Συνέντευξη Τύπου Αλογοσκούφη μετά το ECOFIN

Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2006 16:49

Στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια, τόσο η ευρωπαϊκή οικονομία, όσο και η ελληνική, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας προς τους εκπροσώπους του Τύπου λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του σημερινού ECOFIN στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός υπογράμμισε τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας που εμφανίζουν λίγο-πολύ όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες, συνεπεία της εισόδου «νέων δυναμικών παικτών», όπως η Ινδία και η Κίνα, στη διεθνή οικονομική σκηνή, αλλά και εξαιτίας των τεχνολογικών εξελίξεων, οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως στις ΗΠΑ. Οι εξελίξεις αυτές, συνέχισε ο υπουργός, καθιστούν επιτακτική πλέον την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, στις οποίες συμφώνησαν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. προ πενταετίας στη Λισαβόνα και τις οποίες σε μεγάλο βαθμό επιβεβαίωσαν πέρσι.

Ο κ.Αλογοσκούφης αναφέρθηκε κυρίως στην ανάγκη ενίσχυσης -με την εφαρμογή προγραμμάτων σταθερότητας και ανάπτυξης- τόσο του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών όσο και της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες, όπως σημείωσε, πρέπει να υποστηρίζονται από την κατάλληλη μακρο-οικονομική πολιτική.

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη, ανέφερε ότι «δείχνει να είναι καλύτερη βραχυχρόνια, παρά τους κινδύνους που υπάρχουν από το διεθνές περιβάλλον, κυρίως από τις τιμές του πετρελαίου και τις άλλες ανισορροπίες που υπάρχουν σε κάποιους από τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο υπουργός Οικονομίας εκτίμησε ότι «η ευρωπαϊκή οικονομία, στη χρονιά που διανύουμε, θα έχει καλύτερες επιδόσεις και αυτό βέβαια θα είναι προς όφελος όλων των κρατών μελών και χωρών όπως η Ελλάδα, η οποία έχει μια διπλή πρόκληση: αφενός να επιτύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή και αφετέρου να διατηρήσει και να ενισχύσει τους αναπτυξιακούς της ρυθμούς».

Σε ό,τι αφορά ειδικά την Ελλάδα, ο κ.Αλογοσκούφης τόνισε ότι το 2005 υπήρξε έτος σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στο κράτος και στις αγορές γενικότερα. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αρχίζουν και αποδίδουν, σημείωσε ο υπουργός, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι σύντομα θα φανούν τα αποτελέσματα τόσο στους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης όσο και στην απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

Ερωτηθείς αν συμμερίζεται τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν σε χθεσινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών συστημάτων στην Ευρώπη, ο υπουργός επανέλαβε ότι η αναμόρφωση στην Ελλάδα θα γίνει σταδιακά, σε βάθος χρόνου και μέσα από ευρύτερο διάλογο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την επικείμενη αξιολόγηση του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε πως την αναμένει, σημειώνοντας ωστόσο, πως σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας, θα είναι θετική.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα