Total: 16% υψηλότερα κέρδη από τις τιμές ρεκόρ του πετρελαίου

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2006 09:43

ΑΥΞΗΣΗ της τάξης του 16%, σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας διΰλισης της Ευρώπης, Total SA, αποτέλεσμα των υψηλότερων, σε επίπεδα ρεκόρ, τιμών πετρελαίου, αλλά και τα λιγότερα προβλήματα που αντιμετώπισε έναντι των ανταγωνιστριών της από τους τυφώνες στον Κόλπο του Μεξικό.

Τα κέρδη εξαιρουμένων των αλλαγών της αξίας του μεριδίου της στην Sanofi- Aventis SA αυξήθηκαν στα 3,05 δισ. ευρώ (3,63 δισ. δολ.) από 2,64 δισ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στο Παρίσι. Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν 37%, στα 2,34 δισ. ευρώ, καθώς η εταιρεία δεν επανέλαβε την ίδια αύξηση από το μερίδιό της στην γαλλική φαρμακοβιομηχανία.

Ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Thierry Desmarest, 60 ετών, κέρδισε από την αύξηση 29% των τιμών του μπρεντ και τα περιθώρια διΰλισης σε επίπεδα ρεκόρ. Τα κέρδη επηρεάστηκαν από τις απεργίες, συμπεριλαμβανομένης και μίας στο μεγαλύτερο διϋλιστήριο της εταιρείας, που διήρκεσε 24 ημέρες, το τέταρτο τρίμηνο. Το μοναδικό της εργοστάσιο στο Τέξας των ΗΠΑ, έκλεισε μόνο από το πέρασμα του τυφώνα «Rita».

Χθες οι μετοχές της Total σημείωσαν απώλειες 1,2%, φθάνοντας στα 215,3 ευρώ η μία, περιορίζοντας τα κέρδη 1,5% του έτους. Από τους 33 οικονομικούς αναλυτές που καλύπτουν την Total, 28 εισηγούνται την αγορά των μετοχών. Τέσσερις εισηγούνται «hold» και ένας εισηγείται «sell».

Πέρυσι τα κέρδη της Total, περιελάμβαναν και τα έσοδα ύψους 871 εκατ. ευρώ από την πώληση του μεριδίου της 13% που κατείχε στην Sanofi-Aventis, την τρίτη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στον κόσμο.

Το τέταρτο τρίμηνο οι πωλήσεις αυξήθηκαν 18%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 39,9 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε η εταιρεία πριν από δύο ημέρες. Η Total, που επιθυμεί να αυξήσει την παραγωγή της κατά 3% έως 4% έως τα 2010, είπε ότι η παραγωγή μειώθηκε 6,5% στα 2,46 εκατ. βαρέλια πετρελαίου το τέταρτο τρίμηνο.

Η Total κατέχει περίπου 178,5 εκατ. μετοχές στη Sanofi, σύμφωνα με τα έγγραφα του Χρηματιστηρίου, τον Νοέμβριο του 2005. Το μερίδιο αξίζει περίπου 13,3 δισ. ευρώ, με βάση τη χθεσινή τιμή κλεισίματος των μετοχών της Sanofi, στα 74,44 ευρώ η μία, στο Παρίσι.

Η εταιρεία, θα καταβάλει μέρισμα 3,48 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο στο σύνολο της χρήσης θα ανέλθει στα 6,48 ευρώ ανά μετοχή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα