Επιμένει ανοδικά η Ευρώπη

Με άνοδο 0,6% ο δείκτης FTSEurofirst 300
Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2006 00:01

ΣΕ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα διαμορφώθηκαν οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων χθες καθώς οι μετοχές της Volkswagen και άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο έπειτα από αναθεωρήσεις προς τα πάνω από διεθνούς οίκους, τα κέρδη ωστόσο περιορίστηκαν από ανησυχίες αύξησης των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ.

Ο Πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 διαμορφώθηκε στις 1.332,88 μονάδες με άνοδο 0,6%. Ο δείκτης έχει σημειώσει άνοδο 4% σε ετήσια βάση κυρίως λόγω φημολογίας περί εξαγορών. Τόσο ο DAX στη Γερμανία όσο και ο CΑC 40 στο Παρίσι σημείωσαν άνοδο περί του 1% λόγω του ράλι στον κλάδο αυτοκινητοβιομηχανίας. Η μετοχή της Volkswagen σημείωσε άνοδο 5%, της ΒΜW 2,6, της Renault 5,4 ενώ της DaimlerChrysler και της Porsche 4% και 3,7% αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ, η Deutsche Bank αναθεώρησε προς τα πάνω το στόχο του δείκτη FTSE 100 για το 2006 από 6.000 σε 6.100, ενώ υποβάθμισε την επενδυτική της κατάταξη για τους τομείς χημικών και λιανικής σε «underweight» από «neutral».

Πτώση σημείωσαν οι μετοχές τεχνολογίας χθες στα αμερικανικά χρηματιστήρια επηρεαζόμενες από την Google Inc. που ανανέωσε τις ανησυχίες της αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ έπειτα από την ομιλία του Μπεν Μπερνάνκι.

Οι μετοχές της Google σημείωσαν πτώση 5,6% στο Nasdaq ενώ ανησυχίες εκφράζονται ότι πιθανότατα αναμένεται περαιτέρω πτώση έως και 50%. Οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων εντείνονται γεγονός που καθιστά επιφυλακτικούς τους επενδυτές.

Η πτώση της Google οδήγησε πολλούς επενδυτές να πουλήσουν τις μετοχές τους παρασύροντας καθοδικά άλλες ηγέτιδες εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου, όπως της Microsoft Corp. 0,5%, της Apple Computer 2,6% και της Yahoo 2%.

Πτώση 2,34% χθες σημείωσε ο δείκτης Nikkei κλείνοντας κάτω από τις 16.000 μονάδες για πρώτη φορά από την 26η Ιανουαρίου καθώς το ισχυρό γιεν έπληξε τις εταιρείες εξαγωγής τεχνολογίας και η πτώση των τιμών πετρελαίου έστειλε χαμηλότερα τις μετοχές της Teikoku Oil Co.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι ασκήθηκαν πιέσεις στην αγορά καθώς οι ξένοι επενδυτές εμφανίστηκαν να «κλειδώνουν» τα κέρδη τους ενώ η ενδεχόμενη στροφή στη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας έχει προκαλέσει πανικό σε άλλους. Ο δείκτης Nikkei διαμορφώθηκε στις 15.877,66 μονάδες ενώ ο Topix στις 1.618,01 με απώλειες 2,54%.

ΕΙΡΗΝΗ ΣΚΟΥΖΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα