Χωρίς φρένο συνεχίζεται το ράλι των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με το σύνολο των χωρών της νομισματικής ένωσης να απολαμβάνουν το χαμηλότερο κόστος δανεισμού που είχαν να δουν εδώ και χρόνια. Την ίδια ώρα το ευρώ βρίσκεται σε τροχιά υποτίμησης. Και τούτο γιατί τα μηνύματα της ασθενικής ανάπτυξης πληθαίνουν και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό κινούνται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με τον δείκτη πενταετίας στο 1,14%, πολύ μακριά από τον επίσημο στόχο της ΕΚΤ για «κοντά στο 2%».
Η ΕΚΤ έχει ήδη στείλει σήμα χαλάρωσης της πολιτικής της και σήμερα ο Μάριο Ντράγκι από τη Σίντρα της Πορτογαλίας ήρθε να επαναλάβει ότι εάν ο πληθωρισμός δεν ανακάμψει, η κεντρική τράπεζα θα κάνει ό,τι χρειαστεί. Σημαντική μερίδα αναλυτών εκτιμά ότι θα έχουμε τόσο μείωση του καταθετικόυ επιτοκίου, που ήδη βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος, στο -0,4% ίσως και από φέτος όσο και επανέναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη χρονιά.
Πρωταγωνιστές τα ελληνικά και τα Bunds
Το περιβάλλον αυτό έχει δώσει ώθηση στα ελληνικά ομόλογα, που βρίσκουν επίσης στηρίγματα στις προσδοκίες για καλύτερες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία μετά τις εκλογές. Σήμερα καταταρρίπτεται ακόμη ένα ρεκόρ, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς να διολισθαίνει στις 11:00 πμ στο ναδίρ του 2,58%, μειωμένη κατά 13 μονάδες βάσης ή 4,91% σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο. Το ελληνικό δεκαετές προσφέρει από τις αρχές του έτους κέρδος της τάξης του 38% στους επενδυτές. Η απόδοση έχει συρρικνωθεί κάτα 80 μονάδες βάσης σε μόλις ένα μήνα, ενώ κινείται περίπου 175 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2018.
Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς βυθίζεται ολοένα και περισσότερο σε αρνητικό έδαφος. Αμέσως μετά την ομιλία Ντράγκι άγγιξε για πρώτη φορά το -0,30%, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό του -0,27%, που κατεγράφη την περασμένη εβδομάδα. Πτώση κατά 5 μονάδες βάσης καταγράφουν οι αποδόσεις των περισσότερων κρατικών ομολόγων του ευρώ. Εκείνη του ιταλικού δεκαετούς κάνει βουτιά δώδεκα μονάδων βάσης στο 2,18%.
Στην αγορά συναλλάγματος αμέσως μετά την ομιλία Ντράγκι το ευρώ υποχωρεί 0,2% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία στο 1,1196. Από τη στιγμή που πέρασε κάτω από το όριο του 1,12 δολ., το οποίο οι αναλυτές θεωρούσαν σημείο αντίστασης, οι πιέσεις προβλέπεται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες. Η υποχώρηση έναντι του αμερικανικού νομίσματος, πιθανότατα θα έχει συνέχεια εάν η Fed ολοκληρώσει αύριο τη συνεδρίασή της, όπως αναμένεται, χωρίς μείωση επιτοκίων.
naftemporiki.gr