H Σ. Αραβία πιέζει να συνεχιστούν οι μειώσεις στην προσφορά πετρελαίου, παρά τις επιθέσεις σε τάνκερ

Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019 16:07
UPD:16:40
REUTERS/POOL New

Η Σαουδική Αραβία μειώνει την παραγωγή της και ζητεί και από τους συμμάχους της στον ΟΠΕΚ να περιορίσουν και εκείνοι τη δική τους, σύμφωνα με αξιωματούχους του οργανισμού, που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας στη Wall Street Journal. Όπως εξηγούν το Ριάντ φοβάται πολύ περισσότερο μία αισθητή επιβράδυνση της ζήτησης, ως αποτέλεσμα των προβλημάτων της παγκόσμιας οικονομίας, από ό,τι τις ανησυχίες για επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια και προβλήματα στην προσφορά της Μέσης Ανατολής. 

Ο de facto ηγέτης του ΟΠΕΚ φέρεται μάλιστα να έχει μειώσει την δική του αυτό τον μήνα περισσότερο από ό,τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα στον οργανισμό και πετρελαιοπαραγωγούς χώρες εκτός καρτέλ, με κυριότερη τη Ρωσία. Σύμφωνα με σύμβουλο της σαουδαραβικής κυβέρνησης, το Ιράν θα πιέσει και χώρες που φαίνεται να μην συμμορφώνονται τελευταία στην συμφωνία, να το πράξουν, ώστε να επιτυγχάνεται ο συνολικός της στόχος της μείωσης κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. 

Στον απόηχο της περσινής συμφωνίας του ΟΠΕΚ οι τιμές είχαν επιδοθεί σε ράλι, με το μπρεντ να εκτινάσσεται έως και τα 86 δολάρια το βαρέλι τον περασμένο Οκτώβριο. Τώρα, ακόμη και μετά την άνοδο της περασμένης εβδομάδας, η τιμή του μπρεντ κινείται γύρω από τα 60 δολάρια. Σήμερα ειδικότερα παρουσιάζει οριακή μεταβολή σε σχέση με χθες, στα 60,97 δολάρια το βαρέλι. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα