμβάσεων φτάνει μόλις το 16% του συνολικού προυπολογισμού, ενώ γίνεται εντυπωσιακά μικρότερο στο επίπεδο των πληρωμών όπου η απορροφητικότητα αγγίζει μόλις το 3% του συνολικού προυπολογισμού.

Όπως αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, η ίδια η Ευρωπαική Επιτροπή αποδίδει την εξαιρετικά χαμηλή πρόοδο στα έργα υποδομής για τον πολιτισμό, σε «καθυστερήσεις στις διαδικασίες πρόσκλησης υποβολής προσφορών».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα