Οι αποφάσεις της ΕΤΕΣΕΠ

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2006 16:35

Τη νέα μεθοδολογία προσδιορισμού του ύψους των ασφαλειών που της παρέχουν τα εκκαθαριστικά της μέλη ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της Εταιρίας Εκκαθάρισης Συναλλαγών Επί Παραγώγων (ΕΤΕΣΕΠ) κατά τη σημερινή του συνεδρίαση.

Με τη νέα αυτή μεθοδολογία οι παρεχόμενες ασφάλειες συσχετίζονται κατά άμεσο τρόπο με τους κινδύνους που αναλαμβάνουν τα μέλη, ενώ η παρακολούθηση της επάρκειας τους γίνεται δυναμικά και σε πρακτικά συνεχή χρόνο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΤΕΣΕΠ, η νέα μεθοδολογία, που τίθεται σε ισχύ από 1/3/2006, μειώνει τις ελάχιστες ασφάλειες που καταβάλουν τα 'Αμεσα Μέλη της ΕΤΕΣΕΠ από 1.500.000 ευρώ σε 500.000 ευρώ.

Παράλληλα, η λειτουργία της αγοράς παραγώγων καθίσταται ασφαλέστερη και ορθολογικότερη, σε όρους κόστους, ενώ βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τα διεθνή πρότυπα και τις αντίστοιχες αρχές διαχείρισης του κινδύνου, που υιοθετούν οι μεγάλοι διεθνείς εκκαθαριστικοί οίκοι.

Επίσης το Δ.Σ. της ΕΤΕΣΕΠ κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, αποφάσισε αλλαγές στον κατάλογο των μετοχών που η εταιρεία δέχεται ως ενέχυρα για την κάλυψη περιθωρίων ασφάλισης.

Οι μετοχές που θα γίνονται πλέον αποδεκτές ως ενέχυρα είναι οι μετοχές που συνθέτουν το δείκτη FTSE/ATHEX 140, πλέον της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου. Με το τρόπο αυτό υιοθετούνται διεθνώς αποδεκτά κριτήρια επιλογής των μετοχών, πετυχαίνεται πλήρης διαφάνεια στον τρόπο προσδιορισμού των αποδεκτών μετοχών και τέλος υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού για τις επικείμενες αλλαγές στον κατάλογο των αποδεκτών ως ενέχυρα μετοχών.

Τέλος , αποφασίστηκε η θέσπιση ορίων στην αποτιμούμενη, από την ΕΤΕΣΕΠ, αξία ενεχύρων ανά μετοχή. Πιο συγκεκριμένα, για τις μετοχές του FTSE/ATHEX 140 που ανήκουν στη Κατηγορία Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης το όριο για κάθε επενδυτή είναι 100.000 ευρώ, και για τις μετοχές που ανήκουν στην Κατηγορία Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης, επί των οποίων δεν διαπραγματεύονται ΣΜΕ, όριο 700.000 ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω, στον νέο κατάλογο αποδεκτών μετοχών ως ενέχυρα περιλαμβάνονται πλέον 153 μετοχές από 186 που είναι αποδεκτές σήμερα. (σημειώνεται ότι από τον κατάλογο βγαίνουν συνολικά 65 μετοχές και εισέρχονται 32 νέες).

Οι παραπάνω αλλαγές θα εφαρμοστούν σταδιακά, σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, αρχής γενομένης από την 1/3/2006.

Ο νέος κατάλογος αποδεκτών μετοχών http://www.ase.gr/content/gr/announcements/Files/FinalTables.xls .



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα