Αλλαξε πορεία η Ευρώπη

Σε πτώση οι δείκτες
Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2006 00:01

ΠΤΩΣΗ σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές χθες, καθοδηγούμενες από τον τομέα αυτοκινητοβιομηχανίας και τις απώλειες των εταιρειών πετρελαίου, ενώ ενισχύθηκαν εν μέσω ανησυχιών για αύξηση των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ έπειτα από άνοδο των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 περιόρισε τα κέρδη του κατά 0,2% στις 1.330,80 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε σημειώσει ρεκόρ τετραετίας.

Ράλι κατέγραψαν οι αμερικανικές μετοχές χθες έπειτα από στοιχεία που δείχνουν ισχυρότερη αύξηση από την αναμενόμενη των πωλήσεων λιανικής στις ΗΠΑ της 3M Co. αναζωπυρώνοντας τις προοπτικές για εταιρικά κέρδη.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο άνω του 1% ανεβάζοντας τον μέσο όρο των blue chips πάνω από τις 11.000 μονάδες. Η άνοδος ενισχύθηκε από τα θετικά αποτελέσματα εταιρειών όπως η Waste Management Inc. και την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Στο Nasdaq, οι μετοχές της Intel Corp. και της Apple Computer Inc. σημείωσαν άνοδο 1,4% και 3,2% αντίστοιχα έπειτα από ανακοίνωση της Apple ότι θα ξεκινήσει εξαγωγή νέου φορητού υπολογιστή με ισχυρότερους επεξεργαστές.

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή του προς τα πάνω κατέγραψε χθες ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία καθώς οι επενδυτές προέβησαν σε αγορά μετοχών της Toyota Motor Corp. και άλλων μεγάλων εταιρειών, διαβλέποντας προοπτικές ισχυρών κερδών.

Η μετοχή του τραπεζικού ομίλου, Mitsubishi UFJ Financial Group Inc., σημείωσε αύξηση έπειτα από ανακοίνωση ότι σχεδιάζει να αναβαθμίσει προς τα πάνω την πρόβλεψη καθαρών κερδών για το έτος κατά περίπου 20%, ενώ η μετοχή της SUMCO Corp. σημείωσε κέρδη έπειτα από ανακοίνωση της Barra MSCI ότι η κατασκευάστρια εταιρεία πλακιδίων σιλικόνης θα προστεθεί στον ιαπωνικό δείκτη.

Σύμφωνα με έρευνα της Merrill Lynch, οι επενδυτές έγιναν περισσότερο επιφυλακτικοί το Φεβρουάριο, αυξάνοντας τις θέσεις τους στο ασφαλές καταφύγιο των μετρητών στα χαρτοφυλάκια τους. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 48% των επενδυτών ανέμεναν εντυπωσιακή άνοδο της τιμής του χρυσού το επόμενο δωδεκάμηνο έναντι 19% που ανέμεναν απρόσμενη καθοδική τροχιά.

Η μηνιαία έρευνα της επενδυτικής τράπεζας αύξησε ραγδαία τα επίπεδα των μετρητών των διεθνών διαχειριστών κεφαλαίων, γεγονός που αποτελεί ένδειξη της επιφυλακτικότητας των επενδυτών, σε 4,1% από 3,5% των χαρτοφυλακίων τον προηγούμενο μήνα. Η Merrill Lynch συνέστησε ότι η στροφή ίσως να είναι συνδεδεμένη με την αβεβαιότητα για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ.

ΕΙΡΗΝΗ ΣΚΟΥΖΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα