Ομόλογα: Σε χαμηλό έτους οι ιταλικές αποδόσεις

Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019 20:17
UPD:20:18
EPA/MATTEO BAZZI

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Συνεχίζεται η κούρσα ανόδου στις τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων, ενώ αποκλιμάκωση γνώρισαν οι αποδόσεις και στη γειτονική Ιταλία, μετά την είδηση ότι η Κομισιόν θα αποφύγει τη διαδικασία πειθαρχικών μέτρων κατά της Ρώμης, σε μία εξέλιξη που δημιουργεί ελπίδες ότι θα βρεθεί μία λύση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στην Ιταλία.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 2,40%, πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 2,39% που είχε αγγίξει ενδοσυνεδριακά τη Πέμπτη, με το spread στις 271 μονάδες βάσης. Η απόδοση στα ομόλογα με λήξη το 2024 και 2025 υποχώρησε ξανά στο 1,23% και 1,56% αντίστοιχα, ενώ στον κοντινό τίτλο με λήξη το 2022 η απόδοση υποχώρησε για πρώτη φορά κάτω από το φράγμα του 1%, στο 0,94%. Θετική για την ελληνική αγορά ήταν η έκθεση της UBS, η οποία εκτιμά ότι το "μαξιλάρι ασφαλείας" που διαθέτει το ελληνικό δημόσιο, το οποίο μετά τις πρόσφατες ομολογιακές εκδόσεις υπολογίζεται στα 22 δισ.ευρώ, λειτουργεί σταθεροποιητικά για την αγορά. Στην ΗΔΑΤ, ο όγκος των συναλλαγών περιορίστηκε στα 26 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 16 εκατ.ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

 Στην ιταλική αγορά, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε προς στιγμή εννέα μονάδες βάσης, στο 2,076%, σε χαμηλό έτους, για να επιστρέψει όμως στο 2,15% στο τέλος της συνεδρίασης. Η Κομισιόν αναμένεται να δώσει στην Ιταλία διορία έως τον Ιανουάριο για να κάνει αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική της, σε μία εξέλιξη που φαίνεται ότι θα αποφευχθεί η επιβολή προστίμου. Παρότι η πολιτική αβεβαιότητα εξακολουθεί να βαραίνει την αγορά, αναλυτές επισημαίνουν ότι το κλίμα αρχίζει να βελτιώνεται, επικαλούμενοι και το αγοραστικών ενδιαφέρον των επενδυτών τις τελευταίες ημέρες, δεδομένου ότι οι ιταλικές αποδόσεις συγκαταλέγονται μεταξύ των υψηλότερων. Σημειώνεται ότι οι επενδυτές τον τελευταίο καιρό αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις στο σημερινό περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων. Στήριγμα προσφέρουν και οι ολοένα και μεγαλύτερες προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προχωρήσει σε πιο χαλαρή νομισματική πολιτική σύντομα, μετά τις νύξεις που έκανε ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι διαφαινόμενες ελπίδες για πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Κίνας-ΗΠΑ στη σύνοδο της Ομάδας του G20 στο τέλος της εβδομάδας αλλά και οι φόβοι για μετωπική σύγκρουση της Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη έκαναν τους επενδυτές να επιστρέψουν στο ασφαλές ενεργητικό. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού αποκλιμακώθηκε τρεις μονάδες βάσης, στο -0,31%, μία ανάσα από το ιστορικό χαμηλό του -0,33%. Αξιοσημείωτη η απόδοση και του 10ετούς ιρλανδικού, που άγγιξε νέο ιστορικό χαμηλό στο 0,192%. Από δύο έως έξι μονάδες βάσης μειώθηκαν και οι αποδόσεις στις υπόλοιπες αγορές κρατικού χρέους του ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα