Credit Suisse: Βλέπει το φράγκο σε επίπεδα απόλυτης ισοτιμίας έναντι του ευρώ

Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019 16:53
UPD:17:15
REUTERS/DADO RUVIC

Η στροφή των επενδυτών προς ασφαλή καταφύγια δίνει ώθηση στην ισοτιμία του ελβετικού φράγκου, με τους αναλυτές της Credit Suisse να προβλέπουν μακροπρόθεσμα άνοδο του ελβετικού νομίσματος σε επίπεδα απόλυτης ισοτιμίας έναντι του ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Credit Suisse, το φράγκο είναι οριακά υπερτιμημένο έναντι του ευρώ και μακροπρόθεσμα να φθάσει σε ισοτιμία ένα προς ένα έναντι του ενιαίου νομίσματος. Το ελβετικό νόμισμα, που αποτελεί ένα από τα ασφαλή «καταφύγια» σε περιόδους γεωπολιτικής και οικονομικής αστάθειας, έχει ανατιμηθεί σημαντικά από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, με το ισχυρό νόμισμα να υπονομεύει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ελβετία.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας θεωρεί το φράγκο υπερβολικά υπερτιμημένο και χρησιμοποιεί το αρνητικό καταθετικό επιτόκιο(στο μείον 0,75%) και τη δέσμευση για παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος ώστε να συγκρατήσει την άνοδό του.

Οι αναλυτές της Credit Suisse εκτιμούν ως εύλογη αξία για το φράγκο στο 1,24 έναντι του ευρώ. Το ελβετικό νόμισμα αναρριχήθηκε σήμερα έως το 1,1174 έναντι του ενιαίου νομίσματος, με την αξία του να έχει ενισχυθεί σχεδόν 2% στο τελευταίο τρίμηνο. 

«Δεν τίθεται ζήτημα για τα επίπεδα απόλυτης ισοτιμίας, αλλά για το πότε», τονίζει ο Κλοντ Μορέρ, οικονομολόγος στην Credit Suisse, επικαλούμενος τον χαμηλό πληθωρισμό της Ελβετίας και το υψηλό εμπορικό πλεόνασμα.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα