Japan Air, Cathay Pacific: Στη λίστα ελέγχων της Ε.Ε.

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2006 07:31

Η Japan Airlines Corp. και η Cathay Pacific Airways Ltd., ανακοίνωσαν ότι συγκαταλέγονται ανάμεσα στις τουλάχιστον 10 ξένες αεροπορικές εταιρείες, που τελούν υπό τον έλεγχο της Ε.Ε. και του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για τη διαμόρφωση τιμών στην αγορά αερομεταφοράς εμπορευμάτων.

«Συνεργαζόμαστε στο θέμα της έρευνας», δήλωσε ο η εκπρόσωπος της Japan Airlines στο Τόκυο, Yuko Takahashi, επιβεβαιώνοντας ότι στα γραφεία της εταιρείας στη Φραγκφούρτη, έγινε χθες έρευνα. Από την πλευρά της, η Cathay Pacific, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, είπε ότι οι αρμόδιοι για την έρευνα επισκέφθηκαν τα γραφεία της στη Φραγκφούρτη, το Λος Αντζελες και το Σαν Φρανσίσκο.

Η διεθνής βιομηχανία των αερομεταφορών εμπορευμάτων τελεί υπό έρευνα για τον τρόπο που ορίζονται οι τιμές για τη μεταφορά εμπορευμάτων. Βάσει του νόμου της Ε.Ε. η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμα, τουλάχιστον στο 10% των ετήσιων πωλήσεων των εταιρειών, με την κατηγορία της λειτουργίας ενός καρτέλ. Τυπικά, αποφαίνεται για το 2% έως το 3% των πωλήσεων.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λόγο να πιστεύει ότι οι εταιρείες που τελούν υπό έρευνα, ενδέχεται να παρέβησαν τους κανονισμούς της Ε.Ε. για το καρτέλ», σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Οι αρμόδιοι της Ε.Ε. επισκέφθηκαν τα γραφεία της British Airways Plc, της Deutsche Lufthansa AG και της Air France-KLM Group, σύμφωνα με χθεσινές ανακοινώσεις των αεροπορικών εταιρειών.

Επίσης η American Airlines της AMR Corp. έλαβε κλήση για έρευνα, ενώ η United Airlines της UAL Corp. έλαβε ανάλογη από τους αξιωματούχους της Ε.Ε. μέσω του γραφείου μεταφοράς εμπορευμάτων στη Φραγκφούρτη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Jeff Green.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ε.Ε. ζητούν πληροφορίες για τη δραστηριότητα καρτέλ, συμπεριλαμβανομένης της British Airways και έναν αριθμό άλλων αεροπορικών εταιρειών και αντίστοιχων μεταφοράς εμπορευμάτων, σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας.

«Το τμήμα αντιτράστ ερευνά την πιθανότητα πρακτικών κατά του ανταγωνισμού στον κλάδο της αερομεταφοράς εμπορευμάτων», σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της εκπροσώπου του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Gina Talamona.

Η Polar Air Cargo, τμήμα της Atlas Air Worldwide Holdings Inc., έλαβε επίσης κλήση για πληροφορίες που σχετίζονται με το θέμα από την αμερικανική κυβέρνηση. Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία ανέφερε ότι συνεργάζεται πλήρως με τις αρμόδιες αρχές.

Η LAN Cargo, τμήμα της LAN Airlines SA της Χιλής, ανέφερε σε ανακοίνωσή της μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι οι αρμόδιοι για τις έρευνες πήγαν χθες στα γραφεία της στο Μαϊάμι. Η LAN Cargo είπε, ότι η λειτουργία της δεν επηρεάστηκε από αυτήν την επίσκεψη.

«Η Cathay Pacific συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργούν στον κλάδο της αερομεταφοράς εμπορευμάτων», ανακοίνωσε σήμερα η αεροπορική εταιρεία, συμπληρώνοντας: «Η αεροπορική εταιρεία έχει συμμορφωθεί πλήρως με τη νομοθεσία σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της στην αγορά».

Ξεχωριστά, οι δύο μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της Ν. Κορέας είπαν, ότι χθες τις επισκέφθηκαν αρμόδιοι της Fair Trade Commission. Η Korean Air Lines Co. δέχθηκε την «εισβολή» στα γραφεία της στο Γκίμπο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Lee Hyoung Woo.

Kαι η Asiana Airlines, η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ν. Κορέας, δέχθηκε παρόμοια επίσκεψη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Kim Hyung Jin.

Καμμία αεροπορική εταιρεία δεν ανακοίνωσε τον λόγο της έρευνα. Ο εκπρόσωπος της Fair Trade Commission της Ν. Κορέας, Park Hyun Chul, αρνήθηκε να πει εάν η έρευνα στις αεροπορικές εταιρείες της χώρας σχετίζεται με τις κοινές έρευνες της Ε.Ε. και του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα