Αράπογλου: Η Εθνική δεν αμφισβητεί τα κεκτημένα των εργαζομένων

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2006 17:47

«Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος κάνει χρήση του νόμου και σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητεί τα μέχρι σήμερα κεκτημένα των εργαζομένων, ούτε τις συλλογικές συμβάσεις. Σεβόμαστε τα συνδικάτα». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Σταύρος Αράπογλου, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, εμμένοντας στην απόφαση της τράπεζας να μην διαπραγματευτεί με την ΟΤΟΕ για την σύναψη κλαδικών συμβάσεων.

Αιτιολογώντας την άρνηση των ελληνικών τραπεζών να προχωρήσουν στη σύναψη συλλογικών συμβάσεων με την ΟΤΟΕ, ο κ. Αράπογλου τόνισε ότι «σύμφωνα με το ελληνικό τραπεζικό καταστατικό, αλλά και με τα ισχύοντα σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, η ΕΕΤ δεν είναι εργοδοτική οργάνωση ούτε τυπικά ούτε ουσιαστικά για να έχει τέτοια αρμοδιότητα».

Παρ' όλα αυτά ο κ. Αράπογλου δέχτηκε τις έντονες επικρίσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης:

«Τι έχει μεταβληθεί στις συνθήκες ανταγωνισμού, ώστε να θέλετε να ανατρέψετε την σύμβαση μεταξύ των εργοδοτών; Η συλλογική σύμβαση καθορίζει μόνο τα στοιχειώδη κεκτημένα των εργαζομένων: Τον μισθό και τις συνθήκες εργασίες. Βάζει μήπως εμπόδια στην ανάπτυξη και την αναδιάρθρωση των τραπεζών και θέλετε να ανατρέψετε αυτό το ελάχιστο; Εμποδίστηκε από τις συλλογικές συμβάσεις η τετραπλάσια κερδοφορία των τραπεζών;», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης.

«Καμία κυβερνητική αρχή δεν είχε υποχρέωση η Εθνική Τράπεζα να ενημερώσει, καθώς δεν έχουμε καμία εξάρτηση. Εμείς κάνουμε χρήση των νόμων. Αν αποδειχτεί ότι παραβαίνουμε τους νόμους, τότε θα συμμορφωθούμε», απάντησε με τη σειρά του ο κ. Αράπογλου. Παράλληλα, υποστήριξε ότι ήταν κοινή η απόφαση των τραπεζών, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ανταγωνισμού.

«Το τραπεζικό σύστημα δεν έχει καμία κοινωνική ευθύνη, ούτε συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας. Τριάντα πέντε με σαράντα πέντε χιλιάδες, περίπου, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δημιουργούνται κάθε χρόνο και μόνο 6.000-8.000 έχουν σχέση με τραπεζικό σύστημα. Αν τα επιτόκια των τραπεζών ήταν λίγο χαμηλότερα, θα συνέβαλαν στην ανάπτυξη και της χώρας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπου εκεί κυρίως εντοπίζεται το πρόβλημα», επεσήμανε από την πλευρά της η αρμόδια τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου.

«Είναι δεδομένη η κοινωνική ευθύνη της Εθνικής Τράπεζας ώστε να βοηθήσει τις εταιρίες που δεν είναι όλες υγιείς. Πιστεύουμε ότι πρέπει να βοηθήσουμε τις προβληματικές επιχειρήσεις που για πολλούς λόγους πρέπει να στηριχθούν. Τις στηρίζουμε, είναι δεδομένη αυτή η πολιτική μας και εκφράζεται επομένως η κοινωνική πολιτική των τραπεζών. Ωστόσο, περιορίζεται σε σημαντικό βαθμό, από τις κοινοτικές οδηγίες που μας βάζουν περιθώρια για να προστατεύσουμε τους καταναλωτές μας. Πρέπει να κρατάμε το ζύγι. Η Εθνική Τράπεζα έχει δανειοδοτήσει πάνω από 10.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ανταπάντησε ο κ. Αράπογλου.

Αναφερόμενος ειδικά στο ύψος των επιτοκίων, σημείωσε ότι, σύμφωνα με στοιχεία και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, στην Ελλάδα έχουν μειωθεί κατά 3% τα τρία τελευταία χρόνια, ενώ προέβλεψε ότι στο μέλλον όλα τα επιτόκια θα συγκλίνουν με τα πιο ανταγωνιστικά της Ε.Ε..

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας επεσήμανε ότι το τραπεζικό σύστημα απασχολεί 60.000 εργαζόμενους και ότι οι μισθοί, τα επιδόματα και οι εργοδοτικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία για το προσωπικό, ανέρχονται συνολικά στα τρία δισ. ευρώ. Όπως είπε ο κ. Αράπογλου, το ποσό αυτό, που αναλογεί σε 50.000 ευρώ ανά εργαζόμενο ετησίως, είναι υψηλό σε σχέση με τα οικονομικά δεδομένα της χώρας.

Απαντώντας εξάλλου, στις επικρίσεις πολλών βουλευτών που έκαναν λόγο για τεράστια υπερκέρδη των τραπεζών, ο κ. Αράπογλου υποστήριξε ότι «τα κέρδη των τραπεζών είναι τα μισά από ό,τι εμφανίζονται», σημειώνοντας ότι «είναι τελείως ευθυγραμμισμένα με την ευρωζώνη».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ¶γγελος Τζέκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λειτουργεί ως «πόντιος πιλάτος» στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ έχει η ίδια την πολιτική ευθύνη και πρόσθεσε ότι ο επόμενος στόχος της είναι η κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης τόνισε ότι, «αν οι τράπεζες θεωρούν ότι δεν πρέπει να υπογραφούν οι συλλογικές συμβάσεις, τότε είναι θέμα της Βουλής και της κυβέρνησης να λύσει με νόμο το πρόβλημα».

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα