Αγορές: Πτώση στην Ευρώπη, αναμονή στη Wall Street

Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019 19:33
UPD:19:37
REUTERS/STAFF

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Ο επικείμενος νέος γύρος εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, ενόψει και της συνόδου κορυφής της G20 στην Οζάκα της Ιαπωνίας αυτή την εβδομάδα, αλλά και η κλιμακούμενη ένταση στον Περσικό Κόλπο, βρέθηκαν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, προκαλώντας διαφορετικές αντιδράσεις στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Στη Wall Street οι επενδυτές ενώ ξεπέρασαν το αρχικό μούδιασμα που τους διέκρινε στην αρχή της συνεδρίασης, διατήρησαν μία πιο επιφυλακτική στάση, οδηγώντας ενδοσυνεδριακά τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες οριακά πάνω από το μηδέν.

Στην Ευρώπη από την άλλη οι μετοχές ξεκίνησαν την εβδομάδα με το αριστερό, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600 να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με απώλειες της τάξεως του 0,25%.

Οι προειδοποιήσεις της Daimler για μειωμένα κέρδη το 2019 και αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ για θέματα που σχετίζονται με τους κινητήρες ντίζελ, προκάλεσε απώλειες της τάξεως του 3,75% στη μετοχή της και επισκίασε τον ευρωπαϊκό κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας κλείνοντας με πτώση 1,22% όντας ο κλάδος με την χειρότερη εικόνα χθες.

Περαιτέρω προβληματισμό στους επενδυτές επέφερε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, που παρουσίασε τη χειρότερη επιδείνωση από τον Νοέμβριο του 2014.

Απώλειες κατέγραψαν οι DAX στη Φρανκφούρτη (0,53%), CAC στο Παρίσι (0,12%) και FTSE MIB στο Μιλάνο (0,49%), με οριακά κέρδη 0,12% έκλεισε ο FTSE 100 στο Λονδίνο.

Στην Ασία οι ανησυχίες για την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή από τις συνεχείς απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν, αντισταθμίστηκαν από τον επικείμενο νέο γύρο εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ – Κίνας.

Οι νέες σινο-αμερικανικές εμπορικές διαπραγματεύσεις ερμηνεύτηκε ως θετικό γεγονός από τους επενδυτές, κάτι που αποτυπώθηκε και στα ασιατικά χρηματιστήρια, τα οποία έκλεισαν με πολύ μικρές μεταβολές.

Οριακά κέρδη για τα χρηματιστήρια της Σεούλ (0,06%), του Τόκιο (0,13%) και του Χονγκ Κονγκ (0,14%), ελάχιστα υψηλότερα έκλεισε το χρηματιστήριο της Σανγκάης (0,21%).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα