Από την έντυπη έκδοση
Του Στέλιου Παπαπέτρου
[email protected]
Μέσα σε ένα χρονικό διάστημα σχεδόν τεσσάρων εβδομάδων από τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ, 40.949 οφειλέτες -κυρίως μη μισθωτοί- εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, ενώ το συνολικό ποσό των χρεών που έχει ήδη ρυθμιστεί ανερχόταν μέχρι χθες το μεσημέρι στα 723,4 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΑΟ που παρουσιάζει σήμερα η «Ν», το 75,4% του συνολικού ποσού που εντάχθηκε σε ρύθμιση προέρχεται αποκλειστικά από 17.229 εργοδότες και επιχειρήσεις για εισφορές στο πρώην ΙΚΑ, οι οποίες ανέρχονται στα 545,8 εκατ. ευρώ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) είχαν μικρότερη συμμετοχή έως τώρα στη ρύθμιση, καθώς έχουν οριστικοποιήσει την ένταξή τους στις 120 δόσεις μόλις 19.135 οφειλέτες με χρέη ύψους 159,1 εκατ. ευρώ.
Ακόμη μικρότερη ήταν η συμμετοχή των αγροτών, καθώς από τους 341.000 οφειλέτες που εμφανίζονται στη φετινή έκθεση του ΚΕΑΟ, μόνο οι 3.759 από αυτούς εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Συνολικά είχαν υποβληθεί μέχρι χθες το μεσημέρι 86.917 αιτήσεις από ελεύθερους επαγγελματίες, βιοτέχνες, επιστήμονες, καθώς και από επιχειρήσεις για χρέη προς το πρώην ΙΚΑ. Το συνολικό χρέος στο ΚΕΑΟ από όλα τα πρώην ταμεία ανήλθε στις 31/03/2019 στα 35,3 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία σε 120 δόσεις άνοιξε τις πύλες της στις 21 Μαΐου και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.
Οι αγρότες
Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και εργατολόγοι -εμπειρογνώμονες με μακρόχρονη παρουσία στον χώρο της ασφάλισης, επεσήμαναν στη «Ν» την εντυπωσιακή όπως τη χαρακτήρισαν αποχή των αγροτών σε μια ρύθμιση των οφειλών τους η οποία είναι η πλέον ευνοϊκή σε σύγκριση με τις προηγούμενες και η οποία ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι ειδικά για τους αγρότες προβλέπεται ως ελάχιστο μηνιαίο ποσό δόσης τα 30 ευρώ και όχι τα 50 ευρώ τον μήνα που είναι για τους υπόλοιπους οφειλέτες. Για τους αγρότες δεν προβλέπεται δυνατότητα επανυπολογισμού, όπως ισχύει για όλους τους άλλους οφειλέτες για τους οποίους προβλέπεται και οριζόντιο «κούρεμα» των προσαυξήσεων κατά 85%, την ώρα που για τους ασφαλισμένους στον πρώην ΟΓΑ προβλέπεται διαγραφή των προσαυξήσεων, ήτοι «κούρεμα» 100%.
Ουσιαστικά και αυτή η ρύθμιση, όπως και όλες οι προηγούμενες, σύμφωνα με τους ειδικούς έρχεται αντιμέτωπη -ειδικά στον χώρο των αγροτών- με μια σοβαρότατη έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης, αλλά και κουλτούρας πληρωμών των υποχρεώσεων των αγροτών προς τους δημόσιους φορείς και στη συγκεκριμένη περίπτωση προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι ειδικά για τους αγρότες υπήρξε και μία επιπλέον ευνοϊκή ρύθμιση, λίγο πριν ψηφιστεί ο νέος νόμος στο Κοινοβούλιο. Η ρύθμιση που ψηφίστηκε προβλέπει την αύξηση, από τις 4.000 ευρώ που είναι σήμερα, στις 6.000 ευρώ του ορίου των οφειλών των αγροτών προκειμένου να λάβουν σύνταξη, με τη βασική προϋπόθεση ότι θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων.
Υπενθυμίζεται ότι έως και σήμερα, με βάση τις ισχύουσες ρυθμίσεις, τα όρια χρεών από ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ πάνω από τα οποία ένας ασφαλισμένος δεν μπορεί να λάβει σύνταξη, εάν δεν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση, είναι, ανάλογα με το ταμείο στο οποίο ανήκει, τα εξής: α) 20.000 ευρώ για τους ασφαλισμένους στον πρώην ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ), β) 15.000 ευρώ για ασφαλισμένους στο πρώην ΕΤΑΑ (ταμείο επιστημόνων) και γ) 4.000 ευρώ για τους ασφαλισμένους στον πρώην ΟΓΑ. [SID:12750833]
Ως μισθωτοί οι μουσικοί
Οι μουσικοί που απασχολούνται από εταιρείες παραγωγής ακόμη κι όταν συμμετέχουν σε ιδιωτικές συνεστιάσεις δεν ασφαλίζονται με εργόσημο, αλλά ασφαλίζονται κανονικά ως μισθωτοί. Αυτό διευκρινίζει σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία επισημαίνει ότι σε αντίθεση με τις περιπτώσεις των εργαζομένων που ασφαλίζονται με εργόσημο, όταν υπάρχουν «περιπτώσεις ιδιωτικών συνεστιάσεων τη διοργάνωση των οποίων αναλαμβάνει φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον εν λόγω τομέα, δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του περί εργόσημου, αλλά οι διατάξεις περί ασφάλισης μισθωτών». Για παράδειγμα, όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφό, σε περίπτωση εκδηλώσεων με τη μεσολάβηση εταιρειών παραγωγής δεν μπορεί να εφαρμοστεί η διάταξη αυτή, ακόμη κι αν πρόκειται για ιδιωτική συνεστίαση, καθώς η απασχόληση στη μουσική κάλυψη σε αυτή την περίπτωση τεκμαίρεται ότι είναι μισθωτή απασχόληση. Το εν λόγω καθεστώς ασφάλισης του άρθρου 129 του ν.4611/2019 δεν υποκαθιστά το γενικό καθεστώς ασφάλισης μισθωτών στο οποίο υπάγεται το προσωπικό νομικών ή φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω τομέα. Συνεπώς, οι απασχολούμενοι ως προσωπικό φυσικών ή νομικών προσώπων στις δραστηριότητες αυτές δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση της διάταξης αυτής, αλλά υπάγονται στο καθεστώς ασφάλισης μισθωτών του ΕΦΚΑ. Περαιτέρω, η διάταξη ισχύει όσον αφορά τη μουσική κάλυψη ιδιωτικών εκδηλώσεων και ιδιωτικών συνεστιάσεων, και επομένως δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις δημοσίων εκδηλώσεων ή συνεστιάσεων, όπως επί παραδείγματι σε συναυλίες, πανηγύρια κ.λπ. Η διάταξη προβλέπει την υπαγωγή στην ασφάλιση του εργοσήμου περιοριστικά για εκείνα τα πρόσωπα που πληρούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δραστηριότητας που αναλύονται ανωτέρω και τα οποία αποτελούν προϋποθέσεις εφαρμογής της διάταξης, κατά τη ρητή διατύπωση του νόμου.