Federal Reserve: Θα αντισταθεί ή θα υποκύψει στις πιέσεις Τραμπ και τις προσδοκίες της αγοράς;

Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019 10:47
UPD:10:53
REUTERS/CARLO ALLEGRI

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα ολοκληρώνει σήμερα την διήμερη συνεδρίασή της. Όταν το βράδυ θα ανακοινώνει τις αποφάσεις της, θα είναι μάλλον δύσκολο να προκαλέσει τα ρίγη του ενθουσιασμού, που πυροδότησαν οι χθεσινές δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι. Ενώ ο επικεφαλής της ΕΚΤ έστειλε σήμα πως οι μειώσεις επιτοκίων όχι μόνο θα έρθουν, αλλά θα τις δούμε μάλλον πιο σύντομα από ό,τι περιμέναμε, η αμερικανική κεντρική τράπεζα δεν προβλέπεται να ανακοινώσει μία μείωση σήμερα. 

Έχοντας αυξήσει τα επιτόκια με αργά βήματα από τα τέλη του 2015, η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει σαφώς μεγαλύτερα περιθώρια για μείωση από την ΕΚΤ. Ωστόσο βλέπει και την αμερικανική οικονομία να αναπτύσσεται πολύ ταχύτερα από την ευρωπαϊκή, όπως και την ανεργία να κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η αβεβαιότητα του εμπορικού πολέμου και ο φόβος ενός νομισματικού πολέμου διαρκείας σίγουρα είναι κάτι που βαραίνει στη ζυγαριά της. Πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο ότι ο Τζερόμ Πάουελ δεν βιάζεται τόσο, ώστε να λάβει σήμερα την μεγάλη απόφαση, όσο και εάν δέχεται συνεχείς επιθέσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ ή αισθάνεται την πίεση των σεναρίων της αγοράς. 

Στην προηγούμενη συνεδρίαση η κεντρική τράπεζα έδειξε παρόλα αυτά ότι βρίσκεται λίγο πιο κοντά στην χαλάρωση, αφαιρώντας παό τη ρητορική της την δέσμευση να επιδείξει «υπομονή» πριν κάνει αλλαγές στην επιτοκιακή πολιτική. Περισσότερες ενδείξεις για το πότε ακριβώς θα έρθει η κίνηση αυτή, όμως, θα λάβουμε πιθανότατα απόψε, κατά τη συνέντευξη Τύπου, που θα παραχωρήσει ο Πάουελ μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Οι επενδυτές περιμένουν έστω ένα καλό σήμα, που θα διατηρήσει το καλό κλίμα. 

Αναλυτές σχολίαζαν στο Reuters πως η FED θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτική στη διατύπωση, που θα επιλέξει, εάν δεν θέλει να πυροδοτήσει αναταράξεις στην αγορά. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα