Πετρέλαιο: Σενάρια για επιστροφή στα 100 δολάρια

Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019 16:00
UPD:16:02
REUTERS/Vasily Fedosenko

Με ένα άλμα 3% στις τιμές του πετρελαίου υποδέχθηκε σήμερα η αγορά την είδηση ότι το Ιράν κατέρριψε αμερικανικό στρατιωτικό drone, η οποία και πυροδοτεί φόβους για μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσιγκτον. 

Η τιμή του μπρεντ σκαρφάλωσε έως και τα 63,88 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού αναρριχήθηκε στα 55,50 δολάρια, με τους αναλυτές να προσπαθούν να προβλέψουν πόσο ακόμη μπορεί να ανέβει. Οι ειδικοί πιστεύουν πως η ένταση στη Μέση Ανατολή σε συνδυασμό με το σήμα της Federal  Reserve ότι έρχονται μειώσεις επιτοκίων αντισταθμίζουν τις όποιες ανησυχίες για απότομη επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, που έως τώρα έβαζαν φρένο στις τιμές. 

Φέτος το μπρεντ είχε σκαρφαλώσει έως και τα 75 δολάρια το βαρέλι τον Απρίλιο, με ορισμένους να πιστεύουν τότε ότι θα επανέλθει στα επίπεδα των 86 δολαρίων, στα οποία είχε σκαρφαλώσει τον Οκτώβριο του 2018. Αλλά έκτοτε οι τιμές βρέθηκαν σε πτώση, με τους επενδυτές να φοβούνται ότι η κλιμακούμενη ένταση στις δύο μεγάλες οικονομίες του πλανήτη θα σημάνει σοβαρή κάμψη της ζήτησης. 

Πλέον οι φόβοι εστιάζονται και πάλι στο μέτωπο της προσφοράς και ειδικά στην απειλή της Τεχεράνης να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, από όπου περνάει το 20% της παγκόσμιας παραγωγής. Μία τέτοια εξέλιξη θα πυροδοτούσε εκτίναξη των τιμών πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, προειδοποιούν αναλυτές στο CNBC. Αν και έως πρόσφατα οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι το Ιράν δεν θα θελήσει να καταφύγει σε μία τόσο δραστική κίνηση, η ένταση των τελευταίων εβδομάδων έχει ως αποτέλεσμα όλα να θεωρούνται δυνατά. 

Το ράλι των τιμών τροφοδοτούν επίσης τα στοιχεία που έδειξαν απροσδόκητη πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων κατά 3,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως την περασμένη εβδομάδα, αλλά και οι συνεχείς πιέσεις της Σαουδικής Αραβίας στα μέλη του ΟΠΕΚ και τη Ρωσία να τηρηθεί η συμφωνία για μείωση της προσφοράς. 

Το σύνολο των παραγόντων αυτή τη στιγμή δείχνουν περαιτέρω άνοδο των τιμών του αργού, αν και η εμπειρία των τελευταίων ετών έχει δείξει ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει νέα ανατροπή των δεδομένων. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα