Εξακολουθεί να διχάζει ο «πολωνός υδραυλικός»

Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2006 18:34

Πολλές δεκάδες χιλιάδες συνδικαλιστές από όλη την Ευρώπη διαδήλωσαν σήμερα στο Στρασβούργο κατά της οδηγίας Μπολκεστάιν, που προβλέπει την απελευθέρωση των υπηρεσιών στην Ε.Ε. και συζητείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι διαδηλωτές ήταν 40.000 σύμφωνα με τους οργανωτές, σχεδόν 30.000 σύμφωνα με την αστυνομία.

«Οι τροπολογίες που προτείνονται από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Λαϊκό και το Σοσιαλιστικό, σκοτώνουν την οδηγία Μπολκεστάιν», εκτιμά ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (CES) Τζον Μονκς, που θα προτιμούσε πάντως την απόσυρση της οδηγίας.

«Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός», λέει στη Λιμπερασιόν ο Μονκς, που εκπροσωπεί 79 συνδικαλιστικές οργανώσεις. «Ομως το παιχνίδι δεν έχει κριθεί. Θα υπάρξει την Πέμπτη μια αναγκαία πλειοψηφία για την ψήφιση της οδηγίας; Δεν είναι βέβαιο. Στη Δεξιά, ένα μέρος των βουλευτών διαφωνεί, όπως και η εργοδοσία. Στην Αριστερά, πολλοί βουλευτές, ιδιαίτερα Γάλλοι, λένε πως η τροπολογία δεν είναι αρκετή. Δεν αποκλείεται λοιπόν να υπάρξουν εκπλήξεις».

Η συζήτηση για την οδηγία Μπολκεστάιν, που προβλέπει την απελευθέρωση των υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αρχίζει σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο. Η σημαντικότερη τροπολογία που προτείνουν τα δύο κόμματα αφορά την κατάργηση του άρθρου 16, που προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι από μια χώρα που έρχονται να δουλέψουν σε μια άλλη υπόκεινται στη νομοθεσία της χώρας προέλευσής τους. Οι αντίπαλοι της οδηγίας φοβούνται ότι αν ισχύσει αυτό το άρθρο, οι συνέπειες θα είναι δυσμενείς για το σύνολο του εργατικού δυναμικού της χώρας υποδοχής.

Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης υποστηρίζουν την αρχική εκδοχή της οδηγίας, που επιτρέπει σε μια επιχείρηση να πωλεί τις υπηρεσίες της σε όλη την Ενωση χωρίς να μπορούν τα κράτη όπου πωλείται αυτή η υπηρεσία να θέτουν επιπρόσθετα εμπόδια. Με τον τρόπο αυτό, θεωρούν ότι θα εκμεταλλευτούν τα "συγκριτικά τους πλεονεκτήματα", δηλαδή την πιο χαλαρή νομοθεσία και τους χαμηλότερους μισθούς.

Οι χώρες αυτές υποστηρίζονται ιδιαίτερα από τη Βρετανία και την Ολλανδία, αλλά και την Ισπανία. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η ευρωπαϊκή εργοδοσία. Εξι χώρες (Βρετανία, Ισπανία, Ολλανδία, Πολωνία, Ουγγαρία και Τσεχική Δημοκρατία) έστειλαν επιστολή στην Επιτροπή, προειδοποιώντας την ότι κάθε συμβιβασμός θα αποτρέψει την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς υπηρεσιών.

Στο άλλο στρατόπεδο βρίσκονται τα περισσότερα κράτη-μέλη της «παλιάς Ευρώπης», και ιδιαίτερα η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο, που φοβούνται ότι αν ισχύσει η αρχική εκδοχή της οδηγίας θα πληγεί ανεπανόρθωτα το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

«Η αρχική αντίληψη της οδηγίας ήταν καταστροφική, αφού επέτρεπε στις ξένες επιχειρήσεις να μη σέβονται την τοπική νομοθεσία», λέει ο Μονκς. «Η Ευρώπη δεν θα επιβίωνε με ένα τέτοιο κείμενο. Αν είμαστε αντίθετοι στις διακρίσεις με βάση την εθνικότητα, θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι στη Ρώμη πρέπει να κάνεις ό,τι κάνουν οι Ρωμαίοι!».

Σύμφωνα με τον ΓΓ της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, η σύγκρουση των παλιών μελών με τα νέα είναι ανησυχητική. «Οι παλιοί πρέπει να καταλάβουν ότι η διεύρυνση υπηρετεί τα συμφέροντά τους: από τότε που εντάχθηκαν οι δέκα νέες χώρες, το ισοζύγιο πληρωμών των παλιών μελών απέναντί τους είναι θετικό. Ο φόβος για μαζικές μετεγκαταστάσεις επιχειρήσεων δεν επαληθεύτηκε. Αντίθετα, μια χώρα σαν τη Γαλλία κέρδισε σε ανάπτυξη, αφού εξάγει περισσότερο. Επίσης, η Επιτροπή απέδειξε πρόσφατα ότι δεν υπήρξε μεταναστευτικό κύμα, αντίθετα με τις προβλέψεις. Εάν χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία, αν σκοτώσουμε την οδηγία Μπολκεστάιν, θα αντιμετωπίσουμε τη διεύρυνση με ακόμη πιο θετικό τρόπο. Η τοποθέτηση αυτής της κοινωνικής βόμβας στη μέση της Ευρώπης ήταν μια καταστροφική επιλογή».

Πολλοί είναι εκείνοι πάντως στη Γαλλία, αλλά και σε άλλες χώρες, που εξακολουθούν να αντιτίθενται στη νέα εκδοχή της οδηγίας «για λόγους αρχής». Οπως επισημαίνει ο Ζεράρ Ντιπιί στη Λιμπερασιόν, ακόμη και οι πιο «Ευρωπαίοι» μεταξύ των γάλλων σοσιαλιστών φοβούνται ότι θα κατηγορηθούν πως παίζουν το παιχνίδι των «πολωνών υδραυλικών» αν υποστηρίξουν αυτή την οδηγία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Λιμπερασιόν



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα